Derybos tarp kreditorių ir Graikijos stringa, tuo tarpu Atėnai nebeturi lėšų atsiskaityti su savo kreditoriais ir šaliai gresia reali nemokumo ir pasitraukimo iš euro zonos grėsmė.

„Briuselio grupė susitinka šį savaitgalį, tiksliau – šeštadienį po pietų“, – per spaudos konferenciją sakė Europos Komisijos (EK) atstovė Mina Andrejeva.

Briuselio grupę sudaro Graikijos, Europos Sąjungos (ES), Europos centrinio banko (ECB) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) atstovai, kaip ir Europos stabilumo mechanizmo (ESM) nariai.

Derybos rengiamos prieš neformalų balandžio 24-osios susitikimą Latvijos sostinėje Rygoje, per kurias euro zonos finansų ministrai turės galimybę „kritiškai įvertinti pasiektą pažangą“.

Ketvirtadienį ES pareigūnai pareiškė, kad minėtose derybose būtina labiau pasistūmėti iki susitikimo Rygoje.

Graikija siekia papildomo 7,2 mlrd. eurų finansavimo, būtino tam, kad šalis nebankrutuotų ir susigrąžintų savo skolas TVF ir Europos centriniam bankui (ECB), tačiau ji užsispyrusiai atsisako vykdyti griežtas reformų sąlygas, kurių reikalauja jos oficialūs kreditoriai.

„Pagrindinis dėmesys šiandien bus, žinoma, sutelktas į Vašingtoną“, – sakė M. Andrejeva.

Europos Sąjungos (ES) ekonomikos ir finansų reikalų komisaras Pierre Moscoviciir Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis šiuo metu vieši JAV sostinėje, kur dalyvauja Pasaulio banko (PB) ir TVF pavasariniame sustikime. Jame dalyvauja ir Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis, kuris ketvirtadienį tikino susirinkusiuosius, kad jo vyriausybė pasirengusi įvykdyti reformas, kurių reikalaujama mainais į paramą.