„Nepaisant to, kad rinkome merą tiesioginiuose rinkimuose, mero įgaliojimai išlieka pakankamai riboti, tai nereikėtų sureikšminti vieno asmens, kuris stovi už miesto vairo. Svarbiausius įgaliojimus turi savivaldybės taryba, o ne meras. Aš manau, jog norint, kad rinkėjų valia tiesioginė išreikšta renkant merą turėtų didesnį svorį ir galėtų duoti greitesnių rezultatų, tam reikia didesnių įgaliojimų merui. Čia būtina peržiūrėti savivaldybių įstatymus ir kitus teisės aktus, kurie suteiktų daug daugiau galios priimant svarbius sprendimus“, - BNS kalbėjo N.Mačiulis.

Jo teigimu, kol kas anksti vertinti, ar išrinkus naują vietos valdžią, bus greitų pokyčių didžiųjų miestų valdyme. N.Mačiulio nuomone, viena pagrindinių problemų, kamuojančių ne tik Vilniaus, bet ir visos Lietuvos savivaldybes, yra neskaidrūs finansai, todėl būtina sutvarkyti jų valdomų įmonių finansus.

„Daugelį problemų galima išspręsti greičiau nei per ketverius metus. Viena pagrindinių problemų Vilniaus savivaldybėje yra susijusi su Vilniaus finansų skaidrumu. Daugelis finansinių srautų nebuvo gerai matomi dėl daugybės neaiškių koncesinių sutarčių, taip pat dėl daugelio savivaldybės valdomų įmonių, veikiančių nuostolingai, kurios ne visada tiesiogiai matydavosi viešai prieinamuose savivaldybės finansiniuose duomenyse. Čia yra daug galimybių padaryti savivaldybės finansus skaidresnius ir parodyti, kur yra tikros problemos, kuriose srityse daugiausiai švaistoma lėšų, dėl ko atsirado didelė skola, o sekantis didelis žingsnis yra eliminuoti tas problemas“, - kalbėjo „Swedbank“ analitikas.

N.Mačiulio žodžiais, visos savivaldybės turėtų būti įpareigotos apskritai savo finansus ir įmones valdyti skaidriau, nes jos yra didžiausias lėšų švaistymo šaltinis, sukuriantis savivaldybių skolas.

„Vilniaus savivaldybė yra didžiausia ir svarbiausia, bet čia visos Lietuvos problema. Savivaldybės įmonės neturi prievolės teikti ataskaitas ir savivaldybės tuo piktnaudžiauja - steigia nuostolingai veikiančias įmones, kurios yra finansuojamos iš savivaldybės biudžetų. Kai kuriais atvejais subsidijavimas reikalingas, o kai kuriais tai - lėšų švaistymas“, - teigė N.Mačiulis.

Sekmadienį 40-yje Lietuvos savivaldybių vyko merų rinkimų antrasis turas. 19 merų buvo išrinkti jau pirmajame ture, o antrajame ture Vilniuje nugalėjo liberalas Remigijus Šimašius, įveikęs iki šiol meru dirbusį Artūrą Zuoką. Kaune mero postą iškovojo verslininkas Visvaldas Matijošaitis, įveikęs nuo 2007 metų Kaunui vadovavusį konservatorių Andrių Kupčinską.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)