LRT Radijo klausytoja susidomėjo, kodėl kiaušiniai, kuriuos galima rasti parduotuvėse, būna vienodos rudos spalvos. „Kuo paveikiami kiaušinių lukštai, kad jie visi – vienodos rudos spalvos? Juk taip būti negali“, – mano klausytoja.

Maisto ir veterinarijos tarnybos gydytojo teigimu, kiaušinių lukšto spalva priklauso nuo vištų veislės ir iš dalies – lesalų sudėties.

„Dažniausiai vištų kiaušinių lukštų spalva priklauso ir nuo paukščių spalvos. Pavyzdžiui, jeigu paukščių plunksnos yra baltos spalvos, kaip leghornų veislės vištų, tai kiaušiniai – balti. Viandotų veislė pasižymi ruda plunksnų spalva, tai jų ir kiaušiniai – rudi. Būna ir žydrų kiaušinių – [juos deda] Pietų Amerikos, arba araucana, veislės vištos“, – vardija specialistas.

Jo teigimu, minėtomis spalvomis kiaušinių niekas nedažo. Tokios spalvos – natūralūs vištos organizmo dažai.

„Vištos kiaušinis slenka apie 24 valandas ir tuo metu iš vištos organizmo kiaušintakio liaukos išsiskiria rudos spalvos pigmentas protoforfirinas. Jis ir suteikia kiaušiniui rudą spalvą“, – tikina J. Stanius.

Tai, kad visi kiaušiniai vienodos rudos spalvos, J. Staniaus teigimu, yra normalu – paukštynuose laikomos vištos yra tos pačios veislės, gimusios tuo pačiu laiku, jų organizmo būklė yra vienoda, todėl jų kiaušiniai toje partijoje irgi yra vienodi.