Vasario 20-ąją vyksiantis susitikimas tampa jau trečiuoju euro zonos bandymu susitarti dėl Graikijos įsiskolinimų. Dar ketvirtadienį Vokietija atmetė Atėnų prašymą, nors Europos Komisija (EK) kiek anksčiau pavadino Graikijos prašymą "teigiamu".

Atėnai siekia naujo šešių mėnesių trukmės paramos paketo, o šiuo metu galiojančios finansinės paramos programos, verčiančios laikytis griežtų taupymo priemonių, pratęsti neketinama.

Premjeras Alexis Tsipras sausio pabaigoje vykusius rinkimus laimėjo pažadėjęs nutraukti taupymą.

Graikijos vyriausybės šaltinis ketvirtadienį pareiškė, kad euro grupė "turi dvi galimybes - priimti arba atmesti graikų prašymą. Dabar sužinosime, kas nori siekti sprendimo, o kas - ne". Manoma, kad Atėnams nepavyks susitarti iki vasario pabaigos, tuomet Graikijai gresia lėšų trūkumas, o iš jos bankų bus masiškai atsiimami indėliai.

Savo ruožtu Vokietijos finansų ministerijos atstovas spaudai nurodo, kad "naujasis Graikijos siūlymas nėra svarus pagrindas sprendimui".

Ketvirtadienį vakare A. Tsipras telefonu kalbėjosi su Vokietijos kanclere Angela Merkel. Vienas iš Graikijos vyriausybės pareigūnų nurodo, kad 50 minučių trukęs pokalbis buvo "konstruktyvus". "Pokalbio tonas buvo pozityvus, artėjama prie abiem pusėms - Graikijai ir euro zonai - palankaus sprendimo", - pridūrė jis.