Tuo pat metu reitingo perspektyva palikta neigiama, kas reiškia, kad reitingas ateityje gali kristi iš esamo neinvesticinio BB+. Pasaulio analitikai teigia, kad panašiai turėtų pasielgti ir kitos reitingo agentūros „Moody‘s“ ir „Fitch“.

Taigi ką vis tik tai reiškia šaliai, kai ji tampa neinvesticinio reitingo? Visų pirma reikia prisiminti, kad Rusiją tokį reitingą turėjo prieš daugiau nei dešimtmetį vadinamos „Rusijos krizės“ metu, o tai rodo, kad esama padėtis yra išties rimta. Neinvesticinis reitingas perspėja investuotojus, kad šalis turi didesnę riziką tapti nemokia ir tai verčia investuotojus aplenkti šią šalį.

Taip pat investiciniai fondai, kurie turėjo šios šalies obligacijų, dažnai savo pačių taisyklių yra priversti atsikratyti tokių investicijų. Tai lemia, kad akcijos ir obligacijos patiria pasiūlos spaudimą ir kainos krenta, obligacijų reikalaujamas pajamingumas auga. Tai reiškia, kad šaliai ir joje veikiantiems žmonėms bei įmonėms tampa brangiau skolintis, nes juos rinka traktuoja kaip rizikos šaltinį ir reikalauja didesnių palūkanų. Žinoma, Rusijai tai ne taip stipriai gresia, nes ji ir taip negali pasiskolinti tarptautinėse rinkose, tačiau reitingo pakeitimas skaudžiai kerta vis dar Rusija pasitikintiems ir laikantiems ten pinigus vietos ir užsienio investuotojams, todėl domino efektas pradeda veikti ir čia. Reitingo pakeitimus pajus visi, kas turi rublių ar su jais susijusių investicijų.

Taip pat reitingo sumažinimas lemia, kad šalies valiutos paklausa krenta, nes pinigai „evakuojasi“ iš tos ekonominės zonos. Ir vos paskelbus reitingo agentūros sprendimą Rublis sušoko pasiutpolkę – krito į žemiausią lygį dolerio atžvilgiu (vertinant biržos uždarymo kainą). Pirmadienio naktį už vieną dolerį jau buvo galima gauti daugiau nei 68 rublius.

Taigi, Rusijai belaukiant naujų sankcijų apie kurias jau kalba ne tik Lenkija, bet ir JAV su Vokietija, atskriejo dar viena neigiama naujiena, kuri yra pakankamai didelio kalibro ir gali būti vertinama kaip papildoma sankcija už neramumus regione.

Rusija prisižaidė, nes skolintis tampa nebeįmanoma, įvairių turto klasių kainos krenta, o kapitalas bus linkęs dar labiau bėgti, kas smukdys rublio kursą. Vietos gyventojai vis sunkiau įpirks prekes, infliacija muš neregėtas aukštumas. Vienintelis teigiamas dalykas vietos politikams, kad už atpigusią naftą bus gaunama daugiau rublių, kas leis vykdyti šalies biudžetus – mokėti pensijas ir algas su išmokomis. Tačiau problema, ką už tuos rublius bus galima nupirkti jau perkeliama ant gyventojų pečių.