Tai ministras pareiškė pradėjęs kelionę po Europą, per kurią tikisi sutelkti palaikymą jo vyriausybės pastangoms iš naujo derėtis dėl 240 mlrd. eurų finansinės pagalbos paketo sąlygų.

Savo diplomatinę kampaniją Paryžiuje pradėjęs J. Varoufakis taip pat sakė, kad Graikija nebenori gauti tolesnės pažadėtos 7,2 mlrd. eurų išmokos iš Europos Sąjungos (ES), Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Europos centrinio banko (ECB).

„Nėra taip, kad mums nereikia pinigų – mūsų padėtis desperatiška, – sakė J.Varufakis per bendrą spaudos konferenciją su Prancūzijos finansų ministru Micheliu Sapinu. – Tačiau šiai vyriausybei svarbiausia - užbaigti tokią priklausomybę.“

Pasak jo, į valdžią atėjus naujai vyriausybei, nusistačiusiai prieš griežto taupymo politiką, Graikijai teks ištverti „abstinencijos sindromą“ ir liautis gyventi vien tam, kad gautų tolesnę paskolos išmoką.
Kalbėdamas apie skolinimosi sutarties peržiūrėjimo, kuriam griežtai nepritaria Vokietija, kalendorių, J.Varoufakis sakė, kad Atėnai iki šio mėnesio pabaigos galėtų parengti išsamius pasiūlymus, o susitarimas su tarptautiniais partneriais galėtų būti pasiektas dar maždaug po šešių savaičių.

Žvelgdamas toliau į ateitį ministras pridūrė: „Graikijai ir visoms šalims būtų labai paranku užsitikrinti naują susitarimą iki gegužės pabaigos“.

J. Varoufakis pageidavimas suteikti laiko realistiniam sprendiniui parengti bus laikomas dar viena Atėnų alyvų šakele, ištiesta Europai po to, kai premjeras Alexis Tsipras kiek anksčiau pasistengė nuraminti aistras ir sunerimusias rinkas, pareiškęs, jog neketina atmesti Graikijos įsipareigojimų Europos Sąjungai ir TVF.

Alexis Tsipras
„Mes niekada neketinome veikti vienašališkai Graikijos skolų atžvilgiu“, – sakoma A. Tsipro pranešime, paskelbtame televizijos „Bloomberg News“.

Tačiau premjeras pabrėžė, kad Graikijai reikia suteikti didesnę laisvę, kad šalis galėtų išspręsti pagrindines savo ekonomikos problemas, tokias kaip mokesčių vengimas, korupcija ir politika, naudinga tik saujelei turtingųjų.

„Mums reikia laiko atsikvėpti ir sukurti savo vidutinio laikotarpio atsigavimo programą“, – aiškino jis.
Graikija ėmėsi mažinti įtampą diplomatinėmis priemonėmis: A. Tsipras šeštadienio vakarą telefonu kalbėjosi su ECB vadovu Mario Draghi, taip pat susitarė dėl susitikimų su Italijos premjeru Matteo Renziu, Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u ir Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu vėliau šią savaitę.

Tuo tarpu J. Varoufakis pirmadienį Londone susitiks su Didžiosios Britanijos finansų sekretoriumi, o antradienį – su Italijos finansų ministru Romoje.

J. Varoufakis žurnalistams Paryžiuje sakė, kad taip pat nori apsilankyti Vokietijoje, kuri finansavo didžiąją dalį Graikijai suteiktų paskolų ir griežtai nepritaria naujosios Atėnų vyriausybės planams.
„Mums itin svarbu susitikti, – pabrėžė J. Varoufakis, turėdamas omenyje Vokietijos finansų ministrą Wolfgangą Schaeuble. – Vokietija yra Europos jėgainė.“

Tačiau Vokietijos Finansų ministerija pareiškė dar negavusi iš Graikijos jokio „oficialaus prašymo“ surengti tokį susitikimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)