Apie tai skelbiama Vokietijos mėsos ūkininkų asociacijos tinklalapyje.

Vokietijos federalinė žemės ūkio ministerija šią savaitę ketina pasirašyti susitarimą su Rusijos federaline veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba „Rosselchoznadzor“. Jis yra analogiškas jau pasirašytiems Rusijos susitarimams su Danija, Prancūzija, Olandija ir Italija.

Pastarosioms šalims jau nuo šių metų pradžios leista atnaujinti jautienos subproduktų tiekimą į Rusiją. Tačiau eksporto leidimus yra gavusios tik atskiros įmonės, kurios sėkmingai praėjo Rusijos veterinarinės tarnybos inspekciją. Trečiąją sausio savaitę identišką susitarimą su Rusija pasirašė Belgija.

Rusijos veterinarijos tarnybos inspekcija Vokietijoje yra planuojama šiemet kovą.

Europos Komisija ir „Rosselchoznadzor“ Berlyne vykusios „Žaliosios savaitės“ metu derėjosi dėl galimybių atnaujinti kiaulienos eksportą į Rusiją. Po derybų buvo pasirašytas susitarimas, kuris, neoficialiais duomenimis, numato laipsnišką kiaulių skerdienos produktų eksporto iš ES šalių į Rusiją atnaujinimą.

Greičiausiai kalbama apie kiaulių taukų ir kiaulienos subproduktų iš atskirų ES narių įmonių, sėkmingai praėjusių Rusijos veterinarinės tarnybos inspekciją, tiekimo į Rusiją atnaujinimą. Tai yra susiję tik tais subproduktais, kurių neapima embargas.

Briuselyje tokio pobūdžio leidimus tikimasi gauti anksčiausiai kovą.

Kitu susitarimo punktu EK ir Rusija susitarė dėl Afrikinio kiaulių maro regionalizavimo ir ES veterinarinio sertifikato pritaikymo Rusijai. Tokiu būdu pasibaigus pradžioje metams paskelbtam įvežimo draudimui, t.y. anksčiausiai nuo 2015 m. rugpjūčio pradžios galėtų būti atnaujintas kiaulienos eksportas į Rusiją iš atskirų ES regionų.

Dėl susitarimų eksportuoti tariasi ir kitos šalys. Pavyzdžiui, Olandija ir Italija – dėl šių šalių jautienos importo į Rusiją.

DELFI primena, kad ketvirtadienį Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad tam sąlygas sudarė iš Europos Komisijos nario atsakingo už sveikatą ir maisto saugą Vytenio Povilo Andriukaičio direktorato išėjęs laiškas.

Pirmadienio vakarą Briuselyje, po Europos tarybos Žemės ūkio ir žuvininkystės tarybos posėdžio, Europai išsiųsta žinia, kad ES išlieka vieninga ir dėl susitarimų su Rusija derėsis vienu balsu.

Pirmadienį į Briuselį skubiai buvo atvykusi Lietuvos žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, kuri aiškinosi situaciją dėl V. P. Andriukaičiui pavaldaus direktorato laiško Rusijai ir buvo juo pasipiktinusi. Jis įvertintas kaip pasiūlymas Rusijai derėtis dėl konkrečių maisto produktų importo panaikinimo.

„Matoma, kad būtent šio direktorato veiksmų pasekoje Europa yra skaldoma, suteikiamos galimybės atskiroms šalims ir netgi pasiūlymas pateiktas Rusijai pradėti derybas su atskiromis Europos šalimis, - dėstė prezidentė. - Tiesioginė atsakomybė yra būtent to direktorato, kurį tiesiogiai kuruoja Lietuvos paskirtas komisaras.“

D. Grybauskaitė dėstė, kad Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija užprotestavo tokį veiksmą.

Už žemės ūkio ir kaimo plėtrą atsakingas eurokomisaras Philas Hoganas dėstė, kad dvišalėms daryboms pagrindo nėra ir tam Europos Sąjungos šalių narių pritarimo nėra.

„Eurokomisaras V. P. Andriukaitis ir jo (direktorato) biuras dirba su Rusijos institucijomis, kad 2014 m. įvesti šie apribojimai prekybai būtų panaikinti ir tai toliau darys, - kalbėjo P. Hoganas. - Tačiau, žinoma, valstybės narės gali pradėti diskusijas bet kuriuo metu dėl bet kurio reikalo bet kurioje vietoje, tačiau dienos pabaigoje bus Europos Sąjungos politinis ir užsienio politikos sprendimas.“

Kas vyko per dvišalius susitikimus

Pasibaigus apvaliojo stalo konferencijai, kuri buvo surengta žemės ūkio parodos „Žalioji savaitė–2015“ pagrindu, ir kurioje dalyvavo Rusijos bei kelių Europos Sąjungos šalių valstybinės veterinarijos tarnybos ir verslo bendrijų atstovai, „Rosselchoznadzor“ vadovas Sergejus Dankvertas surengė kelis dvišalius susitikimus su kompetentingų Prancūzijos, Nyderlandų, Italijos, Danijos ir Belgijos įstaigų vadovais. 

