„(Siūlomomis Miškų įstatymo pataisomis - BNS) stambiam verslui daroma protekcija, atvira diskriminacija visų kitų rinkos dalyvių atžvilgiu. Tai prieštarauja ne tik Lietuvos Konstitucijai, bet ir Europos teisei. (...) Mes tikrai nenorėtume, kad nė viena valstybė nediskriminuotų mūsų verslo kitose šalyse. Turime elgtis korektiškai, besilaikydami visų įstatymų, jei norime, kad mus gerbtų ir nediskriminuotų mūsų verslo kitose šalyse“, - ketvirtadienį interviu LRT radijui sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, Europos Sąjunga už panašią praktiką jau yra įspėjusi Bulgariją, o Lenkijos konkurencijos taryba skyrė didelę baudą valstybinei miškų įmonei už didelių įmonių protegavimą, įsigyjant valstybinių miškų medieną.

Jeigu nebus pateikta naujų siūlymų, Seimas trečiadienį tikriausiai nebalsuos dėl pataisų, kuriomis nuo 2016 metų valstybinę medieną siūloma leisti pirmiausia įsigyti tik Lietuvos perdirbėjams bei biokuro gamintojams. Parlamentinis Aplinkos apsaugos komitetas trečiadienį nepritarė visoms pataisoms, todėl siūloma palikti dabar galiojančią prekybos mediena tvarką.

Tačiau Seimui trečiadienį bus teikiama Miškų įstatymo pataisa, numatanti pirmiausia lietuviška mediena aprūpinti šalies pramonę - siūloma įpareigoti Vyriausybę iki rugsėjo parengti naujas medienos pardavimo taisykles. Dabar jas tvirtina Aplinkos ministerija.

Pakeitimas prieštarauja ir Konkurencijos taryba - anot jos, nors viešai skelbiama, kad Lietuvoje yra maždaug 800 medienos pirkėjų, realiai aršiausia kova dėl aukščiausios klasės medienos vyksta tik tarp kelių įmonių, kurios ir siekia apriboti konkurentų aukcionuose skaičių bei valstybiniuose miškuose užaugintą medieną  įsigyti gerokai žemesnėmis nei rinkos kainomis.

Teigiama, kad nauja tvarka būtų naudinga keliems didiesiems medienos perdirbėjams - „Grigiškėms“, Vakarų medienos grupei, bendrovėms „Linkmerė“ ir „Užmojai su garantijomis“.

Pataisos Seime jau svarstytos praėjusią savaitę. Kaimo reikalų komiteto narys liberalsąjūdietis Eugenijus Gentvilas sakė, kad reikia „ginti šalies medienininkų interesus“. Pataisas sukritikavo Seimo kanceliarijos Teisės departamentas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) dėl galimo medienos pasiūlos ir paklausos neatitikimo prognozuoja, kad palankesnėmis sąlygomis medieną įsigiję asmenys gali piktnaudžiauti padėtimi - bandys įsigyti didesnius žaliavinės medienos kiekius, o vėliau dalį jos brangiau parduos kitiems asmenims.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)