Kartais prekybininkai skelbia neteisingą informaciją, pavyzdžiui, užklijuodami užrašą „Kokybiškos prekės atgal nepriimamos“.

Teisės aktais yra nustatyta, kokių konkrečiai prekių prekybininkas nepriima per pirmąsias 14 dienų nuo prekės įsigijimo, jei jos nėra naudotos.

Tai – juvelyriniai dirbiniai, laikrodžiai, apatinis trikotažas ir kūdikių drabužėliai, knygos ir kitos prekių grupės, kurios anksčiau buvo išvardintos „Daiktų grąžinimo ir keitimo taisyklėse“, o dabar yra nurodytos atnaujintose „Mažmeninės prekybos taisyklėse“.

Pirkėjas, jei prekė nėra įtraukta į negražinamų prekių sąrašą, pirkinius gali grąžinti per 14 dienų, ir paprašyti grąžinti pinigus dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, nepatikus pirkinio spalvai.

Teisė į 2 metų garantiją

Svarbu atminti ir tai, kad nepriklausomai nuo to, ar pirkote prekes parduotuvėje, ar internetu, Europos Sąjungoje galiojančios taisyklės numato, kad pirkėjas visada turi teisę į ne mažiau kaip dviejų metų nemokamą garantiją.

Prekybininkai gali informuoti apie jų taikomą garantinį laikotarpį. Visgi, jei nurodomas trumpesnis nei 2 metų garantinis laikotarpis, pirkėjas gali kreiptis su pretenzija į prekybininką, o ginčo neišsprendus – į Valstybinę ne maisto produktų inspekciją. Būtina turėti pirkimo įrodymą – kvitą.

Tačiau prekybininkai neprivalo vartotojams nurodyti, kad jie turi teisę į 2 metų garantinį laikotarpį.
Dalis jų pasirenka nurodyti tik savo pasirinktą garantinio aptarnavimo laiką, pavyzdžiui, smulkiai buitinei technikai siūlomas 6 ar 12 mėnesių, o avalynei dar trumpesnis terminas.

Atmintinę vartotojams pateikianti įmonė „TJ Retail“, kuri valdo prekybos batais tinklą „Chester“, joje pamini 14 d. garantinį laikotarpį.

„Nedėvėtos avalynės garantinis laikotarpis 14 dienų, avėtos avalynės garantinis laikotarpis numatytas Lietuvos įstatymais“, - rašoma atmintinėje.

Tačiau atmintinėje aiškiai nurodoma, kada pirkėjo pretenzijos nepriimamos.

„Pirkėjo pretenzijos dėl prekės kokybės nepriimamos, jei yra neteisingai parinktas avalynės dydis bei forma (dėl šių priežasčių gali deformuotis, nusitrinti, gali iširti siūlės), avalynė sugadinama mechaniškai, skalbiama ar valoma vandeniu su plovikliais, nešiojama ne pagal paskirtį ir ne pagal sezoną, aunamasi ir nusiaunama neatrišus ir neatsegus batų, - rašoma informaciniame lape pirkėjui, - Pardavėjas turi teisę atsisakyti tenkinti pretenzijos reikalavimus, jei yra natūralus prekės nusidėvėjims (nutrinti padai, vidpadžiai, dėl kliento pėdos ypatumų deformuota avalynė, dėl avalynės permirkimo ar nuo prakaito atsiradę spalvos pakitimai).“

„Informacija pirkėjui skirta su tikslu susipažindinti su prekių - tai gali būti avalynė bei aksesuarai - naudojimu bei priežiūra. Joje yra išdėstytos pagrindinės taisyklės, kurių laikymasis leidžia pratęsti prekės eksploataciją. Faktiškai informaciją apie prekių priežiūrą mes suteikiame pirkėjui žodžiu, prie kvito segame atmintinę", - komentavo „TJ RETAIL“ direktorė Joana Sventickienė.

Kelių prekės ženklų avalynės tinklus valdanti „Armitana“ vartotojams prie pirkimo kvito sega atmintinę, kurioje nurodyta, kad „esant gamybiniam brokui, avalynę galite grąžinti per 90 dienų nuo jos įsigijimo datos“.

„Mes savo tinkluose, „Salamander“, „Step Top“, „Žygio batai“ ir kituose, naudojame bendrines batų atmintines pirkėjui“, - komentavo „Armitanos“ rinkodaros ir pardavimų vadovė Baltijos šalims Živilė Baltulionytė.

Pasak jos, atmintinė primena vartotojams jų teises, rekomenduoja, kaip prižiūrėti avalynę, kad ji ilgiau tarnautų.

„Esame nusimatę 90 dienų, nes per 3 mėnesius brokas dažniausiai „išlenda”. Mūsų atveju, jei būna masinis gamybinis brokas, netgi išimamos prekės iš pardavimo, grąžinamos tiekėjui. Po 90 dienų klientas brokuotą prekę irgi gali grąžinti mums, jei jis įrodo prekės nekokybę. Tam jis turi kreiptis į vartotojų teisių apsaugos tarnybą”, - paaiškino „Armitanos“ rinkodaros ir pardavimų vadovė Baltijos šalims Živilė Baltulionytė.

Valstybinė ne maisto produktų inspekcija primena, kad tokia nuostata yra Civiliniame kodekse, bet vartotojams pakanka vadovautis Vartotojų teisių apsaugos įstatymu.

„Jeigu pardavėjas, paslaugų teikėjas netenkina vartotojo reikalavimų, o vartotojas mano, kad jo teisės pažeistos, vartotojas privalo raštu kreiptis į pardavėją ar paslaugų teikėją ir išdėstyti savo reikalavimus, - dėstoma įstatyme. - Pardavėjas, paslaugų teikėjas, nesutikdami su vartotojo reikalavimais, privalo ne vėliau kaip per 10 dienų nuo vartotojo kreipimosi gavimo dienos, jeigu kiti įstatymai ir Europos Sąjungos reglamentai nenustato kitaip, pateikti vartotojui išsamų motyvuotą rašytinį atsakymą, pagrįstą dokumentais. Šių dokumentų kopijos privalo būti pridėtos prie pardavėjo, paslaugų teikėjo atsakymo vartotojui. Vartotojų prašymus pardavėjai, paslaugų teikėjai nagrinėja nemokamai.“

Rekomenduojama parašius kreipimąsi ir palikus kvitą prašymo kopiją su žyma, kada jis gautas, pirkėjui pasilikti. Jei prekybininkas per 10 d. neatsako ar atsakymas pirkėjo netenkina, žmogus turi teisę kreiptis į Valstybinę ne maisto produktų inspekciją, kuri pateiks savo nuomonę ir nurodys, kaip ginčas toliau bus sprendžiamas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)