Be abejo, Lietuvoje turime talentingų, veiklių, kūrybingų žmonių, vienijančių jėgas ir tikrai galinčių pasiūlyti vietos ar pasaulio rinkoms šiuolaikiškų sprendimų. Taip pat turime ir palankią verslo aplinką, gerą technologinę bazę, reikiamą IT infrastruktūrą, vieną greičiausių pasaulyje interneto ryšį. Vis dėlto startuoliai, ypač besiplečiantys, Lietuvoje gana dažnai susiduria su kliūtimi, kurios minėtuose pasaulio miestuose išvengti lengviau.

Ši kliūtis – ta pati, su kuria Lietuvoje susiduria ir jau įsitvirtinusios įmonės, turinčios ambicijų plėstis, tačiau startuoliams neretai ji gali būti lemtinga. Kalbame, apie kvalifikuotų specialistų, visų pirma IT srityje, trūkumą mūsų šalyje. Startuoliams ši problema gali pakišti koją pačiu netinkamiausiu metu.

Vos tik apčiuopus sėkmės formulę, atradus galimybes pasiūlyti unikalius produktus ir paslaugas, uždirbti iš jų, jaunus verslus paprastai lydi žaibiška plėtra, neretai paskatinta ir nemenkų išorinių investicijų. Štai šiame etape ir išryškėja žmogiškųjų išteklių, greito tinkamų darbuotojų įdarbinimo reikšmė. Norint vystyti tam tikrus sprendimus, perkelti pirmines idėjas į kitą lygį, pritaikyti jas rinkos poreikiams prireikia visai kitų pajėgumų, negu startuoliui vos pradėjus vykdyti veiklą, kuomet galbūt galėjo pakakti ir vos keleto bendraminčių – gerai motyvuotų ir daug dirbti pasiryžusių komandos narių.

Dažnas požiūris, kad jaunam verslui svarbu sulaukti investuotojų dėmesio, o jų pinigai jau padės išspręsti visas problemas ir vien jų pakaks sėkmingai plėstis. Turint papildomų lėšų, žinoma, galima nuveikti daugiau, tačiau, kalbant apie kvalifikuoto personalo įdarbinimą, dažnai pinigai nėra esminis faktorius, nes reikiamų darbuotojų, kuriems būtų galima mokėti net ir labai aukštus atlyginimus, rinkoje neretai paprasčiausiai nėra. Pačioms ugdytis reikiamus specialistus tokioms sparčiai besiplečiančioms įmonėms nėra kada.

Štai čia ir išryškėja Tel Avivo ar Londono pranašumai palaikant gyvybingas startuolių ekosistemas. Būdami didžiuliais tarptautiniais centrais šie miestai sutraukia talentingus specialistus iš viso pasaulio. Galimybės atsirinkti ir įdarbinti tinkamiausius darbuotojus čia – didesnės.

Kas gi belieka su kvalifikuotų darbuotojų trūkumu susiduriantiems startuoliams Lietuvoje? Visų pirma, konkuruoti su kitomis įmonėmis dėl paklausių specialistų, kurie jau turi darbo vietas. Šiuo atveju jauni verslai gali ir neretai pasinaudoja pranašumu, kurio neturi senesnės, tradiciniuose sektoriuose ir rinkose veikiančios įmonės, net ir siūlančios didesnius atlyginimus. Šis pranašumas – tai išskirtinė verslo idėja, galimybė prisidėti prie produkto ar paslaugos, kurios dar niekas nėra pasiūlęs, kūrimo. Kvalifikuotiems, finansinį stabilumą užsitikrinusiems darbuotojams dažnai tai būna svarbiau nei keletą tūkstančių eurų siekiantys atlyginimai. Kas žino – galbūt pradėjęs dirbti nedidelėje, mažai kam žinomoje įmonėje, po keleto metų specialistas galės didžiuotis, kad dirba naujajame „Facebook“ ar „Google“? Tikėjimas idėja paprastai suburia pirminį startuolio komandos branduolį, tad ta pati idėja gali padėti surasti ir naujų specialistų įmonei augant.

Kita išeitis, kuri galėtų priartinti mus prie Tel Avivo ar Londono – kvalifikuotų specialistų atsivežimas iš užsienio šalių. Minėti miestai neišsiskiria vietinių aukštos kvalifikacijos darbuotojų gausa. Į juos paprasčiausiai atvyksta dirbti daug kompetetingų darbuotojų iš kitų šalių, o tuo pasinaudoja ten besikuriančios ir veikiančios įmonės, kurių dažną sudaro tarptautinės darbuotojų komandos.

Lietuvoje žmogiškaisiais ištekliais iš užsienio šalių vis dar naudojamasi vangiai, nors sąlygos pasikviesti reikiamų specialistų iš svetur tampa vis geresnės. Augantiems startuoliams, susiduriantiems su kvalifikuotų darbuotojų trūkumu, čia slypi nepanaudotos galimybės. Ypač turint omenyje tai, kad jaunų, į inovacijų kūrimą orientuotų įmonių nevaržo ilgai veikiančioms tradicinėms kompanijoms dažnai būdinga konservatyvi, sunkiai pajudinama organizacinė kultūra, tampanti barjeru įdarbinant užsieniečius.

Kartais vos vienas specifinių kompetencijų turintis specialistas iš užsienio gali atrišti rankas ir leisti įmonei įdarbinti daugiau vietos darbuotojų. Pavyzdžiui, radusi reikiamą programinės įrangos kūrėją užsienyje, įmonė produkto vystymui gali formuoti ir naują dizainerių komandą, plėsti rinkodaros pajėgumus.

Reikia nepamiršti, kad ne visi startuoliai veikia IT srityje – naujų verslo idėjų netrūksta chemijos, finansinio tarpininkavimo, darbuotojų samdos rinkose. Taigi paklausūs ne tik programuotojai, programinės įrangos vystytojai, IT sistemų architektai, bet ir produkto vystymo vadovai, rinkodaros specialistai.

Užpildžius spragas kvalifikuotų darbuotojų rinkoje atsivertų naujos galimybės išnaudoti šiaip jau tikrai geras sąlygas jaunam verslui Lietuvoje klestėti, plėstis, kurti darbo vietas ir inovatyvius, pridėtinę vertę kuriančius produktus bei paslaugas, žengti dar vieną žingsnį įtvirtinant šalies konkurencinį pranašumą, pritraukiant užsienio investicijas ir tampant tarptautiniu inovacijų centru.