Čia, dramos centre, atsidūrė dviejų žmonių, skirtingų kaip diena ir naktis,„dvikova“: euro krikštatėvio Vokietijos finansų ministro Wolfgango Schaeuble ir ryškaus politikos naujoko Graikijos finansų ministro Yanio Varoufakio, naujausio ir labiausiai „netradicinio“ euro zonos finansų ministro.

J. Varoufakis šiose Briuselio sprendimų modeliavimo dirbtuvėse, pilkų dalykiškų kostiumų ir skambių, neretai sunkiai suprantamų frazių kontekste atrodo lyg ateivis.

Graikų finansų ministras, priešingai nei kiti, yra įpratęs atsakyti į bet kokį jam pateiktą klausimą ir nebijo laužyti ES derybų elgesio normų, tuo supykdydamas kitus ministrus, tarp jų – ir W. Schaeuble.

„Siaubinga; graikai elgiasi taip, tarsi gyventų kitoje planetoje“, – pasibaigus pirmajam euro grupės ministrų posėdžiui kalbėjo Europos pareigūnas, neslėpdamas nusivylimo.

Vasario 11 d. į euro grupės susitikimą J.Varoufakis atvyko be kaklaraiščio, pasirišęs elegantišką „Bruberry“ šaliką ir į pastatą įžengė, apakintas daugybės blyksčių, – tarsi tikra naujoji euro zonos žvaigždė.

Vis dėlto įžengęs vidun, jis buvo šiltai sutiktas pareigūnų, tarp jų ir besišypsančios Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovės Christine Lagarde, dėvinčios odinį švarkelį, – tai buvo pirmasis jos susitikimas su motociklus dievinančiu J.Varoufakiu.

Šis , kaip ir kitas euro grupės posėdis, įvykęs pirmadienį nepateisino vilčių, kad euro zonos finansų ministrai pagaliau pasieks ilgai lauktą susitarimą.

Kaip jau skelbta, Graikija oficialiai paprašė euro zonos pareigūnų dar šešiems mėnesiams pratęsti susitarimą dėl paskolos. Toks sprendimas buvo priimtas po kelias savaites trukusių nesutarimų dėl tarptautinės finansinės paramos. Po tokio Graikijos žingsnio euro grupė sušaukė susitikimą, priversdama W. Schaeuble ir J.Varoufakį vėl sėsti prie to paties derybų stalo.

„J. Varufakis ir W. Schaeuble – akivaizdus kultūrinis šokas, stiprus kontrastas, – sakė vienas šaltinis, – Tiesiog būtų gerai, kad jiedu nebūtų tame pačiame kambaryje“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)