Šiuo metu V. Radvila ir du jo bendradarbiai gyvena ir dirba Amsterdame. Kiekvieną rytą jie sėda ant dviračių ir kaip dauguma olandų mina į darbą. Nyderlanduose komanda atsidūrė visai atsitiktinai.

Dar Lietuvoje pradėję dirbti prie naujos idėjos – sukurti įrankį internetinėms parduotuvėms, leidžiantį pirkėjams sekti, kurioje vietoje yra jų įsigytas pirkinys – lietuviai sugebėjo patekti į vieną geriausių Amsterdamo verslo akseleratorių „Rockstart“, kuris jau yra investavęs į 59 startuolius. Tiesa, pramogų kupiname mieste lietuviai neturi daug laiko atsipalaiduoti – jie dirba šešias dienas savaitėje po 14-16 val.

„Tai ir mano, ir kolegų geriausia patirtis. Jaučiuosi lyg baigęs dar vieną aukštąją mokyklą. Nors dirbame labai daug, verslo akseleratorius visus lūkesčius pateisino“, – prisipažįsta V. Radvila.

Verslo akseleratoriaus „Rockstart“ įrengtose patalpose dirba apie 250 žmonių. Iš jų – 6 lietuviai. V. Radvila su dviem bendradarbiais dirba prie savo sukurto „Packpin“ projekto, dar viena lietuvė dirba „Rockstart“ komandoje bei dar du lietuviai kituose startuoliuose.

„Packpin“ komada tarp perspektyviausių startuolių pateko nugalėję startuolių komandas iš daugiau nei 40 šalių. Iš pradžių „Rockstart“ komanda atrinko 25 geriausius. Tuomet V. Radvilai teko vykti į Amsterdamą ir įrodyti, kad idėja ir komanda yra pati geriausia. Lietuviams pavyko įveikti dar 15 startuolių ir patekti į geriausiųjų dešimtuką.

Taip dar šių metų žiemą V. Radvila su dviem bendradarbiais penkiems mėnesiams persikėlė gyventi ir dirbti į Amsterdamą.

„Verslo akseleratorius „Rockstart“ pats mus susirado. Dar dvi savaitės prieš tai kalbėjomės su Vladu Lašu, kuris yra mūsų patarėjas, kad jau jaučiamės subrendę verslo akseleratoriui. Pradėjome galvoti, kur galėtume bandyti patekti. Galvojome apie Londoną arba Amsterdamą. Kai pradėjome atidžiau svarstyti galimybes, sulaukėme laiško iš „Rockstart“. Kaip tik šiandien paklausiau vieno darbuotojo, kaip jie mus rado, tai pasirodo – lietuviškoje startuolių duomenų bazėje. Jie iš tiesų seka, kas, kur ir kaip vyksta“, – pasakojo V. Radvila.

Į verslo akseleratorių patekę startuoliai kartu laimi 15 tūkst. eurų ir 50 tūkst. eurų paslaugoms (darbo vieta, mokymai). Žinoma, už tai startuoliui tenka atiduoti įmonės 8 proc. akcijų.

Darbo netrūko ir anksčiau

Pasak V. Radvilos, jei ne iššūkių troškimas, galbūt jis su komanda ir nebūtų pradėjęs dirbti prie naujo startuolio.

Klaipėdoje lietuvis su kolegomis turi sėkmingai veikiančią IT įmonę. Pagrindiniai įmonės klientai – Didžiosios Britanijos bendrovės.

„Mūsų verslo modelis buvo pakankamai geras ir pajamos stabilios. Tačiau iš klientų poreikio pamatėme, kad jiems reikia panašaus sprendimo, kokį suteikiame su „Packpin“. Pagalvojome, kad tokį sprendimą galima sukurti ir plačiajai visuomenei“, – „Rockstart“ biure Amsterdame kalbėjo lietuvis.

Kol kas senos veiklos verslininkai neatsisako ir toliau teikia paslaugas užsienio įmonėms, tačiau visos mintys nukreiptos į naujo produkto kūrimą.

„Ateityje arba skilsime į dvi kompanijas, arba teks baigti su paslaugų įmonėms teikimu, nes dabar didžiausias dėmesys – „Packpin“, – prisipažino verslininkas. – Dirbame su didelėmis įmonėmis kaip „Microsoft“, „Sony“, turime stabilias pajamas, bet pasidarė nebeįdomu, nes iššūkių liko nedaug“.

IT kompanijoje iš viso dirba 15 žmonių, prie „Packpin“ projekto – trys.

Lietuvių paslaugos beta versija jau pamatė dienos šviesą, o V. Radvila džiaugiasi, kad pirmieji klientų atsiliepimai buvo teigiami.

Vytis Radvila su komanda
„Birželį grįžtame į Lietuvą. Toliau viskas bus kuriama iš Lietuvos, tik galvojame, kad pardavimai ir rinkodara vyks ne iš Lietuvos. Viskas priklausys nuo to, ar gausime investicijų, bet tikriausiai kažką samdysime Amsterdame“, – savo ateities planais dalijosi pašnekovas.

V. Radvila pasakojo, kad su keliais investuotojais dėl investicijų tariamasi jau dabar. Paklaustas, kokio dydžio investicijų startuolis tikisi, lietuvis teigė, kad pirminėmis investicijomis (angl. seed round) galima laikyti IT įmonės pinigus, kurie atiteko startuoliui kurti. Dabar tikimasi pritraukti kelis šimtus tūkstančių eurų siekiančias investicijas.

