Šį gegužę priimtą kaimyninės šalies sprendimą paskelbė audito, mokesčių ir konsultacijų bendrovė "PricewaterhouseCoopers" Lietuvoje.

"Kol Lietuvoje svarstomos įvairios alternatyvos, kokius mokesčius įvesti, siekiant kompensuoti mažinamą gyventojų pajamų mokestį, Estija savo mokesčių sistema vis aktyviau konkuruoja ne tik su Latvija ir Lietuva, bet ir su tradicinėmis holdingo teritorijomis Vakarų Europoje", - sakė "PricewaterhouseCoopers" vyresnysis mokesčių konsultantas Nerijus Nedzinskas.

Pasak audito įmonės, taip sudaromos geresnės sąlygos steigti holdingo bendroves Estijoje. Auditorių teigimu, Estijos įmonės gali būti efektyviai naudojamos derinant holdingo, finansų centro ir kitas veiklas.

Įvedus mokesčių pakeitimus, jeigu Lietuvos įmonė išmokės dividendus Estijoje esančiai pagrindinei bendrovei, šie dividendai be jokių mokesčių galės būti išmokėti Estijos bendrovės akcininkams. Tokiu būdu vietoje Estijoje esančio 24 proc. tarifo pelnas bus apmokestinamas lietuvišku, mažesniu, 15 proc. tarifu.

Nepaskirstytas pelnas Estijoje nėra apmokestinamas. Šis atleidimas nuo mokesčio taikomas ir aktyvioms, ir pasyvioms pajamoms, taip pat pajamoms iš kapitalo padidėjimo.

Paskirstyti dividendai Estijoje šiuo metu apmokestinami 24 proc. pelno mokesčiu, iki 2009-ųjų jį planuojama sumažinti iki 20 procentų.

Estijoje nėra jokio mokesčio prie pajamų šaltinio dividendams, kuriuos paskirsto Estijos įmonė akcininkams - fiziniams asmenims.

"PricewaterhouseCoopers" Lietuvoje konsultuoja verslo procesų, IT rizikos, finansų, rizikos vertinimo ir valdymo klausimais, pataria pritraukiant ir panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas, organizuojant įmonių vidaus audito veiklą.

Lietuvoje "PricewaterhouseCoopers" įsikūrė 1993 metais. Šiuo metu firmoje dirba apie 70 žmonių iš Lietuvos ir Jungtinės Karalystės.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją