Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas pabrėžė, kad nors Lietuva save visada pristato kaip gintaro šalį, iš tiesų joje niekada nebuvo kasamas gintaras.

„Gintaras yra užgimęs Skandinavijoje. Per 20 mln. metų pateko į Kaliningrado sritį. Per paskutinius 14 tūkst. metų gintaras keliavo į Lietuvą“, - kalbėjo jis.

Pasak pašnekovo, 95 proc. pasaulio gintaro yra Kaliningrado srityje, tačiau dalelė padovanota ir Lietuvai.

Kaliningrade per metus išgaunama 300 tonų gintaro. Geologijos tarnybos direktorius teigė, kad pirminės žvalgybos rodo, kad Lietuvoje patys gintaringiausi plotai yra Kuršių mariose.

Ties Juodkrante Geologijos tarnyba yra parengtinai išžvalgyta apie 112 tonų. Dar tikima, kad apie 230 tonų gali būti kituose telkiniuose.

Šiuo metu žaliavinė gintaro kaina siekia apie 2,3 tūkst. eurų už kilogramą (20-50 g gintaro gabaliukai kilograme). Dar 2006 m. kaina buvo didesnė nei 4 tūkst. eurų už kilogramą.

„Dabar kyla klausimas, kai matome gintaro išaugusį poreikį, ką daryti su lietuvišku gintaru“, - kalbėjo Jonas Satkūnas.

Geologijos tarnybos vadovas pabrėžė, kad gintaro kasyba jau susidomėjusios šešios lietuviškos įmonės – gintaro perdirbėjai.

Vis dėlto, kol galėtų būti pradėti gintaro kasybos darbai laukia dar ilgas kelias: Aplinkos ministerija turi paskelbti konkursą, turi būti paskelbti nugalėtojai, atliktas poveikio aplinkai vertinimas.

Be to, darbai Kuršių mariose liečia ir kitas interesų grupes. Atliekant gintaro kasybą įtaka būtų daroma žuvims, o kartu ir žvejams. Taip pat Kuršių marių teritorija gausi archeologinių radinių, todėl čia darbus turėtų atlikti ir archeologai.

Nepaisant to, J. Satkūnas mano, kad neliečiant gintaro jam irgi gali kilti grėsmė.

Pasak jo, dalis gintaro išteklių buvo sunaikinti ties Smelte, kai buvo atliekami gilinimo darbai.

„Kita vertus yra neoficialių žinių, kad vyksta ir nelegali gintaro gavyba“, - kalbėjo Geologijos tarnybos vadovas.

J. Satkūno teigimu, pagal šiuo metu galiojančius įstatymus už gintarą valstybei būtų mokama 100 Lt/kg, tačiau šį mokestį reikia keisti, nes jis neatitinka gintaro rinkos kainos.

Geologijos tarnybos vadovas taip pat pabrėžė, kad Lietuvoje būtų nustatyta kvota. Skaičiuojama, kad ji galėtų siekti 30 tonų per metus.

Žaliavos kaina pradėjo kristi

Šiuo metu Vilniuje vykstančios „Amber trip“ parodos organizatorius Giedrius Guntorius teigė, kad kiek Lietuvos juvelyrams per metus reikia gintaro, pasakyti sunku, tačiau buvo bandyta skaičiuoti, kad 40 aktyviausių įmonių per metus reikia apie 24 tonas.

G. Guntorius pastebėjo, kad nuo pernai liepos žaliavinio gintaro kaina krito 30 proc.

„Kaina krenta ir toliau. Tai reiškia, kad Kinijos rinka persisotino ir dabar perka jau gintaro gaminius“, - kalbėjo jis.

Pasak parodos organizatoriaus, prie žaliavinio gintaro kainos kritimo prisidėjo tai, kad Kaliningrade vėl pradėtas normalus gintaro tiekimas. Be to, Lenkijoje yra išduotos 26 licencijos gintarui išgauti.

„Kitas naujas gintaro šaltinis atsirado iš Ukrainos. Ten dabar yra chaosas. Kol kas proceso nekontroliuoja, bet visgi gintaras iš ten atkeliauja pas mus. Manau, kad kai Ukraina susitvarkys su politiniais klausimais, imsis ir gintaro kasimo“, - Kalbėjo G. Guntorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)