Derybose dalyvavo ir „Rosselchoznadzor“ vadovo pavaduotojas, vyriausiasis veterinarijos inspektorius Jevgenijus Nepoklonovas, skelbia Fsvps.ru.

Per pokalbį vyriausiasis Prancūzijos veterinarijos inspektorius Jeanas-Lucas Angotas dar kartą išreiškė viltį, kad problemos, susijusios su tuo, kad neleidžiama tiekti kiaulienos produkcijos iš Prancūzijos į Muitų Sąjungos teritoriją, kuo greičiau išsispręs. 

Jis taip pat pasiūlė įvairių galimybių, kaip galima būtų atnaujinti veislinių kiaulių tiekimą. J.-L. Angotas taip pat pranešė, kad Prancūzija svarsto dvišalio protokolo dėl paukštienos tiekimo pasirašymo klausimą. Be to, J.-L. Angotas pareiškė, kad Rusijos vyriausiąjį veterinarijos inspektorių J. Nepoklonovą ketinama priimti į Prancūzijos veterinarijos akademijos garbės narius.

Susitikimo su Nyderlandų veterinarijos tarnybos vadovė Christianne Bruschke darbotvarkėje buvo numatyti klausimai dėl 2014 m. gruodžio 13–15 d. „Rosselchoznadzor“ atlikto 3 Nyderlandų įmonių, gaminančių jautienos subproduktus, patikrinimo. Patikrinimai buvo atlikti siekiant užtikrinti į Rusiją eksportuojamų jautienos subproduktų ir riebalų saugumą bei patikrinti išankstinio įspėjimo sistemos funkcionavimą tiekiant minėtus produktus.

Išanalizavus patikrinimo metu surinktus duomenis, bus svarstomas klausimas dėl nurodytos olandų produkcijos tiekimo į Rusiją atnaujinimo.

Svarstant produkcijos importo atnaujinimo klausimą pasirašyto protokolo dėl jautienos išpjovų pagrindu, J. Nepoklonovas pranešė, kad tai taps įmanoma tik tuo atveju, jei patikrintos įmonės pašalins nustatytus pažeidimus. 

Taip pat buvo išsamiai aptarti techniniai tokių tiekimų niuansai. Ch. Bruschke taip pat išsakė Nyderlandų siekį atnaujinti kiaulienos tiekimą į Muitų Sąjungos teritoriją pasirašyto dvišalio susitarimo pagrindu.

Per konstruktyvų pokalbį su Italijos Sveikatos apsaugos ministerijos Higienos ir maisto produktų saugos valdybos generaliniu direktoriumi Giuseppe Ruocco buvo aptarta trijų Italijos įmonių, gaminančių jautienos subproduktus, patikra, kurią 2014 m. gruodžio 17–19 d. atliko „Rosselchoznadzor“ specialistai. Atlikus patikros metu surinktų duomenų analizę, bus svarstomas klausimas dėl minėtos produkcijos tiekimo iš Italijos į Rusiją atnaujinimo.

G. Ruocco dar kartą išreiškė susižavėjimą darbu, atliktu siekiant pasirašyti protokolą dėl jautienos išpjovų. Jis taip pat pareiškė, kad Italija labai nori ir yra pasirengusi svarstyti kiaulienos gaminių tiekimo atnaujinimo galimybes.

Per tolesnius dvišalius susitikimus Sergejus Dankvertas surengė derybas su Danijos veterinarijos tarnybos vadovu Peru Henriksenu, kuris, kaip ir jo kolegos išreiškė išskirtinį Danijos norą atnaujinti kiaulienos tiekimą iš ES į Muitų Sąjungos teritoriją. Pareigūnai ir šiuo atveju aptarė nelengvą situaciją dėl dviejų šalių lygmeniu neišsprendžiamų kiaulienos produkcijos sertifikavimo klausimų.

Pažymėta, kad šiuo metu kiaulienos produkcijos gamintojai yra sutrikę, mes neįmanoma prognozuoti, kaip toliau klostysis situacija, todėl verslininkams sunku priimti tokius sprendimus, kaip šio tipo produkcijos gamybos tempų didinimas arba mažinimas.

Be to, per susitikimą aptarta 2014 m. gruodžio 10–13 d. „Rosselchoznadzor“ specialistų atlikta dviejų Danijos įmonių, gaminančių jautienos subproduktus, patikra. Pažymėta, kad atlikus patikros metu surinktų duomenų analizę, bus apsvarstytas klausimas dėl minėtos produkcijos tiekimo iš Danijos į Rusiją atnaujinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1069)