Nuo trečiadienio Europos Sąjungoje nelieka pieno kvotų. Lietuvoje baiminamasi, kad išaugs pieno gamyba ir atsiras perprodukcija, dėl kurios dar stipriau kris pieno supirkimo kainos.

Smulkieji Lietuvos pieno gamintojai sako už pieno kilogramą gaunantys mažiausiai Europoje – vos 12–16 euro centų. Todėl kai kurių Europos parlamentarų siūlymą ženklinti, kokioje šalyje pagaminti pieno produktai, vertina palankiai.

„Visi pirkėjai matytų, ką mes pagaminome iš tikrųjų: kad produkcija yra gera, kokybė neatsilieka, dar gal geresnė mūsų kokybė negu atvežtinė“, – sako Lazdijų rajono ūkininkas Algimantas Baranauskas.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 40 proc. smulkių pieno ūkių. Europarlamentaro Broniaus Ropės teigimu, įtariama, kad perdirbėjai sąmoningai mažina kainas, manydami, jog gamintojus parems ES.

Europos Parlamente ieškoma būdų, kaip teisiškai suderinti Lietuvoje siūlomo įstatymo pataisas, numatančias reguliuoti pieno rinką, su Europos Komisija.

„Įpareigoti komisiją, kad reguliuotų atsiskaitymo grandinę – jau ne nesąžiningo deklaravimo, ne jau ne kažkokios dalies, o jau reguliavimo mechanizmą. Ar tai būt per sutartis, ar per derybas, ar kitus dalykus, vyksta diskusija“, – sako EP žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto narys B. Ropė.

Pasak jo, jei pieno perdirbėjai 3 proc. mažintų numatytą sutartyje pieno kainą, turėtų tai pagrįsti.

Pasak Vokietijos atstovo, dėl geopolitinės padėties kainos kritusios ir Vokietijoje, tačiau labiausiai kenčia Baltijos šalių, Lenkijos, Suomijos pieno gamintojai.

„Palyginti kitais maisto produktais, pieno produktai brangesni, o pieno gamintojai gauna nedaug. Prekybos centrai kelia kainas, o žemdirbiai neturi jokių teisių, todėl jie turi organizuotis ir kovoti ne tik už savo teises, bet ir už didesnes supirkimo kainas“, – sako Martinas Hauslingas, EP Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto koordinatorius.

„Kooperuotis? Nežinau, lietuviai tokia tauta – kiekvienas nori sau dirbti, nuo rusų laikų ta kooperacija perdaug giliai pasilikusi, su laiku gal pasikeis, gal pradėsime labiau vienas kitu pasitikėti, bet šituo momentu sunku“, – sako Tauragės rajono ūkininkė Irena Plauškienė.

Pieno produktų ženklinimą ir pieno gamintojų bei perdirbėjų santykių teisinį reguliavimą Europos Parlamentas žada svarstyti kuo greičiau.