Nuo praėjusių metų įvedęs kuro bakuose deklaravimo tvarką iš trečiųjų šalių atvykusiems krovininiams automobiliams Muitinės departamentas nesustoja: mąsto kaip toliau pažaboti kontrabandinių prekių patekimą į Lietuvą.

Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Vygantas Paigozinas, po susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi, teigė, šiais metais bus bandoma degalų kontrolę išlaikyti tokiame pačiame lygyje kaip ir pernai.

Muitinės atstovas taip pat informavo, kad iš trečiųjų šalių į Lietuvą atvykstančių svečių laukia ir dar viena naujovė.

„Nuo gegužės 1 d. muitų ir mokesčių lengvatų taikymas asmenims, keliaujantiems iš trečiųjų šalių bus apribotas – sumažintas iki 3 kartų“, - konstatavo V. Paigozinas. Pasak jo, įvežant tiek akcizines, tiek komercines prekes, kurios gabenamos daugiau nei tris kartus per kalendorinį mėnesį, šios bus apmokestinamos.

Pasak Muitinės atstovo, šiais metais muitinės darbuotojai visą dėmesį perkels į pasienį su Baltarusija.

„Tai vienaip ar kitaip sąlygota vienos iš kaimynių: iš Kaliningrado regiono drastiškai kritę transporto srautai, problemos su lietuviško transporto padidinta kontrole. Tiek kuro, tiek tabako srautai sumažėjo, todėl didesnės rinkos tikimybė cigaretėms iš Baltarusijos, - kalbėjo V. Paigozinas. - Tai sąlyginai, nes niekas negali prognozuoti, kokia linkme pasikeis situacija ir tame regione“.

Mato besitraukiančią šešėlinę ekonomiką

Trečiadienį Vyriausybėje susitiko su šešėline ekonomika kovojančių institucijų atstovai. Po susitikimo su žiniasklaida bendravęs premjeras A. Butkevičius tikino, kad tyrimai rodo mažėjančią šešėlinę ekonomiką Lietuvoje.

Pasak jo, profesoriaus Friedricho Schneiderio tyrimai indikuoja, kad pernai šešėlinė ekonomika sumažėjo beveik 1 proc. ir sudarė 27,1 proc. bendro vidaus produkto (BVP). Skaičiuojama, kad šešėlinė ekonomika šiais metais turėtų trauktis dar 1,3 proc. 1 proc. šešėlinės ekonomikos traukimąsi šalyje 2014 m. mato ir Lietuvos laisvosios rinkos institutas.

Skaičiuojama, kad kova su kontrabanda pernai metais į šalies biudžetą atnešė beveik 118 mln. Lt daugiau pajamų iš akcizų.

Tabako kontrabandos mažėjimą, pasak premjero, iliustruoja ir „Nielsen“ atliekami tuščių cigarečių pakelių tyrimai, kurie rodo, kad 2012 m. pab. kontrabandinės cigaretės sudarė 35,4 proc., o pernai pabaigoje – 28,4 proc.

Iš viso skaičiuojama, kad kova su šešėliu į biudžetą įnešė 370 mln. Lt mokesčių. Nelegalių akcizinių prekių iš apyvartos išimta už 70 mln. Lt.

„Daugiau buvo kalbama apie PVM surinkimą, nes, kaip žinote, planas nebuvo įvykdytas, tačiau reikia pabrėžti, kad PVM surinkimas 2014 m. daug pagerėjo. Buvo gauta 549 mln. Lt daugiau nei 2013 m. PVM vengimo ir sukčiavimo užkardymas yra vienas iš aktualiausių klausimų“, - komentavo A. Butkevičius.

Premjero teigimu, Vyriausybė yra pateikusi įstatymų projektus tolesnei kovai su šešėline ekonomika: siūloma didinti atsakomybę už kontrabandą ir nelegalią prekybą, efektyviau nustatyti mokestinę prievolę, labiau prižiūrėti labdaros organizacijas, kurios galimai dalyvauja sukčiavimo procese mokesčių klausimais, griežtinti atsakomybę dėl nesumokėtų PVM, turgaviečių valdytojų atsakomybės už turgavietėse vykdomą veiklą didinimas, kova su atlyginimais vokeliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)