Didžiausia Rusijoje parduotuvė vaikams, istoriškai vadinta „Vaikų pasauliu“ (Detskij mir), nors dabar oficialiai žinoma kaip Centrinė parduotuvė vaikams Lubiankoje, buvo uždaryta nuo 2008 metų. Joje atlikta renovacija, kainavusi 8 mlrd. rublių (130 mln. eurų), turi pritraukti naują jaunųjų pirkėjų kartą.

Pastate išnyko beveik visos sovietinio laikotarpio detalės, griozdiški originalūs eskalatoriai ir pasenusi šildymo sistema. Dabar šiame prekybos centre įrengtas šešių aukštų stiklinis atriumas, įsikūrė garsių prekių ženklų parduotuvės ir Britanijoje įsikūrusio žaislų parduotuvių tinklo „Hamleys“ filialas, didžiausias Europoje.

Pertvarkytas prekybos centras pabrėžtinai skatina patriotiškas nuotaikas. Vienas iš jo firminių suvenyrų – vaikiški marškinėliai, ant kurių pavaizduotas žaislinis meškiukas su kariška kepure ir raudona žvaigžde. Užrašas ant marškinėlių skelbia „Už Tėvynę!“

„Viskas čia didžiausia“, – sakė per atidarymo ceremoniją valstybinio banko VTB, kuriam priklauso šio prekybos centro vystytojų kontrolinis akcijų paketas, generalinis direktorius Andrejus Kostinas.

„Kitų tokių parduotuvių pasaulyje nėra“, – pridūrė jis.

1957 metais atidaryta didžiulė parduotuvė, esanti kitapus gatvės nuo grėsmingos Sovietų Sąjungos saugumo tarnybos KGB būstinės Lubiankos aikštėje, turėjo paversti tikrove sovietų šūkį „viskas, kas geriausia – vaikams“. Dabar ant pastato įrengtoje naujoje stogo terasoje atsiskleidžia įspūdinga Rusijos sostinės panorama.

Bėgant laikui sovietinis „Vaikų pasaulis“ atrodė vis labiau pasenęs, lyginant su kitais Maskvoje įsikūrusiais europietiško stiliaus prekybos centrais, todėl savininkai 2008 metais parduotuvę uždarė.

Jų sprendimas sulaukė prieštaringų vertinimų ir buvo kritikuojamas paveldosaugininkų, kurie priešinosi architektūros paminklu laikomo pastato, suprojektuoto architekto Aleksejaus Duškino, rekonstrukcijai ir stebėjo, kaip pildosi didžiausi jų nuogąstavimai.

„Pastatas praktiškai prarastas. Iš senojo pastato beliko išorinės sienos, sietynai atriume ir kelios laiptinės“, – šią savaitę konstatavo organizacija „Archnadzor“, besirūpinanti Maskvos istorinio paveldo apsauga.

Prieš pirmadienį įvykusį oficialų atidarymą į parduotuvę plūdo kviestiniai svečiai ir smalsūs praeiviai.

„Tai mano vaikystės ir mano vaikų, kol jie dar buvo maži, parduotuvė. Čia ateidavom praleisti laiko ir apsipirkti“, – pasakojo 67-erių muzikos profesorė Tatjana Petrovna.

Kai kurie tėvai naują parduotuvės įvaizdį vertino atsargiai.

„Viskas iš esmės pasikeitė. Aišku, vaikams tai patinka“, – sakė 38 metų motina Giulnara Ananeva, pridūrusi, kad jai stinga sovietinių laikų interjero.

„Tikėkimės, kad vaikams čia bus smagu ir kad tai nebus dar viena komercinė įmonė“, – pridūrė ji.

Naujoje parduotuvėje pabrėžtinai demonstruojamas patriotizmas.

„Padarėme tai ... dėl didžiosios Rusijos, dėl visų čia gyvenančių žmonių. Norime, kas gyventumėte džiaugsmingai ir patogiai“, – sakė vystytojų bendrovės „Hals“ prezidentas Sergejus Kalininas savo pompastiškoje atidarymo kalboje.

Per atidarymą ant prekybos centro sienų kabojo Rusijos vėliavos, o vestibiulyje dominuoja vitražai, vaizduojantys Rusijos dvigalvį erelį ir Rusijos žemėlapį – su pernai aneksuotu Ukrainai priklausančiu Krymu.

Tačiau prekybos centre taip pat apstu vakarietiškų prekių ženklų, garsių mados namų parduotuvių.

Parduotuvės pavadinimas turėjo būti pakeistas, nes Rusijoje veikia kitas parduotuvių tinklas, naudojantis prekinį ženklą „Detskij mir“. Tačiau naujasis pavadinimas – Centrinė parduotuvė vaikams Lubiankoje – neatrodo labai įsimintinas.

Lubiankos pavadinimas iki šiol žadina prisiminimus apie Stalino laikų valymus, kai režimo oponentams buvo vykdomos egzekucijos netoliese veikusios KGB kamerose.

Atrodo keista, kad „Hals“ savo reklamos kampanijoje naudoja šūkį „Jeigu mylite savo vaikus – atveskite juos į Lubianką“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1026)