Faktą, kad vis daugiau investuotojų iš užsienio domisi sindikuoto skolinimo verslui iš Rusijos galimybėmis, patvirtino ir keli žurnalistų kalbinti bankininkystės sektoriaus specialistai.

„Nuo 2014 metų rudens investuotojai iš Vakarų pradėjo visomis įmanomomis priemonėmis mažinti bendradarbiavimą su kreditų prašančiaisiais iš Rusijos ir paprasčiausiai atsisakydavo dalyvauti sindikuotų paskolų mechanizmuose“, – primena „Nordea Bank“ vadovas Igoris Bulancevas. Dabar, aprimus geopolitinei situacijai, investuotojai iš užsienio pradėjo laipsniškai keisti strategiją bei prioritetus ir ėmė aktyviau dalyvauti sudarant naujus sandorius, susijusius su sindikuotomis paskolomis. „Pagyvėjimas kreditų Rusijos verslams klausimu tikrai akivaizdus, atsigavimo ženklai pradėjo ryškėti prieš dvi ar tris savaites“, – patvirtina „Rosbank“ vadovas Dmitrijus Oliuninas.

Dar praeitą ketvirtį, kaip ir 2014 metų pabaigoje, buvo galima kalbėti tik apie ilgai planuotų investicijų pritraukimą. 2014 metų gruodį agrochemijos holdingas „Akron“ iš Vakarų ir Rusijos bankų konsorciumo kredito refinansavimui penkeriems metams pasiskolino 525 mln. dolerių (471,53 mln. Eur). Dėl šio sandorio buvo susitarta dar 2014 metų balandį. Antrą 2015 metų ketvirtį pastebėtas ir naujų sandorių suaktyvėjimas – jų ne tik padaugėjo, bet ir pastebimai pagerėjo jų sudarymo sąlygos (lyginant su situacija, buvusia dar prieš tris mėnesius), teigia „Raiffeisenbank“ investicinių ir bankinių operacijų valdybos vadovas Olegas Gordijenka.

Užsienio sindikuotų paskolų rinka Rusijos verslui praktiškai užsivėrė 2014 metais, Vakarams įvedus, o vėliau ir sugriežtinus, ekonomines sankcijas. Kaip jau ne kartą rašė „Kommersant“, kai kurie Vakarų bankai tiesiogiai paskolų sandorių neatsisakė, nes nemažai norinčiųjų iš jų skolintis į sankcijų juodąjį sąrašą nepateko, tačiau visomis įmanomos priemonėmis vilkino derybas, griežtino kreditavimo sąlygas – kitaip tariant, norėjo parodyti, kad investicijos Rusijoje jų nedomina. Rusijos centrinis bankas 2014 metų pabaigoje prabilo apie būtinybę įstatymais padėti sindikuoto skolinimo vidaus rinkos vystymui – ir apsieiti be pinigų iš užsienio.

Iš dalies pagyvėjimas paskolų iš užsienio sektoriuje tiesiogiai susijęs su Kinijos bankais. Birželio pradžioje paaiškėjo, kad „Uralkalij“ pavyko padidinti anksčiau su aštuoniais užsienio bankais sutartą sindikuotos paskolos dydį (530 mln. dolerių (476,02 mln. Eur) – paskola paimta ketverių metų laikotarpiui, taikant 3,3 proc. LIBOR palūkanas) dar 100 mln. dolerių (89,81 mln. Eur), o to prie to prisidėjo „Bank of China“. Be to, remiantis „Kommersant“ turimais duomenimis, net keti Kinijos bankai pasirengę bendrovei „Metalloinvest“ išduoti daugiau nei 200 mln. dolerių (179,63 mln. Eur) sindikuotą paskolą. Birželio 2 dieną bendrovė paskelbė iš tarptautinių bankų pritrauksianti 267 mln. eurų. Kinijos bankai demonstruoja susidomėjimą prisidėti ir prie kitų planuojamų sindikuotų paskolų. Konkrečiai kalbama apie bendradarbiavimą su NLMK, TAIF ir „EuroChem“.

