Pirmą kartą skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai“ ir Lietuvos savivaldybių asociacijos organizuotame konkurse dalyvavo visi projektai, prisijungę prie iniciatyvos „Jonvabaliai“ ir išsamiau papasakoję gyventojams apie projektus, įgyvendintus investuojant ES lėšas. Įvertinus savivaldybėse, kaip teritoriniuose vienetuose, iniciatyvai pateiktus projektus paaiškėjo, jog daugiausiai gyventojams projektų vykdytojai atsiskaitė Neringoje. Tinklalapyje www.jonvabaliai.lt galima rasti išsamios informacijos net apie 80 proc. šios savivaldybės teritorijoje per pastaruosius penkerius metus įgyvendintų projektų.

„Džiaugiamės, jog projektų vykdytojai aktyviai registravo projektus ir išsamiau apie juos papasakojo. Tai galimybė papasakoti gyventojams, kas ir kaip buvo padaryta iš ES investicijų visiškai kitame atvirumo lygmenyje. ES investicijos neatsiranda iš kažkur, tai yra visų mokesčių mokėtojų pinigai. Kuo daugiau bus paprasta ir aiškia kalba pasakojama, kaip įgyvendinami ES finansuojami projektai, ir kuo lengviau ši informacija bus prieinama, tuo gyventojai aktyviau įsitrauks ir bendromis pastangomis skaidrumas didės“, – teigia Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė.

Vienas iš skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai“ steigėjų asociacijos „Žinių ekonomikos forumas“ analitikas Arminas Varanauskas teigia, jog per dvi konkurso savaites prie iniciatyvos prisijungė 201 naujas projektas, o skaičiuojant rezultatus buvo vertinami ne tik nauji, bet ir anksčiau užsiregistravę projektai, taigi, gegužės 8 d. buvo skaičiuoti 441 projekto rezultatai. „Vertinant konkurso rezultatus buvo vienodai svarbus tiek projektų registravimo aktyvumas, tiek pateiktos informacijos išsamumas“, – aiškina A. Varanauskas.

Aktyviau ir išsamiau gyventojams atsiskaitoma ir apie Pasvalio savivaldybėje įgyvendintus projektus – skaidrumo iniciatyvoje „Jonvabaliai“ pateikta informacijos apie daugiau kaip 36 proc. šios savivaldybės teritorijoje įgyvendinamų projektų. Trečiąją vietą užėmė Radviliškio savivaldybė – išsamesnės informacijos galima rasti apie trečdalį joje įgyvendintų projektų. Nedaug atsilieka ir Anykščiai, projektų vykdytojai atviriau atsiskaitė papasakodami apie ketvirtadalį įgyvendintų projektų.

Rezultatų statistika rodo, jog labai geri rezultatai pasiekti ir tarp didžiųjų Lietuvos miestų. Didžiausiose savivaldybėse įgyvendintų projektų skaičius ženkliai didesnis, tačiau šiose teritorijose yra ir daugiau projektų vykdytojų. Ypač Klaipėdos ir Kauno miestai išsiskyrė pateikiamos informacijos kokybe – koeficientas, rodantis, kiek jonvabalių tenka vienam prisijungusiam projektui, buvo vienas didžiausių.

A. Varanauskas pasakoja, jog skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai“ tikslas yra paskatinti projektų vykdytojus savanoriškai atviriau papasakoti gyventojams, kaip panaudojamos ES investicijos, o gyventojus – aktyviau domėtis, kur nukeliauja ES pinigai. „Net ir pasibaigus konkursui, kviečiame projektų vykdytojus toliau registruotis tinklalapyje adresu www.jonvabaliai.lt ir patiems pasirinkti, kiek ir kokios informacijos apie įgyvendintus projektus norima pateikti – iš viso yra trys skaidrumo deklaracijos, kurios skiriasi prašomos informacijos išsamumu. Kuo daugiau deklaracijų užpildoma, tuo daugiau skaidrumo jonvabalių projektui skiriama. Gyventojai su užpildytomis deklaracijomis gali iškart susipažinti. Deklaracijose pateikiama daugiau informacijos apie tai, kiek lėšų buvo skirta projektui, kiek ir kokių viešųjų pirkimų vyko, ar kilo dėl jų teisinių ginčų, ar buvo taikyta korekcijų ir t. t. Taip pat deklaracijose projektų vykdytojų prašoma papasakoti plačiau ir apie save“, – teigia A. Varanauskas. Jis priduria, kad gyventojai tinklalapyje turi galimybę patys pakviesti prie iniciatyvos prisijungti juos dominančius projektus.

Prie iniciatyvos prisijungusių projektų skaičius nuolat auga. Šiandien iniciatyvoje „Jonvabaliai“ yra prisijungę 452 projektai iš 28 Lietuvos savivaldybių. Šie projektai išsamiau papasakojo, kur nukeliavo beveik 550 mln. eurų ES investicijų. Dauguma prie iniciatyvos prisijungusių projektų linkę pateikti maksimalų prašomos informacijos kiekį. Šios iniciatyvos steigėjais tapo asociacija „Investors’ Forum“, asociacija „Žinių ekonomikos forumas“, Kauno technologijos universitetas, Lietuvos atsakingo verslo asociacija (LAVA), Lietuvos pramonininkų konfederacija, Finansų ministerija, Lietuvos verslo darbdavių konfederacija ir „Transparency International“ Lietuvos skyrius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)