Tai numatančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas pateikė Seimo narys Antanas Matulas kartu dar penkiais kolegomis iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos.

Antanas Matulas
Baltijos gėrimų pramonės aljanso prezidentas Romas Apulskis siūlymus vadina populistiniais ir tvirtina, kad po įvestų draudimų prekiauti alkoholiu naktį išsiplėtojo nelegali prekyba.

Ketvirtadienį Seime įregistruotose minėto įstatymo pataisose nurodoma, kad alkoholiu nuo 2018 m. parduotuvėse būdų negalima prekiauti 21-10 val. Šiuo metu alkoholinių gėrimų parduotuvėse negalima pardavinėti 22-8 val.

Taip pat siūloma, kad nuo 2018 m. sausio degalinėse esančiose parduotuvėse ir mažmeninės prekybos parduotuvių nespecializuotuose skyriuose būtų galima įsigyti ne stipresnio nei 15 laipsnių alkoholio. O specializuotų alkoholio parduotuvių nebus galima įrengti gyvenamosiose patalpose.

Taip pat Seimo nariai nori, kad alkoholio parduotuvėse ir jo pardavimo skyriuose turi būti nuolat filmuojama, o įrašai saugomi 180 dienų.

Šiuo metu stipraus alkoholio prekyba parduotuvėse nėra draudžiama.

Dabar galiojančiose įstatymo pataisose numatyta, kad degalinės nuo 2016 m. nebegalės prekiauti alkoholiu, tačiau Seime jau įregistruotos pataisos, siūlančios atidėti šio draudimo įgyvendinimą.

A. Matulas projekto aiškinamajame rašte nurodo, kad jo pateiktomis pataisoms siekiama suvienodinti sąlygas visam verslui ir riboti alkoholio prieinamumą.

Rasti, kur nelegaliai nusipirkti, užtrunka 10 minučių

R. Apulskis sako, kad A. Matulas nenori leistis į diskusijas, ką sukėlė jau dabar numatyti draudimai prekiauti alkoholiu naktį.
Romas Apulskis

„Jis labai nenori kalbėti apie tai, kokį šešėlį Lietuvoje sukėlė, kontrabandą, kiek žmonių nukentėjo nuo surogatinių gėrimų. Kai uždraudžia tam tikru metu legaliai įsigyti alkoholio, tuomet visi ieškos, kur nusipirkti nelegaliai, jeigu neturi atsargų namuose. Nelegali pasiūla yra taip išplėtota, kad yra klausimas, ar nori pirkti. Jeigu nori, tai rasti, kur nusipirkti trunka 10 minučių“, - DELFI komentavo jis.

O siūlymus steigti specializuotas parduotuves pašnekovas vadina utopija.

„Kas jas administruos, kam jos priklausys? Smulkų verslą tai visai užspaustų į kampą, faktas, kad tokias parduotuves ne smulkus verslas valdytų. Tai yra lobizmas alaus naudai, patraukime stiprų alkoholį, kad visi pirktų alų. Tai yra arti vaikiško žaidimo“, - sakė R. Apulskis.

Pasak jo, Vakaruose seniai atrasta, kad norint kovoti su alkoholizmu reikia skatinti užimtumą, švietimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (313)