Mus žavi kandidatų erudicija, rašo businessinsider.com. Dauguma žmonių atrodo protingi, sumanūs, bet... jauni žmonės irgi žmonės, jie daro klaidų, o dėl tų klaidų negauna norimo darbo, nors jų atsiųsti gyvenimo aprašymai atrodo nepriekaištingai.

1.Prastas burnos kvapas.

Atėjus į pokalbį darbo praktiškai visiems išdžiūsta burna.

Patarimas – pakramtykite kramtomosios gumos, o likus penkioms minutėms iki darbo pokalbio išspjaukite.

2.Nemokate patraukliai papasakoti apie savo gyvenimą.

Pokalbis dėl darbo – maža laiko atkarpa, per kurią norime jus pažinti. Kas jūs toks, ką sugebate, ko norite pasiekti gyvenime. Norime išgirsti trumpą, glaustą pasakojimą apie jūsų gyvenimą ir ligšiolinę karjerą. Pokalbyje dėl darbo į kiekvieną kompaniją tai svarbiausia. Jei nesugebate greitai, sklandžiai papasakoti apie save, negausite darbo.

Patarimas – pasirašykite pasakojimą apie save ir pasirepetuokite su draugu.

3.Perdėtas sarkastiškumas ar negatyvumas.

Nesitikime, kad būsite skanduotojas, linksmintojas, bet jei jus samdome, kartu praleisime daug laiko, taigi nenorime, kad gadintumėte atmosferą darbe.

Patarimas – būkite mandagus, šypsokitės.

4.Arogancija.

Taip, norime jus pasamdyti, tačiau tai nereiškia, kad esate roko žvaigždė, o mūsų kompanija be jūsų žlugs.

Patarimas – jei jus pakvietė į pokalbį dėl darbo, tai nereiškia, kad jus jau priėmė į darbą. Turite mokėti save pateikti.

5.Jei nieko nežinote apie sritį, kurioje norite dirbti.

Jei atėjote į pokalbį dėl darbo, kuris reikalauja puikiai išmanyti technologijų sritį, akivaizdu, kad paklausime, kuo jums įdomios technologijos. Jeigu jūsų atsakymas bus „hm...“, nepadarysite mums įspūdžio savo išprusimu.

Patarimas – pasiruoškite. Prieš eidami į pokalbį dėl darbo susirašykite į nešiojamąjį kompiuterį, ką galite ir norite pasakyti – tai padės, jei netyčia sutriktumėte.

6.Siunčiate elektroninių paštu prisegtus laiškus.

Tai – virusas. Kadangi prisegtuose prieduose gali būti virusų, nemėgstame jų atsidarinėti. Jei informaciją apie save atsiųsite surašytą elektroniniame laiške, matysime ją savo kompiuteriuose ir išmaniuosiuose telefonuose.

Patarimas – geriausiai jūsų gyvenimo aprašymas matysis „LinkedIn URL“ formatu. Na o savo darbų pavyzdžius geriausia siųsti kaip nuorodas elektroniniame laiške.

7.Ateinate į pokalbį dėl darbo vilkėdami sportiniais marškinėliais su grupės „Ramones“ pavadinimu.

Suprantame – jūs jaunas ir kietas. Mums irgi patinka „Ramones“.

Patarimas – įtikinkite mus, kad geriausiai jaučiatės vilkdamas marškinius ir ryšėdamas kaklaryšį, o jei esate jauna moteris, patartina apsivilkti stilingai, bet konservatyviai. Vienas kandidatas mus sužavėjo – į pokalbį dėl darbo pramoginėje srityje jis atėjo vilkdamas marškinius ir ryšėdamas kaklaryšį.

8.Per vaizdo pokalbį pro langą paspruko jūsų katė.

Dažnai rengiame pokalbius dėl darbo „Skype“ ar kitomis programomis. Toks pokalbis gali atrodyti kasdieniškas, bet ir jam reikia pasiruošti. Fone neturėtų matytis neplautų indų kriauklėje ar ant miegamojo durų kabančių skalbinių. Vienas kandidatas pertraukė pokalbį, nes pro atvirą langą iššoko jo katė (tiesa, jį vis tiek pasamdėme).

Patarimas – apgalvokite, kas matysis per kompiuterio ekraną ir prieš pokalbį susitvarkykite kambarį.

9.Per pirmą susitikimą imate derėtis dėl atlyginimo.

Suprantame, kad jūs nenorite gaišinti nei savo, nei mūsų laiko. Kita vertus, jei iš karto klausiate apie atlyginimą, tai rodo, kad esate naujokas.

