„Visi yra už. Jūs patikėkit, turbūt nebuvo niekados teikiamas klausimas, kurį taip stipriai palaikytų visi darbdaviai“, – sako ministro pirmininko visuomeninis patarėjas Antanas Zabulis.

Valstybės pažangos tarybos posėdyje, dalyvaujant 46 nariams iš verslo, politikos, kultūros, mokslo ir visuomeninių organizacijų, aptartos Lietuvos mokslininkų parengtos naujo darbo santykių ir socialinio draudimo modelio nuostatos. Tarybos nariai pabrėžia, kad daugiau kaip pusė šiandieninio darbo santykius reguliuojančio kodekso yra sovietinių laikų reliktas, kurį būtina kuo greičiau keisti, kad šalis taptų konkurencingesnė ir pritrauktų investicijų.

Lietuvoje galima per metus turėti apie 120 valandų viršvalandžių, kai tuo metu mūsų kaimynuose Latvijoje ir Estijoje galima turėti virš 400 valandų per metus papildomų darbo valandų. Lengvesnis priėmimas į darbą, paprastesnės darbo sutartys ir, be abejo, labai svarbu – lengvesnis atleidimas iš darbo“, – sako Investuotojų forumo valdybos pirmininkas Rolandas Valiūnas.

„Socialinės apklausos rodo, kad 48 proc. žmonių išeina darbo metu vienokiais ar kitokiais savo reikalais ir po to tas valandas dirba kitu metu, susitarę su darbdaviais. Štai tokie dalykai yra neleidžiami arba draudžiami esamam darbo santykių reguliavime, bet tai gyvenime vyksta“, – sako Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus.

Pristatant naują socialinį modelį akcentuota, kad nuomonė, jog nauji darbo santykių reguliavimo principai yra palankūs tik darbdavių atstovams, yra klaidinga. Mokslininkai siūlo lankstesnius darbo santykius, daugiau galimybių šalims tartis dėl darbo trukmės per savaitę bei paprastesnį ir pigesnį darbuotojų atleidimą iš darbo. Taip pat siūloma pagrindinę pensijos dalį finansuoti iš valstybės biudžeto, o motinystės pašalpas susieti su darbo pajamomis.

„Turim paskaičiavimus, kad, tuos pasiūlymus priėmus, mes turėsim iki 90 tūkst. papildomų kokybiškų darbo vietų. Tai yra pakankamas skaičius, kuris yra vienas iš esminių argumentų. Kitas gi argumentas yra tas, kad tai leistų tikėtis padidėjimo darbo užmokesčių iki 3–5 proc.“, – sako Pramonininkų konfederacijos gen. direktoriaus pavaduotojas Osvaldas Čiukšys.

Profesinės sąjungos, nesančios Valstybės pažangos taryboje, teigia, kad rengiant modelį neatsižvelgta į jų siūlymus – esą dabar bandoma išspręsti problemas darbuotojų sąskaita.

Naują socialinį modelį kaip padriką ir nenuoseklų yra sukritikavusi ir prezidentė, tačiau reformos autoriai įsitikinę, kad ji savo nuomonę pasakė remdamasi nuogirdomis, o ne konkrečiu siūlymu, kurį Seimui ketinama pateikti jau gegužę, o priimti tikimasi jau rudenį.