Williamas R. Whitesellas „Bentley Systems“ kompanijoje atsidūrė baigęs studijas Floridoje. Jam teko persikraustyti į nedidelį Alabamos miestelį - Huntsville. Nors amerikiečių kompanijoje dirba daugiau nei 3 tūkst. darbuotojų, portalui DELFI kompanijos viceprezidentas teigia, kad nelaiko įmonės didele. Kaip sekasi bendrovei dirbti programinės įrangos dizaineriams, architektams rinkoje bei plėstis, W. R. Whitesellas pasakoja interviu DELFI portalui.

- Pradėkime pokalbį nuo asmeninės Jūsų patirties. Kompiuterinius mokslus studijavote dar praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje. Kodėl pasirinkote šią profesiją? Tuo metu IT sektorius dar nebuvo „sprogęs“ ir galbūt galėjo atrodyti rizikinga dirbti šioje srityje?

- Studijas baigiau 1987 m. Tuo metu kompiuteriai buvo visiškai naujas laukas. Kiekvieną dieną buvo kas nors naujo išrandama ar parašoma. Aš pagalvojau, kad tai labai įdomu. Tais laikais pats turėjai parašyti kiekvieną kodą, pradėti viską nuo pradžių. Nebuvo nuo ko pradėti. Man, kaip paaugliui, tai atrodė labai geras iššūkis.

Tuo metu tik pradėjo populiarėti asmeniniai kompiuteriai ir plėtėsi „Windows“ operacinė sistema. Žinoma, buvo daug kompiuterių verslo srityje, bet kalbant apie asmeninius viskas tik pradėjo augti.

Man gerai sekėsi šioje srityje ir greitai pradėjau nuo techninio mąstymo pereiti prie problemų sprendimo. Būtent tai man labai patinka ir dabar. Tai mane verčia likti kompiuterių ir IT sektoriuje.

- Kai baigėte studijas Floridoje, iš didelio miesto persikraustėte į atokią vietovę Alabamoje - Huntsville miestelį, turintį apie 180 tūkst. gyventojų. Kaip jautėtės?

- Huntsville miestelis tuo metu buvo greitai augantis. Devintajame dešimtmetyje technologijų sektorius buvo kaip reikiant įsisiūbavęs. Esu pats kilęs iš atokios vietovės ir ši vietovė man suteikė labai gerą kultūros ir miesto pusiausvyrą.

Užaugau Floridoje. Čia labai dažnai karšta, rūkas, lyja. Labai džiaugiausi apsigyvenęs vietovėje, kur galiu pajusti visus keturis metų laikus.

- Europiečių mintyse Alabama dažnai suvokiama kaip fermerių, ūkių valstija. Iš tiesų Huntsville miestelis apie save subūrė labai daug mokslininkų, mokslo centrų. Čia įsikūręs ir NASA centras, vystomos inžinerinės, kompiuterinės technologijos. Kaip Jūs pats apibūdintumėte Alabamą?

- Kai manęs draugai paklausia, kodėl persikrausčiau į Alabamą, sakau, kad Huntsville miestelis yra civilizacija medvilnės laukuose. Net dabar Alabamoje galima matyti daugybę medvilnės laukų pietuose.

- Hunstville save pozicionuoja kaip mokslininkų ir technologinio-inžinerinio vystymo centras. Jam svarbu pritraukti gerus IT ir inžinerijos specialistus, tačiau atrodo, kad dabar kiekvieno technologijose nusimanančio jaunuolio tikslas – dirbti Silicio slėnyje. Ar galima šiuos centrus palyginti? Ar Hunstville miestui sunku pritraukti jaunus specialistus?

- Žinoma, jie (IT verslus traukiantys centrai) skiriasi savo svarba. JAV yra daugybė technologijų parkų, kurie turi savo stipriąsias puses tam tikroje technologijų vystymo srityje.

Hunstville pradėjo augti su kosmoso programa, bet dažnai taip nutinka, kai turi vieną programą, šalia atsiranda įmonių, kurios aptarnauja tą programą, įsikuria ir randa naują specifikaciją ir taip išauga technologijas.

Ar pavyksta pritraukti darbuotojų? Kaip tik dabar su tuo dirbu: koordinuoju koledžų studentų įdarbinimą ir praktikos programas. Mes ieškome labai specializuotų darbuotojų. Atkreipiant dėmesį į tai, ar ieškome darbuotojo Huntsville, Pitsburgui ar Pensilvanijai, žiūrime į kiekvieno studento profilį. Jei žiūri į studentus MIT (angl. Massachusetts Institute of Technology) ar panašiuose universitetuose, matome studentus, kurie pasiruošę dirbti po 100 valandų per savaitę dvejus metus ir pradėti savo startuolį. Mes siūlome studentams karjerą, nukreiptą į ilgalaikę perspektyvą. Esame privati kompanija ir siūlome ilgalaikį darbą bei karjeros perspektyvas, o ne siūlome jaunuoliams darbą, kurį teks kas trejus metus keisti.

