Pažeidėjams skirta 110 įspėjimų ir 2 baudos, viena jų – 2 eurų, kita –
579 eurai. Pastaroji bauda, skirta už pakartotinį pažeidimą – kol kas
finansiškai didžiausia sankcija, kurios sulaukė Euro įvedimo įstatymą
pažeidę ūkio subjektai.

„Eurui tapus nacionaline valiuta, pažeidimų nepadaugėjo. Netgi atvirkščiai – jei gruodį užfiksuoti pažeidimai sudarė 6 proc. nuo visų patikrinimų, tai sausį – 5,4 procento. Tai rodo, kad Lietuvos verslininkai buvo tinkamai pasirengę darbui su naująja valiuta. Nedidelis pažeidimų skaičius neabejotinai prisidėjo prie sklandaus naujosios valiutos įvedimo. Kaip parodė sausio 16 - 19 d. atlikta „Eurobarometro“ apklausa, net 86 proc. gyventojų euro įvedimo procesą įvertino kaip sklandų ir efektyvų“, – pažymėjo Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) direktorius dr. Feliksas Petrauskas.

VVTAT vadovas atkreipė dėmesį, kad užfiksuotų pažeidimų mažėja jau penktą mėnesį iš eilės. 2014 m. rugsėjo sankcijos už Euro įvedimo įstatymo pažeidimus pritaikytos 255 ūkio subjektams, spalį – 212, lapkritį – 193, gruodį – 142, š.m. sausį – 112.

Per visą priežiūros laikotarpį nuo 2014 m. rugpjūčio 22 d. iki š.m. sausio 31 d. atlikti 15 908 patikrinimai prekybos ir paslaugų teikimo vietose.

Nustatyti 945 pažeidimai – 5,9 proc. nuo visų atliktų patikrinimų. 929 pažeidėjams skirti įspėjimai, 16 – baudos. 44 pažeidimus įvykdė ūkio subjektai, prisijungę prie Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo, tai – 4,7 proc. visų užfiksuotų pažeidimų.

Iš sausio mėnesį užfiksuotų pažeidimų 51 proc. atvejų susiję su kainų nenurodymu dviem valiutomis. 26 proc. sankcijų pritaikyta dėl kainų apvalinimo ne pagal teisės aktų reikalavimus, 16 proc. – dėl kainų perskaičiavimo į eurus ne pagal nustatytą neatšaukiamą lito ir euro kursą, 7 proc. pažeidėjų kainas nurodė neaiškiai ir klaidinančiai.

Pirmąjį 2015 m. mėnesį 54,5 proc. nustatytų pažeidimų užfiksuota ne maisto prekių ir paslaugų srityje. Sumažėjo pažeidimų kirpyklose ir kitas grožio paslaugas teikiančiose įmonėse – gruodį čia užfiksuoti pažeidimai sudarė 16,9 proc., o sausį – 8 proc. visų atvejų. Pažeidimai turizmo paslaugų srityje sudarė 6,3 proc., o viešojo maitinimo paslaugų įmonėse – 5,3 proc. atvejų.

Pirmąjį mėnesį po euro įvedimo užfiksuotas didžiausias vartotojų pranešimų apie galimus pažeidimus skaičius – sausį į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą kreipėsi 794 vartotojas. Tai – daugiau nei visu ankstesniu priežiūros periodu – nuo 2014 m. rugpjūčio 22 d. iki gruodžio 31 d. gauta 490 pranešimų.

Daugiau nei 80 proc. vartotojų skundų sausio mėnesį sulaukta pirmoje mėnesio pusėje – dviejų valiutų galiojimo periodu. Beveik pusė pranešimų buvo susiję su prekybininkų atsisakymu duoti grąžą eurais už prekes ar paslaugas atsiskaitant stambiais litų banknotais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)