Pirmadienį žurnalo „Valstybė“ surengtoje konferencijoje „Investicijos LT“ „Danske Bank“ analitikas Baltijos šalims Rokas Grajauskas atkreipė dėmesį, kad Kinijos užsienio investicijos pasaulyje auga dideliu tempu. Šiuo metu ši šalis yra trečia pasaulyje po JAV ir Japonijos pagal tiesioginių užsienio investicijų eksportą.

Tačiau Lietuvoje Kinija pagal tiesiogines užsienio investicijas užima tik 41 vietą su šalyje investuotojais 2,5 mln. JAV dolerių.

Rokas Grajauskas
„Tai yra neišnaudotas potencialas. Kiek matome iš pranešimų, kinai domisi ir apskritai atranda Europą. Kalbama ne tik apie turtingą Europą, bet ir Vidurio ir Rytų Europą. Kuriami specialūs fondai, skirti investavimui šiame regione“, - kalbėjo R. Grajauskas.

Kinai Europoje aktyviai investuoja į automobilių pramonę, infrastruktūros projektus.

Analitikas pabrėžė, kad pastaraisiais metais tiesioginių investicijų srautai pasaulyje yra pakankamai žemame lygyje, pernai fiksuotas tiesioginių užsienio investicijų smukimas, šiems metams prognozuojamas, nedidelis augimas. Pernai pasaulinės tiesioginės užsienio investicijos buvo 1,6 trilijono JAV dolerių arba 8 proc. mažesnės nei 2013 m. Tačiau artimiausiais metais vis dėlto laukiama proveržio.

„Įmonių kišenėse yra 7 trilijonai JAV dolerių, klausimas, kada šie pinigai pajudės. Manau, jeigu geopolitiniai veiksniai nepakiš kojos ir Europos ekonomika įsibėgės, tai teigiamas pasekmes pajusime ir mes“, - prognozavo jis.

Praėjusiais metais pagal gautas tiesiogines užsienio investicijas pirmavo Kinija, Honkongas, JAV.

„Vidurio Europos šalys sudaro 1,7 proc. visos pasaulio ekonomikos, 2013 m. regionui teko 0,6 proc., o pernai - jai teko 2,5 proc. tiesioginių investicijų, o sukauptos investicijos sudarė 2,9 proc. pasaulinės ekonomikos. Taigi skaičiai sukasi apie realiai užimamą ekonomikos dalį“, - sakė R. Grajauskas.

Šiame regione pagrindinė investicijų gavėja yra Lenkija. Kalbant apie sukauptas investicijas vienam gyventojui, Lietuva atrodo prastai. Estija šiame sąraše pirmauja, o Lietuva yra priešpaskutinė aplenkianti tik Rumuniją.

„Vienas iš svarbių dalykų kalbant apie sukauptas investicijas yra „Doing Business“ reitingas, į kurį atsižvelgia užsienio investuotojai. Tačiau ne tik tai lemia investicijų atėjimą, nes tarp regiono šalių šiame reitinge Lietuva nusileidžia tik Estijai, tačiau vis tiek yra priešpaskutinė pagal sukauptas investicijas“, - kalbėjo analitikas.

Jo teigimu, Čekija ir Vengrija istoriškai turi automobilių pramonę, yra kur kas arčiau Vokietijos.

„Į Lietuvą paskutiniu metu ateina vis aukštesnės kokybės ir pridėtinės vertės investicijos. Veikia „sniego gniūžtės“ efektas, kai atėjus vienam, paskui jį ateina kiti. Tai mes Lietuvoje matome su paslaugų centrais, kurie yra tikrai ne prastesnės kokybės investicijos“, - kalbėjo pranešėjas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)