„Visi Rusijos uždirbti, tačiau mokykloms, keliams, ligoninėms ir panašioms reikmėms neskirti pinigai per 14 V. Putino valdymo metų buvo investuoti į turtą, akcijas, padėti į Šveicarijos bankus“, – CNN paprašytas įvertinti V. Putino turtą, tvirtino B. Browderis.

Kalbos apie V. Putino turto vertę netyla jau seniai. Nepaisant pastangų, tikslios turtų vertės dar nepavyko atskleisti niekam. V. Putinas ir jo atstovai neigė gandus apie milžiniškus turtus, tvirtindami, kad šie gandai niekuo neparemti.

Dar 2007 metais interviu „Die Welt“ Rusijos politologas Stanislavas Belkovskis V. Putino turtą įvertino 40 milijardų dolerių. Vėliau buvo skelbiama, kad Rusijos prezidento turtas siekia 70 milijardų dolerių.

Šiuo metu turtingiausiu pasaulio žmogumi laikomas Billas Gatesas – jo turtas siekia 79 mlrd. JAV dolerių.

B. Browderis sako, kad pirmuosius dešimt savo valdymo metų V. Putinas vogė tiek, kiek tik pajėgė.

2001–2007 metais Rusijos ekonomika augo apie 7 proc. per metus, tuo tarpu šalies BVP per šį laikotarpį išaugo tris kartus.

V. Putinas išnaudojo ekonomikos suklestėjimą ir stiprino savo valdžią. Prezidentas ir jo aplinka valstybės iždo sąskaita tapo neįtikėtinai turtingi.

2012 metais Rusijos opozicijos atstovai Borisas Nemcovas ir Leonidas Martyniukas išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad prezidentas mėgaujasi privilegijomis, kurių per jo buvimo valdžioje metus gerokai padaugėjo: V. Putinui priklausė 20 rezidencijų, daugybė prabangių mašinų ir lėktuvų. Tvirtinta, kad vieno lėktuvo vertė – milijardas dolerių.

Politologė Karen Dawisha savo knygoje „Putino kleptokratija“ tvirtino, kad 35 proc. viso nacionalinio Rusijos turto valdo 110 žmonių. Pasak politologės, toks reiškinys neturi precedento pasaulio istorijoje ir Vakarų šalyse būtų laikomas kriminaliniu nusikaltimu, o be asmeninio V. Putino dalyvavimo ši situacija nebūtų susiklosčiusi.

„Atėjęs į valdžią, V. Putinas išsyk leido suprasti, kad nori nustumti B. Jelcino laikotarpio elitą, o jo vietoje turi atsirasti naujasis elitas – daugiausia iš Sankt Peterburgo, korumpuotas, tačiau itin lojalus V. Putinui“, – neseniai rašė žurnalistė Anne Applebaum.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2434)