Trečiadienio komiteto posėdyje paskutinį kartą prieš ketvirtadienio balsavimą plenariniame posėdyje buvo nagrinėjamos įstatymo pataisos ir suformuota komiteto išvada.

Čia ir kilo netikėtumas dėl klausimo, kuris kelia daugiausiai diskusijų. Dalis posėdžio dalyvių suprato, kad pritarta Seimo nario Šarūno Gustainio pataisai, tačiau kiti tvirtina, kad pritarimo sulaukė komitete šį klausimą kuravusio Antano Nesteckio pasiūlymas.

BFK posėdyje Š. Gustainis pristatė jo kartu su kolegomis registruotas įstatymo pataisas, numatančias, kad interneto turinio kontrolei dėl Lietuvoje nelegalių lošimų būtų naudojamas interneto vardo blokavimo tinklo paslaugų teikėjo srities vardų serveryje (DNS) būdas. Pataisoje taip pat rašoma, kad DNS būdo naudojimą nustato Vyriausybė ar jos įgaliota institucija.

Konkrečių priemonių nurodymui įstatyme pritaria ir interneto paslaugų teikėjai, kurie, kaip ir Š. Gustainis, dalyvaudami posėdyje suprato, kad pritarta būtent šioms pataisoms. 

Tačiau BFK išvadoje, kuri bus teikiama svarstant įstatymą Seimo posėdyje, DNS būdo nebeliko, tik nurodoma, kad informacijos ribojimą nustato Vyriausybė ar jos įgaliota institucija.

Marius Pareščius
„BFK posėdyje prieš rytojaus balsavimą Seime įvyko labai keistas dalykas. Posėdyje buvo prieita prie bendros išvados, kad turi būti interneto filtravimas Lietuvoje nelegalioms svetainėms. Bendru sutarimu buvo sutarta, kad reikia apibrėžti priemones, kurios bus taikomos interneto filtravimui. Tos priemonės turi būti panašios kaip pas latvius ir estus. Šios priemonės buvo įvardytos Š. Gustainio pasiūlytose pataisose. Jos apibrėžia, kad įstatyme atsirastų DNS filtravimo galimybė, juodieji svetainių sąrašai, tvarka, pagal kurią būtų vykdomi šie filtravimai. Tačiau išėjus iš posėdžio komiteto išvadoje pamatėme, kad DNS blokavimas buvo panaikintas“, - DELFI sakė informacinių technologijų specialistas Marius Pareščius.

Pasak jo, komiteto išvadoje atsirado tik globalus interneto filtravimas nenusakant priemonių.

„Pagal šią tvarką kiekvienas iš mūsų būsime sekami, bus sekama mūsų elgsena ir pagal tai, ar mes lankysimės vienose ar kitose svetainėse, jos bus blokuojamos“, - tvirtino posėdyje dalyvavęs specialistas.

DNS blokavimas reiškia, kad jeigu interneto naršyklėje įvesime svetainės pavadinimą, naršyklė parodys tekstą su informacija, kad svetainė yra nepasiekiama, nes ji yra įtraukta į juodus sąrašus. O dabar, pasak M. Pareščiaus, pagal komiteto išvadą, reikštų, kad Vyriausybė nurodys interneto tiekėjams patiems surasti priemones ir užtikrinti, kad draudžiamose svetainėse nebūtų lankomasi.

Jo nuomone, įstatyme neįrašius konkrečių priemonių, tai reikštų, kad interneto tiekėjai turės naudoti pačias efektyviausias interneto filtravimo priemones.

„Per visus įstatymo svarstymus buvo kalbama, kad naudosime tas pačias metodikas kaip latviai ir estai ir kad valstybė visa tai kompensuos, dabar visa tai iš įstatymo projekto dingo. Aš įsivaizduoju, kad pats pigiausias internetas, kurį mes turime Lietuvoje, turės brangti, nes interneto paslaugų teikėjai turės investuoti į įrangą ir branginti internetą“, - prognozavo informacinių technologijų specialistas.

