„Aš galiu garantuoti, kad nebus šitie teisės aktai palankūs arba darbdaviui, arba darbuotojams. Tikrai bus įteisintos labai geros sąlygos tiek dirbantiesiems, tiek darbdaviams ir, manau, nei vienos pusės, nei kitos pusės mes neignoruosime, o rasime sprendimą, kad tikrai būtų darbo rinka daug lankstesnė ir kuri leis pritraukti ir tiesiogines užsienio investicijas“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A.Butkevičius.

Anot jo, neigiamai kodekso pakeitimus vertinantieji tiesiog nėra įsigilinę į projektą.

„Noriu garantuoti, kad pokalbiai vyksta su socialiniais partneriais ir vakar, kada pasiklausiau kai kurių komentarų, tegul neįsižeidžia, kad tikrai tie žmonės arba neskaitė naujų teisės aktų paruoštų, arba tiesiog neįsigilinę. Noriu užtikrinti, kad darbo santykių reguliavimas Lietuvoje yra blogai vertinamas Europos Komisijos“, - tikino ministras pirmininkas.

Pasak A.Butkevičiaus, Lietuva pagal darbo santykius pasaulyje yra 124 vietoje ir labai atsilieka nuo kaimyninių valstybių.

Trišalei tarybai vadovaujanti profesinių sąjungų atstovė Gražina Gruzdienė skeptiškai vertina mokslininkų grupės pateiktą darbo santykių reguliavimo projektą. Ji sako, kad jis nėra sąžiningas darbuotojų atžvilgiu ir net pavojingas, įvertinant dabartinę geopolitinę padėtį, be to, projekte yra daug darbdaviams palankių pakeitimų.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos vadovas Danukas Arlauskas pareiškė, kad mokslininkų parengtas socialinis modelis lenkia laikmetį, o dėl žemo pilietinės galios indekso jų pasiūlymai gali būti neįgyvendinami. Jo vertinimu, tai, ką siūlo mokslininkai, neveiks, kaip neveikia dalis dabartinių Darbo kodekso nuostatų.

Darbo santykių reguliavimo pakeitimo projektą Trišalė taryba svarstys kovo 24 dieną, tačiau pritarimas naujo socialinio modelio projektui formaliai nebūtinas.

Mokslininkų grupė siūlo atleidimo iš darbo apribojimus ir garantijas iš Darbo kodekso perkelti į nacionalines kolektyvines sutartis, sutrumpinti įspėjimo apie atleidimą terminą ir suvienodinti išeitinę išmoką bei sumažinti ją iki 1 mėnesio. Be to, rekomenduojama atsisakyti dienos darbo valandų nustatymo, paliekant 40 valandų per savaitę darbo laiko normą.

Nustatant minimalią mėnesio algą (MMA), ketinama eliminuoti Trišalę tarybą, o siūlymus Vyriausybei teiktų ekspertų komisija.

Darbo grupė siūlo bedarbiams mokėti iki 50 proc. algos nedarbo išmoką pirmus tris mėnesius ir ją mažinti neįsidarbinusiems ilgesnį laiką - iki 9 mėnesių, vėliau išmoka apskritai nebūtų mokama.

Be to, norima įvesti įstatymu nustatytą pensijų indeksavimą ir „taškų“ sistemą, atsižvelgti į demografinius rodiklius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)