„Iš graikų girdžiu daug optimistinių gaidelių, – sakė euro zonos finansų ministrų grupės pirmininkas olandų televizijos kanalui RTL Z . – Jie nepakankamai įvertina tas sudėtingas priemones, kurių iš jų reikalaujama – sureguliuoti Graikijos biudžetą ir susigrąžinti ekonominį augimą“, – sakė J. Dijsselbloemas, pripažinęs, kad jis dar nematęs naujų pasiūlymų.

Graikija pateikė žadėtąjį reformų planą Europos Sąjungos (ES) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) kreditoriams likus dienai prieš Graikijos premjero Alexio Tsipro ir Prancūzijos ir Vokietijos lyderių susitikimą, per kurį abi pusės aptars, kaip įveikti Atėnų įsiskolinimų krizę. Apie tai antradienį ryte pranešė „EUbusiness“, remdamasi anonimiškai kalbėjusių šaltinių duomenimis.

Jeroenas Dijsselbloemas
Kreditoriai „šiuo metu nagrinėja“ pasiūlymų sąrašą, pateiktą praėjus dviem dienoms po to, kai Europos Komisijos prezidentas Jeanas-Claude'as Junckeris pasiskundė, esą A. Tsipras neištesėjo savo pažado, duoto susirinkime praėjusią savaitę, ir planų Briuseliui neatsiuntė, nurodė vienas iš šaltinių naujienų agentūrai AFP.

Kitas šaltinis teigia, kad atsakomuosiuose Graikijos pasiūlymuose nurodoma priemonė, kurią teikti pirmasis sugalvojo šalies finansų ministras Yanis Varoufakis – įsiskolinimo Europos centriniam bankui (ECB) grąžinimą norima išmokėti į euro zonos kovos su krize fondą, tai yra Europos stabilumo mechanizmą (ESM), galintį sušvelninti grąžinimo sąlygas.

J. Dijsselbloemas  patikino artimiausiu metu panagrinėsiantis naujus pasiūlymus.

„Jeigu tai rimta, tuomet galime žengti toliau“, – sakė jis. Tačiau kartu euro zonos finansų ministrų grupės pirmininkas perspėjo, kad nė vienos šalies negalima prašyti prisidėti didesne lėšų suma ir kad bet koks susitarimas „turi būti pasiektas turimomis priemonėmis ir remiantis jau pasiektais susitarimais“.

Antradienį A. Tsipras įspėjo, kad, nepavykus pasiekti susitarimo dėl finansinės paramos Graikijai iki galutinio termino birželio pabaigoje ir palikus Atėnus be jokios apsaugos nuo gresiančio nemokumo, jau galima bus kalbėti apie euro zonos pabaigos pradžią.

ES: susitarimą su Graikija įmanoma pasiekti „artimiausiomis dienomis“

Graikija ir jos skolintojai – Europos Sąjungai ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) – artimiausiomis dienomis gali pasiekti susitarimą dėl finansinės pagalbos, antradienį pareiškė Valdis Dombrovskis, Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas, Atėnams pateikus naują reformų planą.
EK viceprezidentas Valdis Dombrovskis

„Sakyčiau, kad įmanoma pasiekti susitarimą artimiausiomis dienomis, įmanoma pasiekti susitarimą pareigūnų lygmeniu, po to jį tvirtins (finansų ministrų) euro grupė“, – buvęs Latvijos premjeras V.Dombrovskis žurnalistams.

„Tačiau tam tikrai reikia politinės valios, pirmiausia ir labiausia iš Graikijos pusės. Reikia mažiau taktinio manevravimo ir daugiau darbo iš esmės“, – pridūrė jis.

V.Dombrovskis pažymėjo svarbiausius papildomų Graikijos darbų sritis: mažinti skirtumą tarp vyriausybės pajamų ir išlaidų, keisti prekybos mokesčių sistemą – dėl šių „labai svarbių“ klausimų reikia sutarti.

Graikija pateikė žadėtą reformų planą savo skolintojams antradienio rytą, praėjus beveik savaitei nuo savo pareiškimo atmesti Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio reformų planą kaip „absurdišką“.

Graikija tikisi susitarti su tarptautiniais skolintojais, kad jai būtų pervesta paskutinė maždaug 7,2 mlrd. eurų išmoka pagal anksčiau Atėnams skirtą finansinės pagalbos programą. Tuomet šaliai pakaktų lėšų atlikti 1,6 mlrd. eurų mokėjimą Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), kuris turi būti pervestas ne vėliau negu birželio 30 dieną.