Posėdžio dalį, kurioje buvo svarstomas Azartinių lošimų įstatymas, M. Pareščius įsirašė. Įraše girdisi, kaip Š. Gustainis pristato savo pataisą, o komiteto nariai pritaria bendru sutarimu.
Tačiau buvęs BFK pirmininkas, dabar komiteto pirmininko pavaduotojas Bronius Bradauskas DELFI tvirtino, kad balsuodami Seimo nariai turėjo galvoje ne Š. Gustainio pataisą.

„Įstatyme nutarėme priemonių nedėlioti, nes yra poįstatyminiai aktai, kuriais ir bus sudėliota. Tai bus daroma Vyriausybės nustatyta tvarka“, - sakė jis.

Tačiau paklaustas, kodėl buvo tarsi pritarta Š. Gustainio pataisai, bet komiteto išvadoje vis tiek buvo įrašyta kita formuluotė, B. Bradauskas nuo tiesaus atsakymo išsisuko: „Aš nepirmininkavau, nemačiau Š. Gustainio pataisos. Gal Petrui Narkevičiui ir reikėjo ją, jeigu matė, paminėti. Principo tai nebūtų pakeitę. Vis tiek Vyriausybės nustatyta tvarka, tai Š. Gustainis ar kas kitas tuos reikalus galės siūlyti Vyriausybei ar lošimų priežiūros komisijai“.

Tuo metu BFK pirmininkas P. Narkevičius DELFI sakė, kad Š. Gustainio pataisai buvo pritarta iš dalies, o komiteto nariai bendru sutarimu pritarė komiteto nario Antano Nesteckio parengtai išvadai, į kurią buvo perkelta ir dalis Š. Gustainio pasiūlymo.

Šį klausimą komitete kuruojantis A. Nesteckis DELFI taip pat tvirtino, kad komiteto nariai balsavo pagal komiteto pateiktą pataisų redakciją.

„Mes ją šiek tiek paredagavome pagal tai, kas buvo siūloma Š. Gustainio. Aš komitete perskaičiau tai, kas buvo pateikta pagal mūsų komiteto išvadas. Visi dalyvavę komiteto posėdyje turėjo komiteto išvadas ir visi balsavo pagal jas“, - tvirtino Seimo narys.

Įžvelgia interesus

Tuo metu Š. Gustainis tvirtina, kad jam pačiam dalyvaujant posėdyje susidarė visai kitoks vaizdas, kad komitetas pritarė jo pataisai bendru sutarimu.

Šarūnas Gustainis
„Aš kaip vienas iš pataisų teikėjų atsistojau ir ją pristačiau. Pakviečiau ją palaikyti, ponas Bradauskas buvo pakankamai prieš, bet pasisakius Lošimų priežiūros tarnybosir Ryšių reguliavimo tarnyboms atstovams, kad tai turėtų būti Vyriausybės prerogatyva, pataisą priėmė bendru sutarimu. Tada aš atsistojau, visiems padėkojau, kad palaikė mano pataisą ir išėjau į savo komitetą. Kai po pusės valandų gavau žinutę iš BFK likusių kolegų, kad, pasirodo, buvo pritarta ne mano pataisai, aš išsižiojau“, - DELFI pasakojo jis.

Pasak Seimo nario, iš jo pataisos išimtos dalys apie konkrečias priemones ir buvo esmė.

„Aš manau, kad suveikė kažkokie interesai, kurie dėl kažkokių priežasčių nenori, kad šie techniniai dalykai nebūtų reglamentuoti įstatyme. Man tai panašu į kažkokį teisinį nihilizmą. Nepakėlus konkrečių techninių reikalavimų į įstatymo lygį, ar Jums neatrodo, kad tai gali prasilenkti su saugumu valstybėje? Interneto blokavimas yra lindimas į viešąją erdvę“, - sakė Š. Gustainis.

Jis tvirtina ketvirtadienio Seimo posėdyje bandys nesutikti su komiteto nuomone ir ketina prašyti parlamentarų balsuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)