Graikijos parlamentas antradienį nubalsavo už pasitikėjimą vyriausybe euro grupės susitikimo išvakarėse. Už pasitikėjimą vyriausybe nubalsavo 162 iš 300 deputatų. Taip dauguma parlamento narių pritarė Alexsio Tsipro vyriausybės politikos kursui, kuriuo siekiama atisakyti nepopuliarios Europos Sąjungos (ES) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) finansinės paramos programos.

Graikija pateiks savo planą euro zonos finansų ministrams Briuselyje. Tačiau mažai tikėtina, kad bus pasiektas greitas susitarimas, nes Graikija yra perspėta tvirtai laikytis finansinės paramos sąlygų.

ES - TVF parama Atėnams baigia galioti vasario 28 dieną, ir Atėnai nenori jos tęsti.

Vyriausybė teigia, kad paramos sąlygos - radikalus valstybės išlaidų karpymas ir darbo vietų naikinimas - nuskurdino Graikiją.

Tačiau Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble primygtinai pareikalavo, kad Graikija neišsižadėtų savo prisiimtų įsipareigojimų laikytis tarptautinės paramos sąlygų.

Prieš balsavimą parlamente dėl vyriausybės pasitikėjimo, Graikijos premjeras A. Tsipras pareiškė: "Dar kartą noriu šiandien pakartoti: kad ir ko prašytų W. Schaeuble, mes neketinam prašyti tęsti paramos programos."

"W. Schaeuble siūlo neracionalius dalykus, - prašyti, kad klaida būtų tęsiama", - pasakė A. Tsipras turėdamas galvoje susitarimą dėl 2010 m. tarptautinių kreditorių paramos.

Pagal naująjį 10-ies punktų planą numatyta sumažinti didžiulę Graikijos skolą keičiant esamas Graikijos obligacijas į naujai leidžiamas obligacijas. Taip pat siūloma siekti 1,49 proc. BVP šių metų pirminio biudžeto pertekliaus vietoj kreditorių reikalaujamo 3 proc. rodiklio, teigia Graikijos finansų ministerijos šaltinis.

Euro grupė aptars Graikijos valstybinės skolos sureguliavimo problemą

Europos Sąjungos (ES) finansų ministrai trečiadienį per neeilinį euro grupės posėdį Belgijos sostinėje aptars klausimą dėl tarptautinės finansinės paramos Atėnams tęsimo arba nutraukimo, - dėl šio klausimo sprendimo didžia dalimi priklauso Graikijos narystė euro zonoje.

Šis susitikimas vyksta neeilinio 28 ES šalių vyriausybių valstybinių vadovų susitikimo išvakarėse. Jeigu ministrai nepasieks bendro susitarimo, Graikijos skolos tema, taip pat klausimai dėl jos padengimo bus iškelti per ES viršūnių susitikimą, vyksiantį vasario 12 dieną.

Per euro grupės posėdį pirmą kartą dalyvauja naujosios Graikijos vyriausybės finansų ministras Yanis Varoufakis.

Europos Komisija (EK) antradienį pareiškė nesitikinti, kad per euro grupės susitikimą ar ES viršūnių susitikimą bus priimtas galutinis sprendimas dėl finansinės paramos Graikijai teikimo.

Pasak EK atstovės Minos Andrejevos, EK nesvarsto Graikijos pasitraukimo iš euro zonos galimybės. "Vienintelis planas, prie kurio darbuojasi EK, - yra išsaugoti Graikiją euro zonoje", - sakė ji, atsakydama į žurnalistų klausimą, ar Briuselis turi veiksmų planą tam atvejui, jeigu Graikijai pasitrauktų iš euro zonos.

Kaip anksčiau teigė Atėnų naujienų agentūra ANA, naujoji Graikijos vyriausybė siekia su ES pasiekti laikiną susitarimą dėl finansavimo tam, kad būtų parengta išsamesnė reformų programa.

"Pirminis vyriausybės uždavinys - susitarti dėl tarpinės programos, kuri "kaip tiltas" leistų užtikrinti valstybės poreikių finansavimą, prieš pasiekiant galutinį susitarimą su Europos partneriais, o vėliau bus pateikti galutiniai Graikijos pasiūlymai", - ministrų kabineto atstovo žodžius cituoja agentūra.

Europos Komisija pasirengusi sutikti su kai kuriomis nuolaidomis Graikijai, net galbūt atsisakyti paties tarptautinių kreditorių "trejeto" mechanizmo, tačiau kol kas tokie pasiūlymai veikiau "kosmetinio pobūdžio", nes Briuselis toliau primygtinai reikalauja, kad Graikijai vykdytų kreditorių iškeltas sąlygas, susijusias su biudžeto išlaidų mažinimu.