Statybų sektorius, mokesčių inspektorių teigimu, – vienas iš tokių, kuriame neapskaitomų pajamų – itin daug. Pernai visus metus tikrinta statybos bendrovių veikla, šiemet imtasi su jomis susijusių: geodezijos, kadastrinių matavimų, teritorijų planavimo ir kitų, teikiančių panašias paslaugas. Vien Klaipėdoje patikrinus tris kadastrinių matavimų pasklaugas teikiančias įmones, nustatyta, kad nedeklaruota apie 150 000 eurų pajamų.

Viena įmonė nuslėpė per tūkstantį atliktų darbų, kita sąskaitas už darbus išrašė tik po metų. Po inspektorių apsilankymo, bendrovė deklaravo penktadaliu daugiau pajamų, o joje dirbančių geodezininkų ir matininkų mėnesio alga išaugo kone dvigubai – nuo 300 iki 500 eurų.

Sudaromos visos sąlygos neskaidriai veiklai

Matininkų asociacijos teigimu, konkurencija rinkoje didžiulė, tačiau bėda ta, kad daug kas tebėra nesutvarkyta, pvz., nėra matavimo paslaugų sutarčių registro, nustatytų minimalių šių paslaugų įkainių. Be to, Lietuva, perkeldama ES direktyvą, sudėtingą, specialios kvalifikacijos, technologinio ir techninio pasirengimo reikalaujančią paslaugą prilygino visoms kitoms.

„Jeigu pasižiūrėsim į viešųjų pirkimų situaciją, tai būtent sudėtingiems inžineriniams darbams kažkodėl yra pasirenkamas ne ekonominio naudingumo koeficientas, kriterijus, bet būtent mažiausios kainos. Vadinasi, sudaromos visos sąlygos neskaidriai veiklai. Kas ieško, tas visada randa, bent jau minimalių pažeidimų. O, jeigu žiūrint iš esmės, tai dabar  inžinerijos darbų rinka iš esmės serga. Ir tai ne vien kadastriniai matavimai, žemėtvarkos planavimo dokumentų rengimas, geodezija, bet iš esmės visa inžinerijos darbų rinka“, – sakė Matininkų asociacijos prezidentė Jolanta Česnauskienė.

Mokesčių inspekcijos teigimu, pričiuptas neskaidriai dirbantis verslas galiausiai turi sumokėti ne tik mokesčius, bet ir delspiningius. Be to, rizikuoja gauti baudą nuo 10 iki 50 procentų nuo nepriskaičiuotos mokesčių sumos.

„Mokesčių administratorius turi teisę tikrinti mokesčių mokėtoją už einamus penkerius praėjusius metus. Aišku, nustatant kažkokius ypatingus pažeidimus, susijusius su nusikaltimais, labai ženkliais pažeidimais, yra netgi galimybė tikrinti net ir už 10 metų“, – kalbėjo Klaipėdos mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Iš viso tikrinant statybas ir su jomis susijusias veikla pernai ir šiemet rasta apie pustrečio milijono eurų nuslėptų pajamų.