„Lietuvos ekonomikos garvežys stumiasi į priekį, bet greitis yra mažesnis“, - vaizdžiai paaiškino Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorius Gediminas Šimkus.

Pasak jo, šiemet prognozuojama, kad Lietuvos ekonomika augs 2 proc., o tai yra 0,7 proc. mažiau nei tikėtasi.

Ekonomistas paaiškino, kad prastesnės prognozės iš esmės yra susijusios dėl sudėtingos Rusijos ekonomikos situacijos ir mažėjančio Lietuvos eksporto į šią valstybę.

„Visos Rusijos, kaip ekonomikos nuosmukis, yra labiausiai mūsų šalį bei gamintojus veikiantis veiksnys“, - mano G. Šimkus.

Jo nuomone, šiais metais bus fiksuojamas Rusijos ekonomikos nuosmukis, kuris sieks 3,5 proc. Kitiems metams prognozuojamas 0,2 proc. augimas.

Pirmaisiais šių metų mėnesiais Lietuvos eksportas į Rusiją sumažėjo maždaug ketvirtadaliu. Tai lėmė ne tik suprastėjusi šios kaimynės ekonominė padėtis, bet ir smukęs rublio kursas, kuris užsienio prekes Rusijos gyventojams padarė sunkiau įperkamas.

Visgi, Lietuvos ekonomikos augimas lėtėja jau ne pirmus metus: 2013 m. šalies ekonomika augo sparčiau nei pernai (3,2 proc.), kai 2014 m. siekė 3 proc.

Visgi, viliamasi, kad prastesni Lietuvos pirmojo ketvirčio rezultatai kitais metų ketvirčiais bus atsverti: prognozuojama, kad metams įsibėgėjus bus fiksuojamas ir spartesnis ekonomikos augimas.

Kitiems metams taip pat numatomas mažesnis Lietuvos ekonomikos augimas: nebe 3,5 proc., o 3,4 proc.

Gyventojai jausis turtingesniais

Tačiau prognozė vidutinio darbo užmokesčio augimui tiek šiems metams, tiek kitiems išlieka tokia pati: po 4,9 proc. kasmet.

„Jau nuo 2013 m. vidutinis darbo užmokestis kyla sparčiau nei kainos. Kadangi ši tendencija tęsis tiek šiemet, tiek kitąmet, gyventojų perkamoji galia toliau didės“, - kalbėjo G. Šimkus.

Pasak G. Šimkaus, Lietuvos ekonomikos augimą lemia vidaus paklausa, o nedarbo lygis jau yra priartėjęs prie natūralaus nedarbo lygio, tad tai lems atlyginimų augimą.

„Ekonomiką toliau į priekį tempia vidaus vartojimas, tačiau prognozes koreguoja prastesni eksporto į Rusiją rodikliai. Tai sunkina kai kurių sektorių, pavyzdžiui, transporto sektoriaus, padėtį. Tačiau, net ir sumažinus šių metų augimo prognozę, pagal plėtros tempą Lietuva bus viena iš lyderių Europoje“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis. 

Lietuvos bankas toliau prognozuoja, kad 2015 m. po keliolikos metų pertraukos Lietuvoje bus užfiksuota vidutinė metinė defliacija.

Numatoma, kad bendras vartotojų kainų lygis šiemet bus 0,3 proc. mažesnis nei pernai. Esminė tokio pokyčio priežastis – atpigę degalai, šilumos energija, dujos, elektra.

Numatoma, kad 2015 m. privatus vartojimas padidės 3,4 proc., o 2016-aisiais vartojimo augimo tempas paspartės iki 4 proc.

Palyginti su pernai, šiemet prognozuojama, kad nedarbo lygis sumažės nuo 10,7 iki 10 proc., o kitąmet dar turėtų nukristi iki 9,2 proc. 

Santūraus optimizmo suteikia sustiprėjusi padėtis Europos Sąjungoje, kurioje Lietuva parduoda daugiausia prekių ir paslaugų.

Numatoma, kad šiemet bendras Lietuvos eksportas ūgtelės 0,1 proc. (ankstesnė prognozė – 3,7 proc.). Kitąmet prognozuojamas 4,3 proc. augimas (anksčiau prognozuota – 5 proc.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (401)