Nors jau senokai paaiškėjo, kad šiam projektui skelbtą konkursą laimėjo Italijos kompanija „Gemmo“, nemaža tikimybė, kad jis apskritai sužlugs.

Tai paaiškėjo trečiadienio Vilniaus tarybos posėdyje, kur svarstytas siūlymas pakeisti susitarimo su „Gemmo“ taisykles.

Regis, miesto tarybai pateiktas rutininis sprendimas – dviem mėnesiams, iki birželio pabaigos, pratęsti maksimalų susitarimo įsigaliojimo terminą. Tačiau pačiame dokumente aiškiai nurodyta, kad galimiems finansuotojams kyla rimtų klausimų dėl galimybių finansuoti šį projektą.

„2015 m. sausio-vasario mėnesiais investuotojas vedė diskusijas su įvairiomis finansinėmis institucijomis dėl finansavimo pritraukimo ir pavyko pasiekti preliminarų susitarimą su Europos Komisijos įsteigtu Europos Energijos Efektyvumo Fondu (valdomu Deutche Bank), bei energijos efektyvumo projektus finansuojančiu SDCL fondu. (…) Finansuotojas, atlikęs Partnerystės sutarties analizę, (…) pateikė pastabas“, - teigiama projekte.

O aiškinamajame rašte aiškiai išdėstyta, kad ankstesni potencialūs finansuotojai netrykšta noru duoti pinigų skolose skendinčio miesto projektui. Teigiama, jog DNB bankas, Šiaurės investicijų bankas bei Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas pernai gruodį „dėl Vilniaus miesto savivaldybės finansinių rodiklių nepakankamumo atsisakė finansuoti projektą“.

Jei savivaldybė nepratęstų susitarimo įsigaliojimo termino, anot dokumento, tikėtinas visiškas projekto sužlugimas, mat projekto vykdytojai nespėtų susitarti su finansuotojais.

Apie šį projektą, kurio vykdytojas ilgam laikotarpiui taptų Vilniaus apšvietimo tinklų savininku, seniai sklando įvairūs gandai. Vienas iš jų – kad už italų stovi nevienareikšmę reputaciją turintys Lietuvos verslininkai.

Tarybos posėdžio metu antausį skėlė konservatoriai ir „tvarkiečiai“. Opozicijoje esančių, bet naujoje Vilniaus koalicijoje kartu dirbti jau sutarę politikai paliko salę. Rezultatas – balsavime dalyvavo tik 21 tarybos narys. Kvorumui reikalingas skaičius – 26 politikai – balsavime nedalyvavo.

„Kvorumo nėra – tai sprendimas nebus priimtas“, - konstatavo meras Artūras Zuokas.

Vis dėlto po poros minučių meras sumanė pakartoti balsavimą. Rezultatas tas pats – vienbalsiai už, bet tik 21 balsas. Taigi opozicijai susitarimo su „Gemmo“ pakeitimus pavyko užblokuoti.

Vadina antra „Vilniaus energija“

Po tokio rezultato „Gemmo“ laiko susitarimui su finansuotojais turi iki balandžio 28 d. Kitaip tariant, darbus pabaigti reikia per pirmą naujos kadencijos Vilniaus tarybos darbo savaitę.

Konservatorių atstovai žurnalistams paaiškino, dėl ko blokavo sprendimą. Esą gatvių apšvietimo tinklų projektas atrodo panašiai į privačių investuotojų atvedimą į Vilniaus šilumos ūkį.

„Kol nesusirinks nauja taryba – tikrai negali būti apie tai jokių kalbų“, - sakė konservatorius Vidas Urbonavičius.

Anot jo, kitas konkurso dalyvis – keistomis aplinkybėmis iš proceso iškritusi Rusijos milijardieriaus Olego Deripaskos valdoma kompanija „Strabag“ – siūlė gerokai mažesnius įkainius.

„Jie patys teigia, kad buvo jų pasiūlymas gerokai pigesnis – beveik 20 proc.“, - sakė tarybos narys.

O Vilniaus savivaldybė esą turėtų mokėti didžiulius pinigus net tada, kai „Gemmo“ nebus padariusi jokių darbų. „Kol jie nėra padarę investicijų – mes vis tiek turime mokėti“, - teigė V. Urbonavičius.

Pasak jo, per metus savivaldybė italams turėtų mokėti po 18 mln. Lt.

Analogiškos pozicijos laikosi ir būsimasis vicemeras Valdas Benkunskas. Jis užsimena netrykštantis simpatijomis „Gemmo“ ir pasisakantis už tai, kad Vilniaus miestas savo apšvietimo tinklus modernizuotų savarankiškai.

„Savivaldybė yra pajėgi įgyvendinti modernizaciją. O čia yra antra „Vilniaus energija“. Tinklai nėra tiek nugyventi, kaip aiškina dabartinė valdžia“, - kalbėjo V. Benkunskas.

Paklaustas, ar tiesa, jog 25 metų laikotarpiui apšvietimo tinklus perimsiančio investuotojo investicijos atsipirktų vos per keletą metų, politikas teigė turįs panašios informacijos.

„Tą mes girdėjome. Kad investuotojas arba koncesininkas, kuris perimtų šitą turtą, per keletą metų atgautų tas investicijas“, - sakė V. Benkunskas.

Sykiu jis pridūrė, esą naujoji valdžia per pirmąją savo darbo savaitę ketina susitikti su investuotojais ir finansuotojais – o dabar esą mėginta išlošti laiko, kad būtų galima įtikinti naujosios tarybos narius, kad „projektas yra geras“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)