„Pirmą kartą buvo svarstomas „planas B“ Graikijos problemoms spręsti“, – pareiškė agentūros pašnekovas.

Pasak šaltinių, euro zonos pareigūnai svarsto tris variantus. Pagal pirmąjį scenarijų – mažiausiai tikėtiną, susitarimas dėl restruktūrizacijos mainais į reformas būtų sėkmingai pasiektas. Pagal antrąjį variantą būtų tęsiama dabartinė finansinė parama, kuri baigia galioti birželio pabaigoje. Ir trečiasis scenarijus – Graikijos skolinių įsipareigojimų neįvykdymas, nemokumas.

Galutinio sprendimo euro zona dar nepriėmė.

Deryboms priėjus aklavietę, Vokietijos kanclerė Angela Merkel pabrėžė būtinybę tęsti derybas dėl Graikijos skolų pagal formatą „pinigai mainais į reformas“.

Griūna susitarimo dėl Graikijos pamatas

Penktadienį euro zonos finansų ministrų grupės pirmininkas Jeroenas Dijsselbloemas pareiškė, kad susitarimas su Graikija dėl paramos šaliai be Tarptautinio valiutos fondo (TVF) „neįsivaizduojamas“, informuoja „EUbusiness“.

Be TVF šis susitarimas yra „neįsivaizduojamas“, sakė žurnalistams J. Dijsselbloemas Hagoje, praėjus dienai po to, kai Fondas pasitraukė iš derybų su Atėnais, pareikšdamas, kad iki susitarimo „dar labai toli“.

„Daugelyje svarbių sričių vis dar yra esminių skirtumų, – žurnalistams Vašingtone kalbėjo Fondo atstovas spaudai Gerry Rice'as, pridurdamas, kad, siekiant sumažinti šiuos skirtumus, nepadaryta jokios pažangos. – Esame dar labai toli nuo susitarimo“.

Bet J. Dijsselbloemas pabrėžė, kad, „jeigu TVF pasitrauks iš derybų, dalis programos finansavimo bus prarasta, ir mes tada nebeteksime pamato“.

„TVF dalyvavimas derybose yra būtinas“, – kalbėjo J. Dijsselbloemas, kuris eina ir Nyderlandų finansų ministro pareigas.

Anot TVF, pagrindiniai nesutarimai, apsunkinantys derybas, kyla dėl pensijų mokesčių ir finansavimo.

Graikijos vyriausybė, savo ruožtu, ketvirtadienį patikino „sustiprinsianti“ pastangas išspręsti nesutarimus su kreditoriais „per artimiausias 24 valandas“.

„Aš vis dėlto manau, kad Graikija yra suinteresuota pasiekti susitarimą, tik šiuo metu ji neskuba to daryti“, – pažymėjo J. Dijsselbloemas .

Atėnai: TVF daro spaudimą tiek Graikijai, tiek Europos kreditoriams

Graikijos vyriausybė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pasitraukimą iš derybų dėl Graikijos skolinių įsipareigojimų vadina „spaudimu“ tiek Atėnams, tiek Europos kreditoriams, teigia Graikijos vyriausybės atstovas. 

Pasak jo, derybos techniniu lygmeniu baigtos, ir Atėnai yra pasirengę vykdyti derybas politiniu lygmeniu, kad būtų pasiektas susitarimas, informuoja „Reuters“.

Kiek anksčiau penktadienį Europos Komisijos (EK) vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris pareiškė, kad derybos dėl Graikijos skolų bus atnaujintos iš pradžių techniniu lygmeniu, o vėliau politiniu lygmeniu.

Kaip jau skelbta ketvirtadienį, TVF derybininkų grupė nutraukė derybas su Graikija dėl iškilusių rimtų nesusitarimų ir išvyko iš Briuselio.

Ketvirtadienį dėl nevaisingų derybų tarp Atėnų ir kreditorių tarptautinė reitingų agentūra „Standard & Poors“ sumažino Graikijos skolinimosi reitingą nuo CCC+ iki CCC, o reitingo prognozę nustatė neigiamą.

„S&P“ vertinimu, susidaro didelė galimybė, kad per ateinančius 12 mėnesių šalis gali skelbti nemokumą. Agentūros analitikai primena, kad Atėnai atidėjo išmokos Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) mokėjimą iki birželio pabaigos. Taip Graikija pasirinko vykdyti savo socialinius įsipareigojimus.

Kaip anksčiau skelbė vienas šaltinis, vadinamasis kreditorių „trejetas“ (Europos Komisija (EK), Europos centrinis bankas (ECB) ir TVF) esą pasiūlęs Graikijai pratęsti finansinę paramą iki kovo pabaigos. Tuo pat metu skelbta, kad naujieji Graikijos siūlymai dėl reformų netenkina kreditorių ir turi būti pakoreguoti bei patobulinti, kad susitarimas dėl finansinės paramos Graikijai būtų pasiektas.