Pirmadienį tinklo darbuotojai iš devyniolikos JAV miestų pasiskundė priežiūros tarnybai, kad jų darbo sąlygos yra pavojingos ir dėl to jie nusidegino dirbdami su kepsninėmis ir skrudintuvėmis. Paslaugų sektoriaus darbuotojų profsąjungos (SEIU) remiamoje kampanijoje „Kova už $15“ (Fight for $15) už valandą dalyvaujantys „McDonald's“ darbuotojai paskelbė naują frontą dvejus metus trunkančioje kovoje už didesnį atlyginimą ir geresnes darbo sąlygas greitojo maitinimo sektoriuje ir pateikė 28 valstijų ir federalinio lygio skundus dėl darbo saugos.

„McDonald's“ darbuotojai, kurie jau yra pasiskundę dėl atlyginimo vagystės, rasinės diskriminacijos ir nuobaudų už mėginimus kurti profsąjungą, tikisi, kad „McDonald’s Corp“ prisiims atsakomybę ir už frančizės principu dirbančių restoranų vadovybės veiksmus.

Kai kurie ekspertai mano, kad minėtų skundų patenkinimas galėtų priversti kompaniją derėtis su darbuotojais ir SEIU profsąjunga.

Naujausi skundai yra susiję su 19 frančizės principu veikiančiais „McDonald’s“ restoranais ir devyniais tiesiogiai „McDonald’s Corp“ valdomais restoranais tokiuose miestuose, kaip Niujorkas, Naujasis Orleanas ir Filadelfija. Skundų gauta ir iš Kanzas Sičio, Misūrio valstijoje, ir Miramaro, Floridoje.

Skunduose teigiama, kad darbuotojai buvo verčiami filtruoti dar karštą skrudintuvių aliejų. Be to, jie teigė, daugelyje restoranų trūksta elementarių pirmosios medicininės pagalbos arba apsaugos priemonių. O nusideginusiems darbuotojams vadovai esą nurodo nudegimus tepti garstyčiomis ir majonezu.

„McDonald’s“, savo ruožtu, skelbia, kad pagrindinė kompanija ir frančizės principu dirbantys restoranai yra įsipareigoję užtikrinti saugias darbo sąlygas visiems dirbantiems tinklui priklausančiuose 14 tūkst. restoranų Jungtinėse Valstijose. „Mes aiškinsimės dėl šių kaltinimų“, – sakė kompanijos atstovė Heidi Barker Sa Shekhem.

Viename iš „McDonald’s“ restoranų Čikagoje dirbanti 24 metų Brittney Berry pasakojo, kad restorano vadovai vis ragino ją dirbti greičiau. Skubėdama ji paslydo ant šlapių grindų ir krisdama apsipylė ranką karštu aliejumi, o taip pat susižeidė riešą. Vėliau jai buvo nustatytas nervo pažeidimas. „Vadovai man liepė užsitepti ant nudegimo garstyčių. Galiausiai greitoji mane išvežė į ligoninę“, – pasakojo moteris, kuri vis dar dirba tame pačiame restorane.

Kampanijos „Kova už $15“ organizatoriai teigia, kad pagrindinė „McDonald’s“ kompanija ir frančizės principu dirbantys restoranai turi būti laikomi „jungtiniu darbdaviu“, nes korporacija perduoda frančizėms daug galių kontroliuoti savo veiklą.

Tačiau buvęs OSHA Niujorko skyriaus vadovas, o dabar konsultantas darbo saugos klausimais Johnas Tomichas sako, kad tokiame kontekste bus „teisiškai sudėtinga“ įrodyti savo tiesą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)