„Jau yra savanoriškų skolos atleidimo atvejų iš privačių kreditorių, bankai jau nubraukė milijardus Graikijos skolų, – sakė A.Merkel laikraščiui „Hamburger Abendblatt“. – Aš nenumatau naujo skolų atidėjimo“.

Graikija siekia naujo susitarimo su ES

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Europos Parlamento (EP) pirmininkas Martinas Schulzas susitiko Strasbūre neformaliai diskusijai, kurios metu buvo aptarti ES aktualūs klausimai, informuoja „euronews“.

Daug dėmesio skirta Graikijos naujojo finansų ministro pareiškimui, kad šalis daugiau nesiderės su kreditorių trejetu, kuri yra atsakinga už suteiktą finansinę pagalbą.

Yanis Varoufakis informavo Jeruną Deiselblumą, euro grupės vadovą, per susitikimą Atėnuose: „Mūsų bendrus interesus Europoje ir euro zonoje geriausiai atspindėtų naujas susitarimas, pasiektas derybų su visai europiečiais, kuriems svarbi Europa, metu“.

Kreditorių trejetas turi atlikti galutinę patikrą bei išmokėti paskutiniuosius 7 mlrd. eurų, nustatytus pagal finansinės paramos susitarimą. Atėnai pareiškė, nenorį pinigų, kurie yra „nuodingos“ programos dalis. Naujoji Graikijos vyriausybė sieks per pusę sumažinti šalies skolą.

P. Moscovici: Graikija liks euro zonoje

Pierre Moscovici
Tuo metu Europos Sąjungos (ES) ekonomikos ir finansų reikalų komisaras Pierre Moscovici paskelbė, kad Graikija yra euro zonos narė ir nuo jos priklauso bendros valiutos likimas, informuoja BBC.

Interviu su BBC, komisaras kalbėjo, kad padarys viską, ką gali, kad Graikija liktų euro zonoje, tačiau Graikijos vyriausybė turi gerbti savo įsipareigojimus. Naujasis Graikijos finansų ministras yra jau anksčiau paskelbęs, kad dėl suteiktos finansinės pagalbos su kreditorių trejetu nebendradarbiaus ir nesiderės.

Praėjusį savaitgalį laimėjusi kairiųjų partija „Syriza“ priešinasi taupymo politikai ir žada, kad pusė Graikijos skolos bus nurašyta.

„Manome, kad Graikijos vieta euro zonoje, eurui reikia Graikijos, o Graikijai- euro zonos. Euro zonos stabilumui ir euro patikimumui labai daug reiškia Graikijos pasirinkimas. Mes darysime viską, ką galime“, – kalbėjo P. Moscovici, buvęs Prancūzijos finansų ministras. Jis pripažino, kad Europa turi gerbti graikų išsakytą nuomonę per rinkimus, bet buvusios Graikijos vyriausybės priimti įsipareigojimai niekur nedingo.

„Privalome spręsti šią problemą taikiai ir ramiai. Naujoji vyriausybė turi aiškiai pasakyti, ką ketina daryti“, – dėstė komisaras.

Po susitikimo su euro zonos grupės vadovu naujasis Graikijos finansų ministras pareiškė, nesiderėsiantis su kreditorių trejetu: Europos Komisija (EK), Europos centriniu banku (ECB) ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF), pavadindamas juos „komitetu, pastatytu ant supuvusių pamatų“.

Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis nori bendradarbiauti su individualiomis ES valstybėmis narėmis.

Euro grupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas priminė, kad Graikija turi vykdyti įsipareigojimus. Jo teigimu, euro grupė ir Graikiją sieja bendri interesai, noras sustiprinti Graikijos ekonomiką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (774)