Pensininkas Andžejus per interviu DELFI sakė, kad paskutinėmis vasario dienomis viename pašto skyriuje mokėjo komunalinius mokesčius ir tapo keisto nutikimo liudininku – net du žmonės pašte norėjo atsiskaityti litais, skelbia ru.DELFI.lt.

„Visi stovėjome eilėje. Mane prajuokino faktas, kad, nors Lietuvoje euras įvestas jau prieš du mėnesius, žmonės vis dar bando atsiskaityti litais. Vienai senutei pašto darbuotoja buvo priversta aiškinti, kad už komunalines paslaugas reikia atsiskaityti ne litais, o eurais – močiutei teko eiti namo“, – pasakoja garbaus amžiaus vilnietis.

Anot Andžejaus, tai nebuvo vienintelis toks atvejis. „Juokingiausia, kad nepraėjo nė penkios minutės, ir dar viena moteris panoro mokėti būtent litais. Eilė nusidriekė gana ilga. Ir jai buvo paaiškinta, kad viską reikia perskaičiuoti ir atsiskaityti eurais“, – pasakoja Andžejus.

Kaip DELFI sakė „Lietuvos pašto“ atstovė spaudai Aurelija Jonušaitė, apie atvejus, kai klientai bando atsiskaityti litais, ji informacijos neturi.

„Kad tiesiogiai bandytų atsiskaityti už paslaugas litais, su tokiais atvejais nesusiduriame. Paštuose iki kovo 1 dienos neatlygintinai keičiame valiutą, tad tikėtina, kad gyventojai ateidami apmokėti už komunalines paslaugas, tuo pačiu išsikeičia valiutą ir tuomet apmoka sąskaitas jau eurais“, – sakė A. Jonušaitė.

Anot „Lietuvos pašto“ atstovės spaudai, sausio mėnesį pasitaikė atvejų, kai gyventojai, norėdami apmokėti už gruodžio mėnesį suteiktas komunalines paslaugas, mokėjimo knygeles buvo užpildę litais.

„Tačiau Lietuvos pašto darbuotojai mokėtinas sumas perskaičiuodavo eurais ir įmokas priimdavo eurais“, – konstatavo „Lietuvos pašto“ atstovė.

A.Jonušaitės duomenimis, „Lietuvos pašto“ skyriuose per 60 kalendorių dienų buvo surinkta 829 mln. litų arba 240,1 mln. eurų.

Regionai: o gal priimsite litais?

Renata Saulytė
Atskiruose Lietuvos regionuose žmonės parduotuvėse vis dar domisi galimybe atsiskaityti litais, teigia prekybos tinklo „Maxima“ atstovė.

„Pasitaiko pavienių atvejų, kai regionuose žmonės domisi: „O gal priimsite litais?“. Taip dažniausiai elgiasi pagyvenę žmonės, gyvenantys nedideliuose miesteliuose. Bet kokiu atveju, jie nebando atsiskaityti litais, o tik domisi, ar yra tokia galimybė“, – DELFI sakė „Maxima“ atstovė Renata Saulytė.

Anot R. Saulytės, vos pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, kai buvo galima atsiskaityti tiek litais, tiek eurais, buvo daug bandymų atsiskaityti litais.

„Tada mūsų kasininkams klientai tiesdavo litus, o mainais gaudavo atsakymą, kad jų priimti kasininkai negali. Toks atvejis pasitaikė ir Vilniuje, kai pagyvenęs žmogus bandė atsiskaityti litais ir dar pareiškė: „Juk vis tiek keisite tuos pinigus, koks jums skirtumas, moku litais ar eurais“, – prisimena R. Saulytė.

Anot R. Saulytės, sausio pradžioje pasitaikė ir tokių kuriozinių atvejų, kai žmonės, atsiskaitę litais, prašydavo ir grąžą atiduoti ta pačia valiuta, nors pagal įstatymą kasininkai privalėjo grąžą atiduoti eurais.

Kaip DELFI sakė „Iki“ prekybos tinklo atstovas, pastaruoju metu apie bandymus atsiskaityti litais jam girdėti neteko.

„Po sausio 15 dienos, kuomet buvo pereita prie atsiskaitymų tiktai eurais, litais kasoje atsiskaityti neįmanoma fiziškai. Kasos taip suprogramuotos, kad po dviejų valiutų laikotarpio atsiskaityti galima tik eurais“, – DELFI sakė „Iki“ viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis.

Kur galima nemokamai litus iškeisti į eurus

Iki 2015 metų liepos 30 dienos litų banknotus ir monetas nemokamai į eurus galima išsikeisti 343 bankų skyriuose, o nuo liepos 1 dienos iki 2015 metų pabaigos 89 bankų skyriuose į eurus bus keičiami tik litų banknotai.

Be to, trys Lietuvos centrinio banko kasos litų banknotus ir monetas į eurus nemokamai keis neapibrėžtą laiką.

Remiantis Lietuvos centrinės kredito unijos duomenimis, unijose iki vasario 25 dienas į eurus buvo iškeista 9,2 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)