„Šalies vartotojai atsargiai pasitiko naują nacionalinę valiutą. Jos įvedimas šalyje pristabdė vartojimą Lietuvoje: vartojimo mažėjimą fiksavome 8 mėnesius iš eilės. Vis tik, pasitvirtino mūsų optimistinė prognozė, jog vartojimo lygis balandį pagaliau pasieks praėjusių metų lygį. Taigi, dabar jau galime teigti, kad mūsų šalies vartotojai atsigavo šiek tiek greičiau nei kaimyninės Estijos po euro įvedimo, kur toks pats vartojimo lygis kaip iki euro įvedimo buvo fiksuotas tik gegužės–birželio mėnesiais“, – pranešime cituojamas „Maxima LT“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris.

Mažmeninės prekybos tinklą Lietuvoje valdančios bendrovės „Maxima LT“ fiksuojamas pirkėjų mėnesio išlaidų indeksas balandžio mėnesį pasiekė 1. Tai reiškia, kad vartojimo lygis praėjusiais metais balandžio mėnesį buvo toks pats kaip ir tuo pačiu laikotarpiu šiemet. Pirkinių krepšelio vertė taip pat išliko panaši, nes šių metų pradžioje savo sąskaita bendrovė sumažino maždaug 1,5 tūkst. maisto ir kitų pirmo būtinumo prekių kainas.

„Maxima“ pardavimai rodo, kad balandžio mėnesį labiausiai augo įvairių su sveika gyvensena ir grožio bei namų puoselėjimu susijusių prekių pardavimai: produktai maisto gamybai, kosmetika ir sveikatingumo prekės, gėlės ir jų priežiūros priemonės, švieži vaisiai bei daržovės, šviežia ir šaldyta žuvis bei jos produktai. Tačiau šiek tiek sumažėjo kulinarijos, ledų, namų ūkio ir dekoro, buitinės chemijos prekių, taip pat aprangos pardavimai.

Balandį šiek tiek (iki –9) smuko šalies Statistikos departamento fiksuojamas Vartotojų pasitikėjimo rodiklis, kuris pastaruosius kelis mėnesius iki šios stabiliai augo ir kovą buvo beveik stabilizavęsis (siekė –2). Paprastai šis rodiklis pirmasis parodo gyventojų su vartojimu susijusias nuotaikas. Šis smuktelėjimas gali turėti įtakos gegužės mėnesio vartojimo lygiui. Vis tik, tikimasi, kad drastiškai šalies vartojimas nebemažės ir artimiausiais mėnesiais įgaus nuosaikų mažmeninės rinkos augimo pagreitį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)