Naujas įstatymas Baltarusijoje, kur dauguma žmonių vos suduria galą su galu, sukėlė tikrą nuomonių audrą.

V. Jurčenka teigia, kad naujasis įstatymas jam dvokia sovietų palikimu, kai vadinamasis „parazitavimas“ buvo kriminalinis nusikaltimas, už kurį buvo baudžiami ne tik pogrindyje veikiančiose bendrovėse dirbę asmenys, bet ir politiniai disidentai.

Kaip kokiais 1937 metais. Eik ir dirbk, arba mes tave priversime. Manau, kad žmonės bandys priešintis ir bus teisūs. Turime ginti savo interesus“, – piktinasi V. Jurčenka.

Naujas įstatymas, kuriam balandį pritarė ir Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, skirtas „paskatinti dirbti galinčius piliečius įsitraukti į darbo rinką ir vykdyti konstitucinę pareigą prisidėti prie valstybės išlaidų“.

Suaugę Baltarusijos piliečiai, per metus nemokantys pajamų mokesčių bent jau už 183 dienas, turės mokėti baudą.

Tie, kurie nemokęs baudų, bus baudžiami papildomomis baudomis, o galiausiai ir viešaisiais darbais ar net laisvės atėmimu.

Remiantis prezidento dekretu, konkrečioms gyventojų grupėms bus taikomos išimtys: studentams, tris ar daugiau vaikų auginantiems tėvams, nepilnamečiams ir pensinio amžiaus žmonėms.

V. Jurčenka populiarioje JAV registruotoje svetainėje Change.org inicijavo peticiją, kurioje reikalauja panaikinti prieštaringai vertinamą įstatymą.

Peticijoje teigiama, kad baudos bedarbiams pažeidžia šalies konstituciją, kuri gina piliečių ekonominius interesus ir draudžia be teismo sprendimo skirti viešuosius darbus.

Anot V. Jurčenkos, Baltarusijos konstitucijoje taip pat kalbama apie valstybės atsakomybę visiems piliečiams suteikti darbą ir pasirūpinti bedarbiais.

„Valstybės institucijose dirba daug žmonių, jie gauna atlyginimą, todėl privalo pateikti siūlymų, kaip išspręsti šią problemą, juk tai jų darbas, už kurį jiems moka“, – piktinasi į „visuomenės parazitų“ kategoriją patekęs buvęs verslininkas.

Peticiją internete jau pasirašė daugiau nei 25 tūkst. žmonių, dauguma kurių nepraleido progos tuo pačiu išlieti ir savo pasipiktinimo keistu Baltarusijos valdžios sprendimu.

„Taigi tris vaikus auginanti moteris yra saugi, o du vaikus turinti, kuri juos augina ir rūpinasi namais, jau laikoma „visuomenės parazite“?“, – piktinasi peticiją pasirašiusi Natalija Kazak.

„Kaip galima priimti tokį statymą, jeigu miestuose paprasčiausiai nėra darbų?“, – retoriškai klausia kitas pasirašiusysis Danilas Poliakovas iš Gardino.

Kritikai taip pat atvirai tyčiojasi iš naujo absurdiško įstatymo. Socialinio tinklo „Twitter“ bendruomenė raginama reikšti savo nuomonę naudojantis groteline žyme #pridumajnalogdliabelarusi (liet. sugalvok naują mokestį Baltarusijai).

Vienas internautas siūlo įvesti mokestį žiūrėjimui į žvaigždes: „Tik pažiūrėkite į dangų... Jis nemokamas, bet tik ne Baltarusijoje“.

Kitas siūlo apmokestinti skaitymą: „Skaitai ir susimoki. Protingų žmonių sparčiai daugėja, o šaliai reikia darbininkų“.

Dar vienas siūlo apmokestinti vaikus: „Sveikinimai! Ką tik šaliai padovanojote dar vieną mokesčių mokėtoją! 3200! Kasa pirmame aukšte!“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)