„Laikinas sustabdymas sutampa su egzistuojančiomis Eurosistemos taisyklėmis, nes šiuo metu neįmanoma numatyti sėkmingos programos peržiūros baigties“, - sakoma banko pranešime, kuriame kalbama apie vykstančias derybas tarp naujosios Graikijos vyriausybės ir jos tarptautinių kreditorių.
Pranešimas pasirodė praėjus kelioms valandoms po naujojo Graikijos finansų ministro Janio Varufakio susitikimo su ECB vadovu Mario Draghi, kuris surengtas Atėnams siekiant iš naujo peržiūrėti šaliai suteiktos 240 mlrd. eurų paramos pagal Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo programą sąlygas.

Prieš susitikimą J.Varufakis Vokietijos dienraščiui „Die Zeit“ sakė, kad ECB „turėtų remti mūsų bankus, kad mes galėtume išsilaikyti“, pripažindamas, kad Graikija yra „bankrutavusi šalis“.

Graikijos vyriausybės obligacijos yra laikomos didelės rizikos, todėl, pagal ECB taisykles, negali būti naudojamos kaip užstatas paskoloms.

Tačiau dėl sudėtingos Graikijos padėties šaliai buvo suteikta išimtis, su sąlyga, kad Atėnai laikysis kreditorių reikalavimų.

ECB sprendimas, kuris įsigalios vasario 11 dieną, šią išimtį panaikina.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)