JAV ir ES šalių vyriausybės bando nebesvarstyti Rusijos galimo atjungimo nuo SWIFT, o naudotis kitomis ribojamosiomis priemonėmis. Taip elgiamasi nenorint neigiamai paveikti įmonių, vykdančių veiklą su Rusija teisės sferoje, teigė agentūrai anonimiškai pasisakę šaltiniai.

JAV iždo atstovai "Bloomberg News" pranešė, kad 2012 metais priimtas sprendimas atjungti nuo SWIFT sistemos dvi dešimtis Irano bankų buvo "neeilinė ir precedento neturinti" priemonė. Rusijos situacijos pareigūnai nekomentavo.

2014 metų rudenį Europos ir Amerikos politikai ne kartą ragino Rusiją atjungti nuo SWIFT dėl padėties Ukrainoje. Rugsėjo viduryje už Rusijos išbraukimą iš SWIFT sistemos, toliau plečiantis Donbaso konfliktui, pasisakė ir Europos Parlamento nariai. To paties mėnesio pabaigoje nemažai JAV senatorių kreipėsi į JAV iždą su prašymu atjungti nuo SWIFT Rusijos bankus, prieš kuriuos Vašingtonas nustatė sankcijas. Pati SWIFT operatorė ne kartą pabrėžė neketinanti to daryti.

2015 metų sausio pabaigoje banko VTB vadovas Andrejus Kostinas sakė, kad galimas Rusijos bankų atjungimas nuo tarptautinės mokėjimo sistemos reikš suardomus Rusijos ir JAV santykius.

Kinija pasiruošusi jau 2015 metų rugsėjo-spalio mėnesiais paleisti tarptautinių mokėjimų sistemą CIPS (angl. China International Payment Platform), skirtą sudarinėti sandorius juaniais. CIPS bus naudojamas toks pat pranešimų formatas kaip ir kitose tarptautinėse mokėjimo sistemose, todėl kai kurie analitikai vadina naująją sistemą alternatyva SWIFT.

Taip šalies vyriausybė tikisi padidinti savo valiutos pripažinimą tarptautinėse rinkose. Kinijos liaudies bankas jau pasiruošęs sistemą išbandyti. Apie tai praneša AP.

Šiuo metu atrinkta 20 bankų CIPS sistemai testuoti, iš jų septyni turi kapitalo užsienyje. Anot tarpuskaitos agentūros "Shanghai Clearing House" vadovo Xu Zheno, šiuo metu sistema jau praktiškai paruošta darbui. "Būtina sulaukti Kinijos liaudies banko paviešintos konkrečios informacijos", - kalbėjo jis.

CIPS naudojimas leis sumažinti sandorių išlaidas ir laiką mokėjimams įvykdyti. Šiuo metu veikia daug panašių autorizuotos informacijos perdavimo sistemų, todėl mokėjimų juaniais tvarkymas yra labai daug laiko reikalaujantis procesas. Kinijos liaudies bankas nusprendė suvienodinti mokėjimo nurodymų perdavimą sandoriams. CIPS bus naudojamas toks pat pranešimų formatas kaip ir kitose tarptautinėse mokėjimo sistemose - tai palengvins sandorių formulavimą.

D. Tuskas: ES sankcijos Rusijai pratęstos iki metų galo

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį iš esmės sutarė iki metų pabaigos pratęsti ekonomines sankcijas Rusijai, jų atšaukimą susiedami su visišku vasarį Minske pasirašytų susitarimų dėl paliaubų Ukrainoje įgyvendinimu.

Ekonominės sankcijos Maskvai buvo įvestos pernai liepą, kai virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje buvo numuštas Malaizijos oro linijų keleivinis lėktuvas. Buvo numatyta, kad jos galios vienus metus.

„Ekonominių sankcijų taikymas bus aiškiai susietas su visišku Minsko (susitarimų) įgyvendinimu, turint galvoje, jog tai numatoma tik 2015 metų pabaigoje“, - sakė D.Tuskas po lyderių susitikimo Briuselyje.