- Lietuvoje vis dažniau pabrėžiamas IT specialistų trūkumas. Ar JAV susiduriate su ta pačia problema?

- Lietuvoje lankausi sudalyvauti naujo IT centro Kaune atidaryme. Iš tiesų būtent šis atidarymas ir yra pasekmė to, ką mes matome su darbo jėgos trūkumu Vilniuje. Labai džiaugiamės darbuotojų kokybe Vilniuje, bet tiesiog mums jų neužtenka. Taigi, keliamės į Kauną, kad dar kartą parodytume, su kokia problema susiduriame.

JAV IT specialistų rinka labai konkurencinga, bet, žinoma, dirbame turėdami daug platesnį specialistų lauką. Vienas iš privalumų, kuriuos turime, yra tas, kad turime kelis vystymo centrus JAV, o tai leidžia mums ieškoti darbuotojų skirtingose valstijose.

- Lietuvoje valdžia nuolat spaudžiama, kad turėtų daugiau dėmesio skirti švietimo sistemai, kad būtų susitvarkyta su IT darbuotojų trūkumo problema. JAV švietimo sistema daugiau remiasi rinkos sąlygomis nei politiniais sprendimais. Ar JAV valdžia ką nors daro, kad šalyje būtų pakankamai IT ir inžinerijos specialistų?

- Europoje ir JAV yra skirtinga švietimo filosofija. JAV švietimo sistema yra labiau vedama rinkos sąlygų. Universitetai konkuruoja pagal tai, kiek ir kokias darbo vietas gauna juos baigę studentai. Jie suinteresuoti studentui pasakyti: „Klausyk, dabar tai yra ant bangos. Jei nori baigęs turėti darbą, darbdaviai dabar tokios specialybės darbuotojus samdo“. Žinoma, galutinį sprendimą priima pats jaunuolis. Valdžia čia įtakos nelabai kokios daro.

Kur matome daugiau valdžios dėmesio – tai gamyba. Gamyba atsigauna, bet nebėra kvalifikuotų darbuotojų dirbti šioje srityje, tai matome daugiau valdžios dėmesio profesiniam mokymui nei inžinerijos ar IT mokslams.

- Kodėl „Bentley Systems“ nusprendė įsikurti Lietuvoje?

- Sakyčiau, kad tai malonus atsitiktinumas. Kompanijos didžioji dalis augimo priklausė nuo kitų įmonių įsigijimo ir prisijungimo. Būtent įsigiję kompaniją čia ir atsiradome Lietuvoje.

- Šiais laikais programinės įrangos, IT kompanijoms tenka dirbti didelėje konkurencinėje aplinkoje. Koks Jūsų įmonės pranašumas?

- Sutinku, kad tenka dirbti esant labai didelei konkurencijai. Mes, teigdami paslaugas, stengiamės daug dėmesio skirti savo vartotojams. Būtent nevadiname jų klientais, vadiname vartotojais. Nesistengiame pajamomis su tokiomis kompanijomis kaip „Apple“ ar „Google“, tai leidžia taip pat sutelkti dėmesį į vartotoją, o ne pajamų vaikymąsi.

- Klientams siūlote programinę įrangą, skirtą inžinerijai ir dizainui. Kokią matote ateitį šioje srityje? Kaip keisis dizainerių, architektų darbo specifika?

- Mobilioji kompiuterija keičia viską, ką anksčiau buvome įpratę daryti. Kada paskutinį kartą žiūrėjote į telefonų knygą? Dabar viską turime telefonuose ir nešiojame su savimi.

Kai kalbame tik apie grafiką ir dizainą, specialistai, kurie dirba šioje srityje, ateina iš aplinkos, kur vaikystėje daug laiko praleido žaisdami kompiuterinius žaidimus. Taigi, programinė įranga, su kuria jie dirba darbe, turi būti ne ką mažiau interaktyvi ir padedanti bendrauti. Jausmas, kad tarp tavęs ir kolegos, su kuriuo darai projektą, yra ryšys, manau, pakeis viską.

“Bentley Systems“ biure Vilniuje dirba apie 160 darbuotojų. Kaune šiuo metu dirba apie 10 specialistų, tačiau komandą žadama didinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (261)