Tokiam sprendimui, dėl kurio jau sutarta su ES Taryba, antradienį pritarė Europos Parlamento (EP) Ekonomikos ir pinigų politikos komitetas. Apie tai praneša EP spaudos tarnyba.

Pagal naujosios direktyvos projektą, atsiskaitymo debeto kortele mokestis negalės viršyti 0,2 proc., o kredito kortele – 0,3 proc. pirkinio ar paslaugos vertės. Šios ribos bus taikomos ir tiems mokesčiams, kuriuos verslo subjektams taiko bankai, ir tiems, kuriuos klientams taiko prekių ar paslaugų pardavėjai – pastarieji negalės pelnytis iš kortelių aptarnavimo mokesčių.

Atsiskaitant debeto kortele šalies viduje, penkerius metus nuo direktyvos įsigaliojimo 0,2 proc. mokesčio riba galės būti skaičiuojama nuo per metus kortele sumokėtos sumos, o vėliau ši (arba 5 centų) riba bus taikoma kiekvienam pirkiniui.

Minėtos ribos negalios tokiems tarptautiniams atsiskaitymams, kuriuose nedalyvauja du skirtingi bankai, o tik vienas finansinių paslaugų teikėjas. Tai apima mokėjimus tokiomis kortelėmis kaip „American Express“ arba „Diners Club“.

Dabar banko kortelių aptarnavimo mokesčiai ES valstybėse skiriasi: jie priklauso nuo mokamos sumos, taip pat kortelės ir transakcijos tipo. Lietuvoje prekybininkai bankui paprastai moka nuo 0,8 iki 2 proc. pirkinio vertės.

Europos centrinio banko duomenimis, 2013 m. beveik pusė atsiskaitymų Lietuvoje įvykdyta banko kortelėmis. Dažnai už jų aptarnavimą apmokestinama nepagrįstai brangiai, ypač perkant internetu kelionių bei kitas paslaugas. Europos Komisijos duomenimis, naujoji direktyva visiems ES vartotojams per metus sutaupys apie 730 mln. eurų.

Savo ruožtu direktyva sustiprins vartotojų teises pervedant pinigus į ES nepriklausančias šalis ar mokant ne ES valiuta. Ji taip pat geriau apsaugos mokėtojus nuo sukčiavimo. Didžiausias vartotojo mokestis už neautorizuotą transakciją sumažės nuo 150 iki 50 eurų, išskyrus atvejus, kai pats vartotojas sukčiavo arba nesiėmė reikalingo atsargumo. Be to, bus įtvirtinta vartotojo teisė susigrąžinti pinigus už nepristatytą pirkinį ar nesuteiktą paslaugą. Bankai privalės atsakyti į kliento skundą per 15 dienų.

Dėl šios direktyvos, kuri jau preliminariai suderinta su ES Taryba, EP plenarinėje sesijoje ketinama balsuoti balandį, o jai įsigaliojus minėtos mokesčių ribos bus pradėtos taikyti dar po pusmečio – taigi, tikėtina, nuo kitų metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)