Oficialus sprendimas pratęsti sankcijas Rusijai dar turės būti priimtas visų 28 Bendrijos lyderių ir tai veikiausiai bus padaryta per kitą ES viršūnių susitikimą, kuris įvyks birželį.

„Būtini sprendimai bus priimti artimiausiais mėnesiais“, - sakoma Bendrijos lyderių paskelbtame oficialiame pareiškime dėl Ukrainos, kuriame daugiau jokių detalių nepateikiama.

ES lyderiai taip pat sutarė įpareigoti Bendrijos diplomatijos vadovę Federicą Mogherini pradėti rengti strategiją kovai su Rusijos skleidžiama dezinformacija, įskaitant specialios žiniasklaidos grupės sukūrimą.

Ukrainoje tebegalioja trapios paliaubos, paskelbtos pagal vasario 12 dieną Baltarusijos sostinėje Ukrainos, Rusijos ir Kremliaus remiamų separatistų pasirašytą susitarimą, kuris buvo sudarytas tarpininkaujant Vokietijos kanclerei Angelai Merkel ir Prancūzijos prezidentui Francois Hollande'ui.

A.Merkel anksčiau pabrėžė, jog turi būti įgyvendinti svarbiausi Minsko susitarimo punktai, įskaitant sienos tarp Ukrainos ir Rusijos separatistų kontroliuojamose rytinėse teritorijose kontrolės užtikrinimą.

Pasirengimas tęsti sankcijas Rusijai iki metų galo buvusio Lenkijos premjero D.Tusko komentaruose ir griežtame ES lyderių pareiškime buvo deklaruotas dėl bloko valstybių, siekusių, kad būtų pareikšta tvirta pozicija šiuo klausimu, spaudimo, nurodė vienas šaltinis.

Prieš viršūnių susitikimą ES pareigūnai sakė, kad Bendrijos lyderiai kol kas neturi bendros pozicijos dėl oficialaus sankcijų pratęsimo, o kai kurios bloko narės pageidauja, kad Rusijai būtų suteikta daugiau laiko.

D.Tuskas užsiminė, kad sankcijos gali būti sušvelnintos, jei Rusija laikysis savo įsipareigojimų ir nutrauks paramą separatistams.

„Europos Sąjunga tebėra pasirengusi palaikyti paliaubų procesą ir teigiamai reaguoti į bet kokią pažangą“, - sakė jis.

Tačiau Europos Vadovų Tarybos pirmininkas taip pat neatmetė griežtesnių sankcijų galimybės, jei nebus vykdomos Minsko susitarimo sąlygos.

ES „pasirengusi priimti tolesnius sprendimus, jei tai bus būtina“, pažymėjo jis.

Nuo krizės Ukrainoje pradžios ES narės laikosi skirtingo požiūrio sankcijų klausimu, nemažai daliai jų nuogąstaujant dėl skaudžių padarinių prekybai, taip pat politiniams ryšiams su vis agresyviau besielgiančia Maskva.

Iki Malaizijos keleivinio lėktuvo numušimo daug Bendrijos narių, tarp jų Vokietija ir Italija, nebuvo linkusios griežtinti baudžiamųjų priemonių Maskvai, nes bijojo, jog dėl tokio žingsnio smarkiai pašlis ekonominiai ir politiniai ryšiai su Rusija.

Tuo tarpu kitos valstybės, tarp jų Didžioji Britanija ir buvusios sovietinės Rytų Europos šalys, įskaitant D.Tusko gimtąją Lenkiją, ragino laikytis kur kas griežtesnio kurso Maskvos atžvilgiu, ypač po to, kai Rusijai aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį.

Po susitikimo Briuselyje ES lyderių paskelbtame pareiškime buvo dar kartą pabrėžta, kad Bendrija nepripažins Krymo aneksijos.