„Turiu klausimą: esu „Swedbank“ klientė, ir vieną dieną reikėjo skubiai išsiųsti 1 tūkst. eurų į Vokietijos banką. Atsidariau savo interneto banką ir pradėjau pildyti tarptautinį pavedimą, viename laukelyje gali pasirinkti žodį „skubus“ arba „paprastas“. Man reikėjo skubiai, tad pasirinkau žodį „skubus“. O pasirodo, po trečios valandos skubus siuntimas niekuo nesiskiria nuo paprasto, tik kaina didesne“, - rašė skaitytoja.

Banko įkainiai skiriasi: paprastas pavedimas internetu kainuoja 0,41 euro, o skubus – 43,44 euro. Nurodoma, kad skubus pavedimas iš banko iškeliauja tą pačią dieną iki 15 val., o paprastas – iki 16 val., tačiau yra vykdomas kitą dieną, jei tai nėra šeštadienis, sekmadienis ar kita švenčių diena.

Skaitytoja dėsto, kad jai pinigų siuntimas iš viso kainavo apie 60 eurų: 43,44 eurų už skubų siuntimą ir dar apie 20 eurų nuo siunčiamos sumos. Tiesa, pinigai nuėjo tik kitą dieną – kaip tai būtų įvykę ir pasirinkus paprastą siuntimą.

„Ar galiu iš banko reikalauti grąžinti sumokėtus pinigus už greitą siuntimą, kadangi sumokėjau kaip už greitą siuntimą, o gavau paprastą. Banko konsultante teigia, kad negali grąžinti, nes yra parašyta bendrame puslapyje apie įkainius. Bet, manau, tai neteisinga, nes banko sistema turėdama galimybę, neblokavo ir leido man pasirinkti siuntimo rūšį „skubus“, kuri po trečios valandos niekuo nesiskiria nuo paprasto siuntimo“, - klausė skaitytoja.

„Swedbank“ situaciją išnagrinėjo ir paaiškina, kad pavedimas gavėją kitą dieną galėjo pasiekti dėl skirtingų Vokietijos bankų pinigų įskaitymo laikų.

„Skirtingose šalyse gali galioti skirtingi tarpbankinių mokėjimų įskaitymų laikai. Konkrečią situaciją sudėtinga komentuoti nežinant detalių – galbūt buvo kitų priežasčių, kodėl užsienio bankas lėšas įskaitė tik kitą dieną. Mūsų duomenys rodo, kad šiais metais visi tokios sumos skubūs pavedimai iš mūsų banko buvo atlikti tą pačią pavedimo dieną“, - nurodė „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

Bankas pataria klientams įvertini, kuo skubus mokėjimas skiriasi nuo paprasto ir tik tada nuspręsti, koks bus jų pavedimas.

„Kaip pavyzdį galima paminėti europinį mokėjimo pervedimą. Norint atlikti paprastą, tai yra neskubų, mokėjimą, jį reikia atlikti iki banko darbo dienos 16 val. Pateiktu mokėjimo nurodymu lėšos į gavėjo sąskaitą bus įskaitytos kitą darbo dieną. Jei norima atlikti skubų mokėjimą, jis turi būti atliktas iki 15 val. Jei tai bus padaryta, lėšos į kitoje Europos šalyje esančią sąskaitą bus įskaitytos dar tą pačią darbo dieną. Svarbi detalė – interneto banko sistema nebeleidžia atlikti skubaus mokėjimo, jei jį pavėluojama atlikti iki nustatytos valandos, tai yra 15 val. Tokiu atveju tenka laukti kitos darbo dienos, kai sistema vėl priima skubius mokėjimus“, - nurodė S. Abraškevičius.

Pasak jo, neretai yra geriau atlikti paprastą mokėjimą dar tą pačią dieną iki nustatytos valandos, nei laukti kitos dienos ir atlikti skubų mokėjimą.

„Tokio laiku pateikto paprasto mokėjimo vykdymo diena bus tokia pati, kaip ir skubaus mokėjimo, atlikto kitą dieną“, - paaiškina S. Abraškevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)