Paklaustas, ar taip bus skatinama vietoj degtinės vartoti vyną, A. Matulas atsakė:

„Norime nieko neskatinti, norime, kad žmonės blaiviai gyventų Lietuvoje, bet jūs visiškai teisus, kadangi Lietuvoje suvartoto alkoholio stipraus ir stipresnio santykis yra labai neigiamas ir žymiai daugiau vartojama stipraus alkoholinio gėrimo, o nuo to kenčia ne tik pats žmogus, bet ir visuomenė, nes labai greitai išsivysto priklausomybė, psichozės, tai išties tas sprendimas, be abejo, kad ženkliai sumažintų stiprių alkoholinių gėrimų ne tik prieinamumą, bet ir vartojimą“, - kalbėjo A. Matulas.

Pasak jo, problema kilo tada, kai Seime atsirado siūlymas nukelti draudimą prekiauti alkoholiniais gėrimais degalinėse keleriems metams.

Antanas Matulas
„Mūsų įstatymo projektas atsirado kaip alternatyva – jeigu mes nukelsime draudimą ir daugiau nieko nedarysime... Alkoholio suvartojimas ir pasekmės vėl pradėjo Lietuvoje didėti. Pagal tam tikrus tyrimus mes pasaulyje treti pagal alkoholio suvartojimą“,- kalbėjo A. Matulas.

Pasak jo, konservatoriai teikia siūlymą atsižvelgdami į Konkurencijos tarybos nuomonę, kad draudimas prekiauti alkoholiu degalinėse gali prieštarauti Konkurencijos įstatymui.

„Mes siūlome po protingo laiko – po dvejų metų – alkoholį pardavinėti dviem būdais, tai yra, specializuotose parduotuvėse, kurių nebūtų galima įrengti daugiabučiuose namuose, jos turėtų būti atskirtos nuo kitų parduotuvių, atskiras įėjimas, į jas negalėtų patekti nepilnamečiai, pardavimas ten turėtų būti stebimas kameromis ir ten būtų galima pardavinėti visus alkoholinius gėrimus. Ir alkoholinių gėrimų skyriai, kuriuose būtų galima pardavinėti alkoholinius gėrimus iki 15 laipsnių – čia būtų ir tose pačiose degalinėse, jei jau taip Konkurencijos tarnyba sako, ir kaimo parduotuvėse, jeigu norės, ir didelėse parduotuvėse. Tokiu būdu ženkliai sumažintume stiprių alkoholinių gėrimų prieinamumą“, - kalbėjo A. Matulas.

Pasak jo, taip pat siūloma trimis valandomis sumažinta laiką, kada bus galima alkoholinius gėrimus pardavinėti, ir siūloma suteikti teisę savivaldybėms neleisti prekiauti alkoholiniais gėrimais tam tikrose vietose.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.