Kelionių operatoriaus “Tez Tour” direktoriaus Martyno Laivio teigimu, Turkija labai daug investuoja į turizmą, kasmet kurortuose atsidaro bent po keletą aukštos klasės viešbučių, teikiančių gausybę paslaugų. Plečiantis turizmo rinkai Turkijoje, auga ir Lietuvos turistų, vykstančių į šią šalį, skaičius. Tokį jų pasirinkimą lemia maksimalaus komforto galimybė už sąlyginai neaukštą kainą. Prieš trejus metus Turkijoje ilsėjosi apie 10 tūkstančių lietuvių, o pernai - net tris kartus daugiau. “Birželio mėnesį galima keliauti į Turkiją net už 700 litų su "viskas įskaičiuota" sistema į 2-3 žvaigždučių viešbutį. Aukštesnės klasifikacijos viešbučiuose savaitė kainuotų nuo 1000 iki 1300 litų. Papildomai tektų susimokėti tik oro uosto mokesčius, už vizą ir draudimą. Tai už 1500 litų galima gauti labai gerą viešbutį ir nuvykus nebeturėti jokių papildomų išlaidų. Tie, kurie linkę taupyti, būna, kad išleidžia daugiausiai 20 dolerių”, - sakę M.Laivys.

“Novaturo” generalinio direktoriaus Vido Paliūno teigimu, brangiausias kelialapis į Turkiją kainuoja apie 10 tūkstančių litų. “Yra keletas labai prabangių viešbučių, kur yra "viskas įskaičiuota" sistema, brangūs importuoti gėrimai įskaičiuoti į kainą, taip pat gausybė viešbučio paslaugų, vandens sportas, masažai ir t.t. Yra tokių viešbučių, jie yra prabangūs, bet ir gana paklausūs, nes už tai gaunama tikrai daug paslaugų. O vidutiniška kelionės kaina yra apie 1700-1500 litų”, - sakė turizmo bendrovės vadovas.

Šiemet lietuviai kaip niekada aktyviai pradėjo atostogas planuoti iš anksto. Tai yra vienas iš pagrindinių veiksnių, dėl kurio neverta tikėtis patrauklaus paskutinės minutės pasiūlymo. Anot V.Paliūno, “Novaturas” dar neturėjo progos pasiūlyti nė vienos paskutinės minutės kelionės, o birželio mėnesiui jau net per 70 proc. kelionių yra parduota. Tuo tarpu M.Laivys sako, jog “Tez Tour” savo klientams šiemet pasiūlys paskutinės minutės kainų, tačiau tokių žemų, kokios buvo pernai, šiemet tikėtis neverta. “Naftos kaina yra ženkliai išaugusi ir tai labai įtakojo skrydžių kainas. Paskutinės minutės pasiūlymų verta tikėtis, bet ne tokių įspūdingų, kaip buvo praeitais metais, kai dar buvo didesnė konkurencija ir firmos investuodavo, darydavo dovanas klientui už 300-400 litų į Ispaniją 10 dienų arba į Turkiją. Tačiau šito šiemet jau nebeverta tikėtis”, - pareiškė “Tez Tour” vadovas.

Kiek iš viso reikės pinigų kelionei, priklauso nuo kiekvieno žmogaus poreikių.Turkijoje daugiausiai viešbučių dirba su "viskas įskaičiuota" maitinimo sistema. Tokios pasiūlos nėra jokiame kitame Viduržemio jūros regiono kurorte. Pasirinkus "viskas įskaičiuota" kelionės paketą, papildomų išlaidų gali ir visai nebūti. Tačiau Lietuvos turistai nėra pasyvaus poilsio užsienyje mėgėjai, todėl dalį lėšų jie visuomet skiria ekskursijoms po šalį ir aktyvioms pramogoms. Vilnietės Aurelijos Kupčiūnaitės šeima į Turkiją vyksta kasmet. Poilsiui viešbutyje ir papildomoms išlaidoms jie skiria nuo penkių iki septynių tūkstančių litų. “Mūsų šeima turi pomėgį stebėti ralio važybas, birželio mėnesį ten vyksta pasaulio ralio čempionatas. Bilietai ten mums kainuoja po 45 eurus. Tai už 90 eurų dviese keturias dienas galime stebėti bet kuriame greičio ruože pasaulinio garso lenktynes. Dar išleidžiame pinigų benzinui, automobilio nuomai, kad pakeliautume po šalį, aplankome kokius 4-5 miestus”, - pasakojo Aurelija. Ji tvirtina, kad su šeima nuolat apsistoja tik aukštos klasės viešbučiuose, todėl daugiau už nieką papildomai mokėti nebereikia.

Sostinės gyventojai Roma ir Mindaugas Stragiai prieš kelerius metus už kelionę į Turkiją su dviem mažametėm dukrom sumokėjo per keturis tūkstančius litų. Tačiau pramogoms ir suvenyrams teko pakloti dar perpus tiek. “Aišku, kai nuvažiuoji į tolimą šalį ir susimoki už bilietus, negali savęs stabdyti, norisi pamatyti viską. Važiuojam į ekskursijas, už kurias mokam papildomai, be to, perkam visokius suvenyrus, nes lauktuvių reikia atvežti mamai, tėtei, sesei. Tai tų papildomų išlaidų gaunasi daug”, - pasakojo sutuoktiniai. Tuo tarpu studentei Ievai Kairiūkštytei atostogoms užteko gerokai kuklesnės sumos. “Už septynių dienų kelionę su apgyvendinimu ir atvykimu sumokėjau 1400 litų. Jei nebūčiau apsipirkusi odos gaminių, tai papildomos išlaidos būtų siekusios vos 300 litų. Todėl manau, kad iš viso apie 1700 litų žmogui savaitei turėtų užtekti”, - sakė kelionių mėgėja.

