Šiuo metu JAV dolerių bazinė palūkanų norma yra nustatyta ties 0,25 proc. ir ateityje ji galėtų augti, jei centrinio banko vadovai pamatytų augančios infliacijos ir staigiai mažėjančio nedarbo požymius. Žmogui, kuris nori prognozuoti savo paskolų ir tuo pat metu savo išlaidų ateitį, reikėtų sekti būtent naujienas apie šiuos du dydžius. Anksčiau buvo kalbama, kad JAV palūkanos bus didinamos (ekonomika stabdoma nuo per greito kaitimo), kai nedarbas bus žemesnis nei 6 proc., o infliacija viršys 2 proc.. Šiandien žvelgiant į šiuos dydžius galima konstatuoti, kad nedarbas JAV siekia 5,6 proc., o infliacijai dar tolokai iki 2 proc., nes pinganti nafta atvėsino šio kriterijaus skaičius. Vienaip ar kitaip vienas varpelis jau yra suskambėjęs, todėl kyla klausimas, kad suskambės antras?

Dauguma analitikų tikisi, kad JAV palūkanas pradės nuosekliai didinti šiais metais, tikėtina, antroje metų pusėje. Palūkanos greičiausiai bus didinamos 0,25 – 0,5 proc. žingsniais, tad dar šiais ir kitais metais jos vis vieną išliks gan žemos, tačiau vėliau jos augs ir tai taps tam tikra problema skolų turintiems.

Žinoma, tai liečia JAV, tačiau JAV ekonomika yra didžiausia pasaulyje ir sunku tikėtis, kad palūkanų augimas šioje šalyje nepaveiks kitų. Efektas bus neišvengiamas, nes didėjant JAV palūkanoms lūkesčiai kituose regionuose taip pat pradės augti. Tame tarpe ir euro zonoje palūkanos tūrės atsispirti. Greičiausiai, mums būnant euro zonos nariams tai pasijus kiek vėliau. Palūkanų augimo laikotarpis lietuvius turėtų pasitikti 18 – 24 mėnesių perspektyvoje. Šiuo atveju vėl reikėtų stebėti du dydžius – infliaciją ir nedarbą. Infliacija euro zonoje šiuo metu yra neigiama (-0,2 proc.), o nedarbas siekia 11,4 proc.

Euro zonoje, kas mums yra žymiai svarbiau, tikriausiai nepamatysime tokio užimtumo lygio, kaip JAV. Žemiausias nedarbo lygis, vertinant 1995 – 2015 metų laikotarpį, euro zonoje buvo 7,2 proc. 2008 metų kovą, o aukščiausias 2013 vasarį, kai siekė 12 proc. Todėl vertinant šiuos skaičius ir prognozuojant, kada mes matysime aukštesnes palūkanas už būsto, verslo ar vartojimo paskolas, reikėtų labiau sekti infliaciją bei JAV veiksmus. JAV judės savo trajektorija, o infliaciją euro zonoje turėtų išjudinti jau kitą mėnesį startuojantis 1 trilijono eurų ekonomikos paramos paketas.