„Sindikuota paskola – vienas iš svarstomų finansavimo variantų, planuojama pritraukti 300-400 mln. dolerių (269-359 mln. Eur). Pastebime didelį bankų susidomėjimą, įskaitant ir Kinijos finansines įstaigas, kurios norėtų prisidėti prie tokių paskolų“, – sakė NLMK atstovai.

„Kalbant apie investuotojus iš užsienio, su kuriais šiuo metu derinamos sindikuoto kredito bendrovei TAIF sąlygos, dalyvauja ir Kinijos bankai“, – oficialiai patvirtino O. Gordijenka (investicijų iniciatorius – „Raiffeisenbank“). „EuroChem“ atstovai su žurnalistais bendrauti nepanoro. „Metalloinvest“ situacijos taip pat nekomentuoja.

Trumpiau tariant, pagyvėjimas rinkoje susijęs ne tik su deklaruojamu Rusijos ekonomikos veiklos persiorientavimu nuo Vakarų į Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną. Jeigu tai būtų pagrindinė priežastis, Kinijos bankai imtųsi diktuoti griežtas kreditavimo sąlygas, o naujų sindikuotų paskolų palūkanų normos būtų pastebimai didesnės.

Šiuo atveju palūkanų normos mažėja. „Kalbant apie patikimiausius besiskolinančius, palūkanų norma šiuo metu yra 0,5 procentiniais punktais mažesnė nei būtų buvusi prieš tris mėnesius“, – pabrėžia I. Bulancevas. Jeigu besiskolinantysis prašo kreditorių atsisakyti teisės reikalauti paskolą grąžinti anksčiau laiko, tokiu atveju marža tokioms paskoloms nors ir padidėja, bet lieka mažesnė nei galėjo būti 2014 metais ir 2015 metų pradžioje – vidutiniškai 0,5 procentiniais punktais, pridūrė I. Bulancevas. NLMK taip pat patvirtino faktą, kad situacija sindikuotų paskolų rinkoje gerėja ir vertinant kainos parametrais, tačiau nuo išsamesnių komentarų susilaikė.

Kreditai pinga, o tokią tendenciją lemia faktas, kad Kinijos bankai aršiai konkuruoja dėl patikimų paskolų prašytojų iš Rusijos – konkuruoja ne tik tarpusavyje, bet ir su Europos bankais, tvirtina ekspertai. Bankams, šiuo metu gyvenantiems praktiškai nulinių palūkanų pasaulyje, Rusijai suteiktų kreditų pelningumas tampa vienu iš esminių veiksnių – net svarbesniu už geopolitinę riziką. „Rusijos rinkoje vertėtų kalbėti apie patikimus skolintojus, bendradarbiavimas su kuriais praktiškai nekelia rizikos, o tokių kreditų pelningumas atsveria visas geopolitines priežastis, todėl investuotojai iš užsienio vėl žvalgosi į Rusiją“, – teigia O. Gordijenka.

Tokia pati tendencija pastebima ir valstybės skolos rinkoje. „Pastebime akivaizdų palūkanų už korporatyvines ir valstybės obligacijas rubliais ir euroobligacijas mažėjimą (lyginant su 2014 metais), – sako banko „Zenit“ analitikos skyriaus vadovas Kirilas Syčiovas.

Tai reiškia, kad pasitvirtino ekspertų, kuriuos praeitą rudenį apklausė „Kommersant“ (nuo 2014 metų lapkričio 10 dienos), prognozės: pasirodžius pirmiesiems ženklams, bylojantiems apie situacijos gerėjimą, patrauklios paskolų palūkanos Rusijoje investuotojams iš Vakarų tampa žymiai svarbesniu veiksniu nei galimos politinės rizikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)