Keturioms dienoms lietuvišku auksu vadinamas mineralas užkariauja Vilniuje įsikūrusio „Radison Blu“ viešbučio konferencijų erdves. Į parodą „Amber trip“ renkasi Lietuvos ir užsienio gintaro meistrai.

Viena salė skirta iš Sankt Peterburgo atvykusioms „Carskoje selo“ dirbtuvėms. Gintaro meistrai į Lietuvą atvežė 26 tikslias kopijas iš įvairių kolekcijų. Tarp dirbinių – legendomis apipinto Gintaro kambario fragmentai, daiktų mokslinės rekonstrukcijos iš Berlyno ir Kionigsbergo kolekcijų, gintarinės ikonos bei kūrybiniai meistrų darbai.

„Carskoje selo“ gintaro dirbtuvių meistrai iš Rusijos atkūrinėja legendinį Gintaro kambarį Sankt Peterburge, kuris kol kas nebuvo surastas. Tikima, kad Gintaro kambarys į Rusiją pateko po to, kai XVIII a. Rusijos carui Petrui Didžiajam jį padovanojo Prūsijos karalius Frydrichas I. Skelbiama, kad vėliau per Antrąjį pasaulinį karą vokiečiai Gintarinį kambarį išsivežė.

Gintaro kambarys atstatinėti pradėtas 2003 m. Sankt Peterburgo gintaro meistrai prie šio projekto dirbo ilgiau nei 20 metų.

„Carskoje selo“ su savo darbais keliauja po įvairias parodas Europoje, Azijoje, Amerikoje ir Rusijoje.

Svečiai iš Sankt Peterburgo teigia, kad atrinkti eksponatai „Amber Trip“ parodai labiausiai atspindi jų darbo su gintaru kryptis.

Juvelyrinių dirbinių parodos organizatorius Giedrius Guntorius teigė, kad Sankt Peterburgo meistrus į parodą Lietuvoje kvietė 12 metų, tačiau jie tik šiemet sutiko sudalyvauti parodoje.

„Nepavykdavo jų įkalbėti, kol paroda nesurimtėjo, sutvirtėjo ir jie patikėjo. Kuo įspūdinga ekspozicija? Šiandien yra įvairiausių technologijų, kurias naudoja gintaro dirbinių gamintojai, o „Carskoje selo“ darbai pasižymi tuo, kad jie gamina mozaikas, naudodami XVIII a. technologijas”, - kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, Rusijos meistrai visų paslapčių, kaip gamina dirbinius, neatskleidžia.

Be svečių iš Rusijos parodoje dalyvauja ir juvelyrai iš Lenkijos, Ukrainos, Turkijos, Čekijos, Vokietijos, Italijos, Vengrijos, Latvijos, Estijos ir Gruzijos.

„Carskoje selo“ atvežta ekspozicija – ne vienintelė patraukianti parodos lankytojų akį. Vienu iš išskirtinių eksponatų laikomas ir Perkūno akmuo.

Jis yra didžiausias iš Baltijos jūros dugno ištrauktas gintaro grynuolis Lietuvoje. Šis gintaras sveria – 3,82 kg. Kriauklų kiautais apaugęs grynuolis šiuo metu laikomas Gintaro galerijoje-muziejuje Nidoje. Šiuo metu šis gintaras laikomas pačiu didžiausiu jūriniu gintaru Lietuvoje. Jis netgi lenkia Palangos gintaro muziejuje laikomą Saulės akmenį.

Taip pat „Amber trip“ parodoje galima išvysti gintarą iš Meksikos. Šis gintaras skiriasi nuo lietuviško tuo, kad yra jaunesnis už Baltijos gintarą, kuriam 25 mln. metų.

Juvelyrinių dirbinių parodoje dalyvauja 150 dalyvių, iš jų – 60 su gintaru dirbančios įmonės.

G. Guntorius teigė, kad į parodą atvažiuoja daug pirkėjų. Jie gintaro įsigyti atvyksta iš tokių tolimų šalių kaip Japonija.

„Šiemet sulaukėme labai daug vizitų iš Kuveito. Turbūt jie norėjo pamatyti kažkada buvusį Kuveite akmenį (Perkūno akmenį – red.)“, - kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)