Patarimas – atsiminkite, kad tai – procesas. Kuo labiau įsitraukiate į procesą, tuo labiau matosi, kad norime jus pasamdyti, na ir galiausiai tuo stipresnės tampa jūsų derybinės pozicijos.

10.Į „Twitter“, „LinkedIn“ ar „Google+“ paskyrą įkeliate savo augintinių, vaikų ar kokią kvailą savo nuotrauką.

Jei siunčiate elektroninį laišką dėl darbo iš asmeninio elektroninio pašto, kartu su jūsų gyvenimo aprašymu, pamatysime ir jūsų šuns nuotrauką.

Patarimas – išsiųskite bandomąjį laišką draugui ir pamatysite, kaip atrodo jūsų paskyra. Na o tada ją pakoreguokite.

11.Po pirmo pokalbio pamirštate padėkoti elektroniniu laišku.

Nepriimame į darbą gero kandidato, jeigu po pokalbio nesulaukiame iš jo elektroninio laiško. Norime pasamdyti žmogų, kuris tikrai nori čia dirbti. Laiškas su padėkojimu už pokalbį mus daug pasako.

Patarimas – nereikia rašyti ilgų elektroninių laiškų. Pakaks vieno sakinio, kad, pvz., esate pasirengęs atsakyti į tolimesnius klausimus.

12.Gyvenimo aprašymą pradedate nuo karjeros tikslų.

Jauni žmonės vartoja savo gyvenimo aprašyme klišes apie karjeros siekius, tikslus. Nedarykite šito. 

Patarimas – norime sulaukti tiesiog jūsų išsilavinimo, darbo patirties sąrašo, na o pabaigoje – nurodytų jūsų gebėjimų, gerųjų savybių.

13.Stengiatės padaryti įspūdį neįprastu kūrybingumu.

Ieškome patikimų žmonių, kuriais galima pasikliauti. Neieškome keistuolių, kurie nori mus priblokšti. Vienas motyvacinis laiškas prasidėjo žodžiais: „Esu chameleonas...“ Toliau nebeskaičiau.

Patarimas – ieškome žmogaus, kuriuo galima pasitikėti, taigi elkitės taip, kad atrodytumėte patikimas žmogus.

14.Siunčiate filmuotą gyvenimo aprašymą.

Mums reikia elektroniniu paštu atsiųstų gyvenimo aprašymų. Galbūt norėsime juos atsispausdinti, palyginti kandidatų CV. Nestandartiniai formatai netinkami.

Patarimas – geriausias pasirinkimas – tinklalapis „LinkedIn“.

15. Neatsiunčiate nuorodos į profilį „LinkedIn“ tinklalapyje.

Kai reikia palyginti šimtus gyvenimo parašymų, „LinkedIn“ tikrai naudingas, nes jame visų kandidatų CV atrodo vienodai – taigi mums lengviau nuspręsti, kas tinka, kas ne.

Patarimas – mums kur kas patogiau gauti nuorodą į „LinkedIn“ negu prisegtuką „Word“ ar PDF formatu.

16.Per pokalbį dėl darbo valgote sumuštinį.

Jei pokalbis dėl darbo vyksta prie kavos puodelio, neišsitraukite sumuštinio ir neimkite jo kirsti. Tai nelabai mandagu, be to, blaško.

Patarimas – jei jums pasiūlė, išgerkite kavos, arbatos ar vandens.

17.Atrodote be energijos.

Nelengva per pokalbį dėl darbo atrodyti ne per daug ir ne per mažai energingam. Norite parodyti, kad esate ramus žmogus, bet ne mažakalbis intravertas. Džiaugiatės, kad jus pakvietė į pokalbį dėl darbo, bet nenorite šokinėti ant sienų kaip pamišėlis.

Patarimas – jei matysime, kad mintis apie darbą pas mus jus džiugina, labiau norėsime pasiūlyti jums šį darbą.

18.Vyrai pamiršta nusiskusti.

Dabar madingos barzdelės, ūsai, daugelis vaikinų su jais ateina į pokalbį dėl darbo. Na bet kas tiko 19-am amžiui, nebūtinai tinka šiais laikais pokalbyje dėl darbo.

Patarimas – ateikite į pokalbį dėl darbo nusiskutę ar bent su tvarkinga barzda.

19.Neturite darbo patirties, tačiau atsiunčiate trijų puslapių ilgio gyvenimo aprašymą.

Nesibaiminkite, kad jūsų gyvenimo aprašymas atrodys trumpokas – jo pakaks. Neturime daug laiko galvoti apie jūsų darbo patirtį.

Patarimas – kalbant apie gyvenimo aprašymą, geriau mažiau nei daugiau – juos peržvelgiame per pusę minutės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)