Jau eilę metų populiariausias Lietuvos kurortas Palanga dėl ne visada poilsiui palankaus oro ir gana aukštų kainų neatsikrato savaitgalio kurorto įvaizdžio. Ilgesniam laikui čia apsistoja turistai iš kaimyninių šalių, Palangą labai pamėgo italai. Tuo tarpu lietuviai savaitės ar ilgesnės trukmės atostogas mieliau renkasi užsienyje,o į Palangą užsuka trumpam. Kurorto turizmo informacijos centro vadybininkė Egidija Smilingienė mano, jog dauguma lietuvių tiesiog dar neįpratę planuoti atostogų. “Tiesiog jie staiga nusprendžia, susirenka daiktus ir išvažiuoja. Gerai dar jei bent prieš savaitę užsisako nakvynę. o būna tokių, kurie atvažiuoja ir sako, duokit mums viešbutį. Žodžiu, lietuviai dar yra tokie spontaniški turistai”, tvirtina turizmo specialistė.

Apsistoti ilgesniam laikui Palangoje lietuviai vengia dėl palyginti aukštų nakvynės kainų, juolab kad maistui ir pramogoms taip pat reikia numatyti nemažai pinigų. Keliones į Turkiją pamėgusi Aurelija Kupčinskaitė teigia sykį paskaičiavusi, jog trijų asmenų šeimai, ketinančiai apsistoti ne pas bobutę be patogumų, o viešbutyje, savaitės poilsis Palangoje kainuotų apie tris tūkstančius litų. Tačiau nepamatytumėme nieko tokio įspūdingo, mūsų aplinka labai nepasikeistų O mes labai norim per atostogas ne tik gerai pailsėti, bet ir susipažinti su nauja šalimi”. Tuo tarpu keliauti mėgstanti vilniečių Stragių šeima prisipažįsta geruose viešbučiuose Lietuvos pajūryje net nebuvusi, nes jų kainos yra nerealiai didelės.

Nakvynės kainos Palangoje labai įvairios. Jos svyruoja nuo 20 iki 2000 litų už parą. Vidutiniškai vienam žmogui savaitės poilsis, įskaitant nakvynę ir maitinimą, kainuotų apie 1050 litų. Paprastomis dienomis nakvynę Palangoje gauti nesudėtinga net ir spontaniškai suplanavus atvykti į šį kurortą, juolab kad miesto prieigose su pasiūlymais apsistoti atvykėlių jau laukia patys palangiškiai. Tačiau jei savaitgalį būna geras oras, absoliučiai visos vietos, net ir privačiame sektoriuje būna užimtos. Tokiais atvejais, jei nakvyne nepasirūpinta iš anksto, jos gauti beveik neįmanoma. Ne vienas atostogautojas tuo įsitikinti galėjo pernai, kai rugpjūčio pradžioje į vos 20 tūkstančių nuolatinių gyventojų turinčią Palangą , kaip manoma, sugužėjo net milijonas poilsiautojų.

Viena iš priežasčių, stabdanti lietuvius nuo ilgesnių atostogų Palangoje yra papildomų paslaugų ir pramogų stoka. Tačiau turizmo paslaugas Palangoje teikiančios įmonės tvirtina, jog galimybių aktyviam poilsiui čia yra pakankamai. "Palangos tauro" turizmo padalinio vadovė Olga Abagian pasakojo, jog turistai po Palangą gali papramogauti karietom, gali užsisakyti paplaukiojimą laivu po Kuršių marias, aplankant Mingės kaimą, Rusnę, kur galima organizuoti ir žūklę. Baltijoje ties Palanga galima paplaukioti vandens dviračiais ar motociklais. Taip pat yra ir įvairių maršrutų dviračiais, velomobiliais, organizuojamos ekskursijas į Šventąją, Klaipėdą ar į Kintus. Pasak O.Abagian, tokias išvykas dažniausiai renkasi į Palangą atostogauti atvykę užsienio turistai. Tuo tarpu lietuviai, vilnietės Romos Stragienės manymu, apie aktyvaus poilsio galimybes Palangoje dažniausiai nieko nėra net girdėję. “Lietuviai turi tą problemą, kad jie jei jau daro, tai to nesugeba išviešinti gerai. Jie galvoja, kad žmogus atvažiavęs turi pats eiti ir ieškoti jų, tai yra neteisinga. Iš tikrųjų turėtų aktyviau viską organizuoti, gal ne taip, kaip Turkijoje, kai griebia už rankos gatvėje, bet galėtų padirbėti. Nesvarbu, kad sezonas yra trumpas, vis tiek žmonės važiuoja į Lietuvos pajūrį. Ir jeigu būni ten savaitę tikrai nesinori ten vien tik degintis ir maudytis”.

"Pinigų karta" apklausė 30 kelionių mėgėjų ir paprašė dešimtbalėje sistemoje įvertinti atostogų komfortą Palangoje ir Turkijoje.

 PalangaTurkija
kelionės patogumai8,18,1
apgyvendinimas6,69,7
aptarnavimas68,8
pramogos69
oras410
maistas8,18,1
saugumas6,69,7
paplūdimiai8,18
kainos8,88,4
Iš viso:6,928,86