Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2014 metais, turistų iš Rusijos srautai į Europą pirmą 2015 metų ketvirtį sumenko 30 proc. Tokia informacija pateikiama Europos turizmo komisijos (European travel commission) parengtoje ataskaitoje. Turistų srautų mažėjimas tiesiogiai susijęs su pingančia nafta – tokie pokyčiai lemia mažėjančią rusų perkamąją galią. Nuo kelionių į užsienį rusus atgraso ir nuvertėjęs rublis.

Skelbiama, kad mažiau turistų iš Rusijos pastaruoju metu sulaukia praktiškai visos be išimties Europos Sąjungos valstybės narės.

Daugiau nei trečdaliu turistų iš Rusijos srautas sumenko Suomijoje, 34 proc. – Austrijoje, o Ispanijoje – 25 proc. Į Italiją vyksta 30 proc. mažiau rusų.

Krizės akivaizdoje skrydžių iš Rusijos skaičių pastebimai sumažino ir dauguma tarptautinių skrydžių bendrovių. Prancūzijos bendrovė „Aigle Azur“ atsisakė krypties Maskva-Paryžius. „AirBerlin“ dukterinė bendrovė „Niki“ taip pat nebeskraidins keleivių iš Maskvos į Vieną. „Wizzair“ ir „EasyJet“ sumažino skrydžių iš Rusijos į Europą. Tokį patį sprendimą priėmė ir SAS. Pastebimai sumenko skrydžių iš Rusijos į Vengriją, Jungtinę Karalystę, Daniją ir Švediją.

Žiemą rusai dažniausia rinkdavosi išvykas į Europos slidinėjimo kurortus bei pažintines ekskursijas. Būtent šis sektorius, rubliui nuvertėjus dolerio ir euro atžvilgiu, nukentėjo skaudžiausiai, teigia „Rosturizm“ atstovė spaudai Irina Ščegolkova.

Šou turi tęstis

Įvertinę susiklosčiusias aplinkybes, rusai atostogoms renkasi išvykas šalies viduje. Užuot leidę pinigus slidinėjimo kurortuose Europoje, jie pinigines atvėrė Krasnaja Polianoje.

Slidinėjimo kurortai Sočyje žiemą darbo turėjo daugiau nei galėjo įsivaizduoti. Kaip seniau rašė Gazeta.ru, 2015 metų pirmąjį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu 2014 metų laikotarpiu, atvykėlių skaičius ūgtelėjo 29 proc.

„Norinčiųjų ilsėtis Krasnaja Polianoje, Roza Chutore ir kituose kurortuose buvo labai daug, buvo užimti visi viešbučiai“, – pridūrė I. Ščegolkova.

Pastebimai išaugo norinčiųjų ilsėtis Šeregešo kurorte Rusijos Kemerovo srityje. 2014-2015 metų sezonu ten apsilankė daugiau nei milijonas žmonių.

Vasara, jūra, paplūdimys, sankcijos

Labiausiai rusus ir toliau vilioja poilsis prie jūros. Dėl šios priežasties visai atsisakyti poilsio Europos kurortuose jie neketina. Artėjant vasarai, poilsio užsienyje paklausa auga – tiek vietos kurortuose, tiek užsienyje.

„Sustiprėjus rubliui, pirmąją balandžio savaitę laipsniškai pradėjo augti kelionių įvairiomis kryptimis pardavimai. Tradiciškai šiuo metų laikų rusai aktyviai pradeda ruošis gegužės laisvadieniams“, – teigia analitikė Ksenija Mazurova.

Vasarą rusus labiausiai vilioja pigesnės šalys: Graikija, Ispanija, Juodkalnija ir Kipras. Rusijos piliečiai šių valstybių kurortus renkasi ne vien dėl demokratiškų kainų, bet ir dėl supaprastinto vizų režimo: Graikija ir Ispanija, vertinant pagal atsiliepimus kelionių pokalbių svetainėse, labai dažnai ilgalaikes Šengeno vizas rusams išduoda jau po pirmo prašymo. Vizą kelionei į Kiprą rusai gali užsisakyti internetu. Trumpesnėms nei 30 dienų kelionėms į Juodkalniją rusams vizų iš viso nereikia.

Juodkalnija ir Rumunija, remiantis turimais duomenimis, pirmąjį 2015 metų ketvirtį galėjo džiaugtis didesniais turistų iš Rusijos srautais. Per pirmuosius tris 2015 metų mėnesius Juodkalnijoje apsilankė net 30 proc. daugiau rusų nei praeitais metais.

Ekspertai teigia, kad šiais metais Rusijos vidaus turizmo sektoriaus laukia puikūs metais. „Žmonės pradėjo važinėti po šalį. Suprato, kad tai tikrai nėra taip baisu, kaip jie galvojo iš pradžių“, – teigia I.Ščegolkova.

Kalbant apie turizmą Europoje, nors situacija pastaruoju metu ir pradėjo stabilizuotis (artėjant vasaros atostogų sezonui), augimo nesitikima. „Daug kalbama apie sankcijas, žmonės sugeria tokią informaciją, bijo nedraugiško požiūrio, tačiau iš tikrųjų viskas visai ne taip – visi laukia turistų iš Rusijos. Informacinis fonas neabejotinai neigiamai veikia paklausą“, – paaiškino ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (628)