Žurnalistas ir knygų autorius Tedas C. Fishmanas, kurį laiką gyvenęs Azijoje ir stebėjęs Kinijos raidą, sako, kad imigracija neatneša tiek daug ekonominės naudos vertinant atvykusią darbo jėgą, kaip gali atrodyti iš pradžių.

„Imigracija nėra sprendimas senstančiai visuomenei. Dažnai atsiveži vieną imigrantą, o jis paskui save atsiveža tėvus“, - kalbėjo jis.

Pasak jo, nors atrodo, kad JAV didžiausia imigracijos problema šiuo metu yra dėl pasienio su Meksika, tai nėra tiesa.

Ted C. Fishman
„Vertinant ne srautus, bet skaičius sparčiausiai imigruoja kiniečiai. Didžiausia jų atvykstanti dalis yra Kinijos piliečiai, kuriems daugiau nei 50 metų, nes anksčiau į JAV atvykę mokytis jų vaikai gerai gyvena JAV ir dabar jie atsiveža 2 arba 4 tėvus, kurie nepriklauso socialinės apsaugos sistemai, nemoka kalbos ir čia yra problema į kurią verta atkreipti dėmesį“, - dėstė T. C. Fishmanas.

Lietuvoje viešintis ekonomikos Nobelio premijos laureatas Robertas J. Shilleris priminė, kad JAV galima vadinti sėkmingos imigracijos pavyzdžiu. Anot jo, prie to galėjo prisidėti JAV tautų įvairovė, t. y. atvirumas kelioms dešimtims tautų, kartu ir faktas, kad į JAV vyko pavieniai verslūs žmonės, o ne jų grupės.

Robert J. Shiller
„Kai pas jus atvyksta imigrantai, viskas, jie ten lieka. Jie čia bus šimtmečiais ir tai, manau, šiek tiek paskatina konservatyvumą. Tai taip pat yra rizikinga, jūs nežinote, kaip jie asimiliuosis, - svarstė R. J. Shilleris. - Paprastai, imigrantai yra verslūs žmonės. Galbūt, jei norite imigracijos politikos, paskatinkite atvykti pavienius žmones, užuot priėmę labai daug pabėgėlių iš kažkurios vietos. Ne taip pasielgė JAV.“

Ketvirtadienį – penktadienį Vilniuje vyksta Baltijos investuotojų forumas, kuriame dalyvauja tarptautinio verslo, visuomenės ir politikos lyderių, ekonomikos ekspertų, žurnalistų ir diplomatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)