„Turime penkis scenarijus. Vienas – jei nepavyksta pritraukti investicijų, dirbame toliau. Kiti keturi yra susiję su biudžetais. Nuo pritrauktų investicijų priklausys, kaip reikės skirstyti finansus, kiek galėsime turėti žmonių“, – tęsė šiuo metu Amsterdame startuolį puoselėjantis lietuvis.

Pašnekovas teigė, kad jei visgi investicijų pritraukti nepavyks, tai bus tik dar viena paskata susikoncentruoti į geresnius rezultatus.

Sėkmė užkoduota olandų genuose?

Amsterdamas vis dažniau minimas lyderiaujančių tarp startuolių Europoje miestų sąraše. Apie Amsterdamo potencialą tapti Europos Silicio slėniu portalas DELFI kalba su verslo akseleratoriaus „Rockstart“ vykdomuoju direktoriumi Donu Ritzenu.

- Ar Amsterdamas gali aplenkti Londoną ar Berlyną ir tapti Europos Silicio slėniu?

- Jei palyginčiau, kokia buvo startuolių ekosistema Nyderlanduose prieš ketverius metus, kai pradėjome veiklą, ir dabar, tai ji skiriasi kaip diena ir naktis. Tokį vertinimą darau atkreipdamas dėmesį į tai, kaip šalyje auga startuolių, šiame sektoriuje dirbančių žmonių skaičius, didėja finansavimo galimybės ir investicijos.

Don Ritzen
Manau, kad to priežastis – olandiškas mąstymo būdas. Nuo senų laikų mes visuomet buvome prekybininkai, kurie viską mato iš tarptautinės perspektyvos. Olandams nesvetimos užsienio kalbos, o Amsterdamas yra į tarptautinę auditoriją orientuotas miestas. Taip pat turime gerą išsilavinimo lygį. Taigi, startuoliams vystytis čia yra labai gera aplinka. Be to, šalyje įsitraukimas į internetą yra labai didelis. Prie gerų sąlygų prisideda ir tai, kad šalis yra maži, bet tankiai apgyvendinta.

- Paminėjote į prekybą orientuotą mąstymą, tačiau startuoliai dažnai siejami su informacinėmis technologijomis, inžinerijos sprendimais. Ar gali sėkmingas startuolis būti vien mokant gerai pardavinėti?

- Svarbūs abu dalykai. Jei turi vieną, bet neturi kito, nieko nebus. Manau, kad Nyderlandai taip pat turi labai gerus technologijų universitetus, o „Rockstart“ pritraukia specialistus iš viso pasaulio.

- Sukatės startuolių ekosistemoje. Kokio sektoriaus startuoliai šiuo metu yra perspektyviausi?

- Visų pirma – 3D spausdinimo sprendimai. „Rockstart“ verslo akseleratoriuje turime du į šią sritį orientuotus startuolius. Manau, sveikatos sektorius greitai bus labai svarbi niša. Taip pat labai daug kalbama apie finansinio sektoriaus inovacijas, tačiau kai kurie žmonės tiki, kad pakeisti finansų sektorių iš pamatų yra labai sunku.

- Verslo akseleratoriuje dirbate ir su lietuvių komanda. Gal pastebite bruožų, kuriais lietuviai išsiskiria iš kitų startuolių komandų?

- Su mumis dirbanti komanda yra labai draugiška ir susikoncentravusi į savo veiklą. Gal pasakyčiau, kad jie yra labiau strategiškai mąstantys nei olandai. Nepaisant to, didžiulių skirtumų nematau, nes juk nesame tokie tolimi.

Don Ritzen
- „Rockstart“ į savo būrį priėmė jau beveik 60 startuolių. Gal pastebėjote, kokias pagrindines klaidas daro komandos, kurios užkerta kelią sėkmei?

- Pagrindinė nesėkmės priežastis, mano manymu, yra ta, kad pradedama dirbti nesuprantant tikrojo tikslo. Turėti startuolį dabar yra kieta ir madinga. Tačiau dirbant startuolyje laukia labai daug sunkių akimirkų ir jei nesi tikras dėl savo idėjos, kažkada pasiduosi.

Taip pat svarbu veikti, o ne sukurti kažką garaže ir laukti.

Dar vienas iššūkis – komanda. Jei startuolio įkūrėjai nesutaria dėl bendros vizijos, išsiskiria jų požiūriai, gali tapti labai sunku. Be to, svarbu komandoje turėti skirtingo profilio žmonių. Neužtenka turėti vien penkis gerus programuotojus.

- Vis dėlto, kuris Europos miestas taps startuolių meka?

- Manau, kad intensyviausios varžybos vyksta tarp Londono, Berlyno ir Amsterdamo. Matau, kad šiuose miestuose vyksta daugiausia.

Amsterdamas jau netoli Berlyno ir viskas paaiškės lenktynėse kitais metais.

- Kaip manote, ar Vilnius turi nors kokią galimybę tapti vienu iš stipriausių Europos startuolių centrų?

- Tai labai didelis iššūkis, nes jūsų rinka maža, o čia reikia labai greitai plėstis. Matau perspektyvos vystymuisi, bet kaip viskas bus, pamatysime ateityje. Vis dėlto galimybė, kad Lietuva gali patekti į top penketuką, yra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)