Vienas iš asociacijos steigėjų bei valdybos pirmininkas – buvęs Lietuvos Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. „Kartu su mūsų nariais ir partneriais sieksime išnaudoti Lietuvos ir Lenkijos ekonominio bendradarbiavimo potencialą ir prisidėti prie sėkmingos jų verslo plėtros. Europos Sąjungos (ES) bendra rinka ir naujas ES finansinio programavimo laikotarpis atveria dideles galimybes įgyvendinti bendrus projektus. Džiaugiamės, kad Seime jau įvyko pirmasis renginys, prie kurio organizavimo galėjome prisidėti. Tai „Energy Dialogue at Seimas“ – seminaras, kuriame tarp kitų temų buvo diskutuojama ir apie bendros Europos energijos rinkos atsiradimą bei Energetikos Sąjungos pasiūlymus “, – sako J. Neverovičius asociacijos išplatintame pranešime spaudai.

Asociacijos vykdomuoju direktoriumi paskirtas Piotras Hajdeckis, kuris, prieš prisijungdamas prie naujai sukurtos asociacijos, ėjo Pirmojo Sekretoriaus pareigas Lenkijos Respublikos Ambasados Vilniuje Prekybos ir Investicijų rėmimo skyriuje.

Lenkija yra Vidurio ir Rytų Europos finansinis centras ir viena pagrindinių Lietuvos prekybos partnerių. Palyginus su kitomis Europos Sąjungos šalimis, ši kaimyninė rinka itin sparčiai vystosi. Lietuvos įmonėms ji patraukli ir dėl kultūrinių panašumų, ir dėl to, kad yra geografiškai artimiausia tokio dydžio rinka. Lenkijos įmonės yra vienos pagrindinių užsienio investuotojų Lietuvoje“, – teigia jis.

Numatoma, kad prekybos rūmų veikla turėtų būti aktuali visoms įmonėms, besidominančioms verslo galimybėmis abiejose šalyse. Dar vienas Lietuvos verslui ypač patrauklus faktorius – 2014–2020 m. atliekamos Europos Sąjungos Sanglaudos fondo finansuojamos investicijos Lenkijoje. Joms numatyta skirti 82,5 milijardus eurų (trečdalis šios sumos bus skirta programai „Infrastruktūra bei aplinkosauga“, o 10 proc. fondo lėšų – programai „Darni plėtra“). Dalinai ES lėšomis finansuojami projektai kuria naujas galimybes verslui įvairiose ūkio srityse.

„Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmai“ savo nariams teiks informaciją apie abiejų valstybių teritorijose vykdomą investicinę veiklą, tarpininkaus atstovaujant narių interesus valstybinių ir kitų institucijų atžvilgiu, padės kurti palankią investavimo aplinką. Taip pat koordinuos narių komunikaciją su išorės įmonėmis, organizuos verslo renginius.

Asociacijos iniciatoriai ir steigėjai – Jaroslavas Neverovičius, privataus kapitalo investicijų grupė „Žabolis ir Partneriai“, Advokatų kontora VARUL, bendrovė „Kauno dujotiekio statyba“, bendrovė „Laktopolis“. Iš Lenkijos pusės – FIMA Polska Sp. z o.o., Advokatų kontora DJBW, Sygnity S.A., bendrovės „Klar Glass Lietuva“ generalinis direktorius Arturas Janas Woźniakas.

Pasak asociacijos steigėjų, pavyko suburti iniciatyvias įmones, savo srities lyderes, kurios nuolat ieško plėtros galimybių. Be to, jų teigimu, yra didelis susidomėjimas ir iš kitų abiejų šalių įmonių bei organizacijų – daug suinteresuotų įmonių ketina prisijungti įsibėgėjus asociacijos veiklai.